Sinj: Predstavljanje Kalendara 300. obljetnice slavne pobjede uz Gospin zagovor 1715.

U dobro popunjenoj dvorani Franjevačkog samostana u Sinju predstavljen je Kalendar događanja kroz jubilarnu 2015. godinu. Župnik fra Ante Bilokapić započeo je predstavljanje Kalendara himnom 'O Gospe Sinjska Djevo sveta'.

"1687. godine puk predvođen franjevcima naselio je ovu našu Zagoru. Uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske obranio se od navale Osmanlija. Prije nešto više od dva desetljeća prošli smo isto uz zagovor naše Gospe." Tim riječima profesor Marko Duvnjak, obratio se nazočnima, pozivajući  na proslavu ove jubilarne godine. Gvardijan fra Petar Klapež ukratko je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali na izradi ovog Kalendara te je istaknuo sve bitne događaje u ovoj godini. „Već 300 godina ponosimo se darom Gospe od Milosti... neka nas ova proslava približi još više Bogu po zagovoru blažene Djevice Marije“.


Fra Gabrijel Jurišić je govorio o povijesti Svetišta i Gospine slike. Posebnu pažnju obratio je na donošenje slike iz Splita koju je pješice donio fra Ante Pletikosić.

Fra Josip Grbavac imao je kratko izlaganje o Međunarodnom simpoziju pod pokroviteljstvom HAZU. Organizatori znanstvenog skupa su Franjevački samostan Gospe Sinjske, Viteško alkarsko društvo, Grad Sinj i gradovi i općine Cetinske krajine. Prvi dio održat će se 12. svibnja u Palači HAZU U Zagrebu, a drugi dio u Sinju od 14. do 17. svibnja 2015. Nastupit će 60 predavača.

Župa Čudotvorne Gospe Sinjske jedna je od brojnijih i življih župnih zajednica u našoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Brojimo više od tristo godina snažnih i posebnih veza  s biskupima Splitsko-makarske nadbiskupije, prokušanih, učvršćenih u nerijetko teškim i bolnim okolnostima. Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi ovoga puka prema evanđelju i prema Crkvi koji su kroz stoljeća oblikovali svakodnevni život, osobni i nacionalni identitet ovoga kraja naglasio je župnik fra Ante Bilokapić, te iznio povijesni presjek karitativno pastoralnih djelovanja u župi Čudotvorne Gospe Sinjske. U pomoć potrebnima uključile su se sve molitvene skupine. Pomažu svojim savjetima te pružaju pomoć u domaćinstvu.

Fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, govorio je o konkretnim aktivnostima: Izrada misnice s ornamentom iz same Gospinog okvira, zlatna krunica, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, crkva u Brnazama, projekt povjeren arhitektu Ivanu Vuliću. Zatim je napomenuo, da će se osamnaestorici braće fratara ubijenih krajem Drugog svjetskog rata i poraća, u bronzi izliti plitki reljefi i postaviti u nadkriveno samostansko dvorište. Uz reljefe izaći će i monografski prikaz života tih mučenika. Imamo u cilju i završetak Križnoga puta na Gradu (tvrđavi). Zatim, međunarodni projekt izgradnja staze Čudotvorne Gospe Sinjske (Rama-Sinj-Split). U izradi je mozaik 'Uskrsnuće' koji će biti postavljen na fratarskoj grobnici na groblju svetoga Frane, rad akademskog slikara Ivana Grgata. Želim naglasiti: “Ova knjižica je pokušaj predstavljanja onoga što mi želimo učiniti za ovaj Jubilej. Neka ovo postane „živo slavlje“, dajmo svoj maksimum. Bog nam je dao Gospu i Alku, budimo zahvalni. Nadam se da ovo slavlje neće biti komemoracija slavne prošlosti nego poziv na konstruktivnu i pozitivnu budućnost, zaključio je provincijal fra Joško.

Fotografije

 

 

"Kalendar" - pdf format

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas60
Ovaj mjesecOvaj mjesec72639
UkupnoUkupno7456339

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70