Sinj: Ministranti u Franjevačkom sjemeništu

Kao i dosadašnjih godina, jedan korizmeni vikend u Franjevačkom sjemeništu Sinj, određen je za posjet ministranata sedmih i osmih razreda. To je prilika da vide kako izgleda život u sjemeništu te da onima koji razmišljaju o svećeničkom i redovničkom pozivu pomogne pri donošenju te važne životne odluke.

U dogovoru sa župnicima u posjet su nam došli, od 27. veljače do 1. ožujka 2015., ministranti iz Sinja, Knina, Imotskog, Vinjana, Staševice, Drniša i Metkovića. Za njih dvadeset osmoricu program su osmislili fra Antonio Mravak i naš odgojitelj fra Ivan Udovičić.


Susret je započeo upoznavanjem i izmjenom prvih dojmova. Nije nam trebalo puno da uspostavimo komunikaciju. Ministranti su nas obasipali pitanjima na koja smo mi sjemeništarci rado odgovarali. Neki su iskazali želju da nam se sljedeće školske godine pridruže te da postanu sjemeništarci. Večer smo proveli gledajući film o svetom Franji.

Sljedeće jutro, nakon sv. mise koju smo slavili u sjemenišnoj kapeli i doručka fra Antonio je ministrante proveo po samostanu, pokazao im crkvu te franjevački muzej. Ministrante i sjemeništarce posjetio je i uputio nam nekoliko riječi i mnp. o. provincijal fra Joško Kodžoman. U svom govoru kazao je najvažnije o Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, sjemeništu i životu u njemu te ih je pozvao ministrante da dobro razmisle o svom životnom odabiru te da, ako ih Bog zove, budu odvažni usprkos mnogim protivljenjima suvremenog društva.


Bog nam je u subotu podario lijep i sunčan dan, pa bi bila prava šteta ne iskoristiti ga i za boravak na otvorenom. Nakon ručka, s fra Antoniom smo išli na sinjski hipodrom. Susreli smo se s nekim alkarima, pogledali konje, a neki su imali priliku i za kratko jahanje. Poslije je uslijedila „najvažnija sporedna stvar“ – nogomet. Zaigrali smo mali nogometni turnir na igralištu pored Gimnazije. Podijelivši se u skupine igrali smo ostatak popodneva.

Zajedničkom molitvom krunice uključili smo se u dugu povorku hodočasnika o 300.-oj  obljetnici čudesne obrane Sinja uz Gospin zagovor.

Večer nam je jednako brzo prošla. Gledali smo film i to tko da smo sve uradili da bude kao u kinu. Nismo sebi mogli priuštiti da budemo budni do kasno jer je za ujutro bilo predviđeno rano ustajanje.

Poslije doručka te kratkog pjevanja svi smo zajedno krenuli na svetu misu. Predvodio ju je fra Nedjeljko Jukić.

Uslijedio je ručak koji je označavao kraj ovog susreta. Nedugo zatim ministranti su već počeli odlaziti.

I tako su dvadeset osmorica  ministranata nepuna tri dana živjelo životima nas sjemeništaraca, a nas smo sedmorica nakratko doživjeli kako je bilo  u sjemeništu, i to ne tako davno, kada su sobe i mjesta u učionici i kapeli bila puna. (VJ)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas913
Ovaj mjesecOvaj mjesec5623
UkupnoUkupno7620501

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73