Zaostrog: Održana škola animatora Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame

U Franjevačkom samostanu u Zaostrogu od 27. veljače do 01. ožujka 2015. okupilo se 26 mladih animatora na školu animatora Splitsko – dubrovačkog područnog bratstva Frame. Na početku su nam dobrodošlicu uputili fra Branko Brnas, gvardijan, fra Krunoslav Albert, nacionalni duhovni asistent Frame te članovi nacionalnog vijeća, ujedno i najzaslužniji za ovaj susret: Marta Radoš, Antonio Šarin, Antonija Meštrović i Marta Klemenčić.


Nakon upoznavanja, podjele u skupine i večere, odslušali smo predavanje na temu ''Tko je animator?'', koje je održala Antonija Meštrović. Čuli smo zanimljive pojedinosti tko je animator, zašto animator te o važnosti animatora u Frami, formaciji animatora te o malim tajnama velikih majstora (animatora)  kako bi mogao formirati druge. Nakon toga uslijedilo je euharistijsko klanjanje, koje je predvodio fra Krunoslav. Ujedinjeni u molitvi i pjesmi završili smo dan i krenuli na počinak. Subotu smo započeli zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova. Smjestili smo se pored bunara kraj samostana, dok su jutarnje zrake sunca milovale naša vedra lica. Nakon doručka, Marta Klemenčić je održala predavanje na temu ''Komunikacija''. Svi smo upijali korisne informacije koje je Marta prezentirala na zanimljiv način. Osim što je važno znati slušati svog sugovornika, važno je imati samopoštovanja i poštovanja za druge. Nakon kratke pauze nastavili smo s predavanjem Antonia Šarina na temu ''Izrada susreta''. Rado smo slušali njegove savjete kako održati što bolji susret. On naravno treba započeti molitvom, te je jako važna i raznolikost susreta (kršćanski, franjevački, svjetovni, rekreativni). Nakon ručka smo imali zanimljivo poslijepodne, naše vijećnice priredile su nam igru „Skriveno blago“ koja je zahtijevala obilazak cijelog Zaostroga.

Važno je naglasiti kreativnost zadataka koje su grupe obavljale, uz to je svaki zadatak bio napisan u obliku rime, što je izazvalo oduševljenje kod nas. Nakon što smo se malo odmorili, krenuli smo na ispovijed i zajedničko euharistijsko slavlje. U sakramentu ispovijedi riječi koje su nam uputili fra Krunoslav Albert i fra Ivan Vuletić blagotvorno su djelovale na nas i ponijet ćemo ih sa sobom u život. Subotnja večer bila je prožeta pjesmom, molitvom i smijehom. Nakon zabavnog rada po skupinama, pjesme i plesa, uslijedila je molitva. ona je posebno ostavila traga na nama jer je svatko od nas, sa svijećom u ruci, na glas Isusu uputio Isusu svoju iskrenu molitvu. Ima li išta ljepše nego nedjeljno jutro započeti zajedničkom molitvom na molu? Osluškivanje igre valova, lagani povjetarac, sunce koje se budi, mi, molitva i pjesma. Nakon doručka održan je još jedan rad u skupinama. Svatko je dobio zadatak da na određenu temu osmisli susret te ga prikaže kratkim igrokazom. Tu nam se pridružio i fra Stipe Nimac, područni asistent OFS-a, koji je sa zanimanjem pratio naše izlaganje plenuma te nam na euharistijskom slavlju uputio riječi podrške i poticaja. Zajedno smo po posljednji put objedovali, molili i pjevali, a onda je došlo vrijeme za rastanak. Vrijeme smo proveli zajedno, kako bi otvorena srca učili slušajući pripremljena predavanja; kako bi razmjenjujući vlastita iskustva obogatili i pomogli jedni drugima u animiranju.

Okupili smo se pod geslom: ''A Isus im reče: Ne treba da idu, dajte im vi jesti.'' Kao animatorima zadatak nam je biti posrednicima poput apostola. I nama Isus kaže: ''Dajte im vi jesti.'' Na nama je da podijelimo mnoštvu ono što smo primili.

Na kraju od srca zahvaljujemo domaćinu fra Branku, gvardijanu i samostanskom osoblju, osobito kuharicama Vesni i Antoniji.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas131
Ovaj mjesecOvaj mjesec7135
UkupnoUkupno7622013

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67