Duhovne vježbe za hrvatske svećenike iz Europe

Duhovne vježbe za hrvatske svećenike iz Zapadne Europe održane su od ponedjeljka 23. do četvrtka 26. veljače u Kući za duhovne vježbe Sv. Pavla Biskupije Augsburg – u Leitershofenu nedaleko Augsburga, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na duhovnim vježbama o temi „Radosno čekamo vazmene blagdane“ - Predslovlje korizmeno I, koje je vodio brat Jozo Milanović, benediktinac u benediktinskom samostanu Sv. Kuzme i Dajana u Ćokovcu na Pašmanu, okupilo se više od pedeset sudionika.


Duhovne vježbe započele su jutarnjom molitvom, a o. Milanović je održao pet prigodnih razmatranja - Čekanje u Pustinji, Čekanje na Gori, Čekanje u Hramu, Čekanje pod Križem i Čekanje kod Groba. Sve je na početku uime organizatora pozdravio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, koji je sudionicima zaželio neka duhovne vježbe svima budu obogaćenje u tim danima zajedništva. Na duhovnim vježbama sudjelovao je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvo vlč. dr. Tomislav Markić, koji je kazao kako duhovno, a tome idu u prilog i te duhovne vježbe, treba biti temelj svih pastoralnih nastojanja i djelovanja. Sudionike je pozdravio i mons. Wolfgang Miehle, referent Biskupije Augsburg za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u toj biskupiji. Na duhovnim vježbama bili su i delegati za skandinavske zemlje mons. Stjepan Biletić i delegat za Francusku, Veliku i zemlje Beneluxa vlč. Stjepan Čukman.

Tijekom duhovnih vježbi o. Milanović je istaknuo kako vazmene blagdane ne slavimo samo jednom godišnje. Postoji i tjedni i godišnji Vazam. Uvijek se nedjeljom slavi Kristovo uskrsnuće. No, u svemu se nikako ne može zaobići petak. Preko petka idemo prema Uskrsu, ali ne smijemo stati na petku. I Božić se slavi u svjetlu Uskrsa. Središte svega je vazmeno otajstvo. Sveto trodnevlje je drama u tri čina – petak, subota i nedjelja. Ta tri čina ove jedne drame ne smijemo odjeljivati. Korizma je čekanje vazmenih blagdana. Radosni smo jer čekamo vazmene blagdane. Pokorom čistimo dušu jer čekamo vazmene blagdane. Revnije se molimo jer čekamo vazmene blagdane. Vršimo djela ljubavi jer čekamo vazmene blagdane i radosno živimo jer slavimo Kristov Vazam. O. Milanović je potom kazao kako čekanje vazmenih blagdana znači aktivno čekanje i traženje. Bog se skriva, a mi ga često ne tražimo.  Gospodin ne želi da nam život bude dosadan, već zanimljiv. Najveće čudo se dogodilo u grobu. Grob je mjesto gdje se čeka uskrsnuće, istaknuo je o. Milanović.

Središnji događaj duhovnih vježni bila su misna slavlja, koja je predvodio o. Milanović, u utorak 24. veljače u suslavlju s ravnateljem vlč. dr. Markićem i vlč. Ilijom Janjićem; u srijedu 25. veljače u suslavlju s delegatom vlč. Čukmanom i vlč. Vladimirom Švendom te zadnjega dana duhovnih vježbi, u četvrtak 26. veljače, u suslavlju s vlč. Ivicom Zrnom i fra Mijom Šabićem. Tijekom duhovnih vježbi čitala se i Muka (Mt 14,1-13 i Mt 14, 32-72) te je bilo i pokorničko bogoslužje. Na kraju je delegat vlč. Komadina sudionicima prenio pozdrave vrhbosanskog nadbiskupa kardinal Vinka Puljića te je svima zahvalio na sudjelovanju, ujedno potaknuvši okupljene na daljnje susrete i zajedništvo. O. Milanović je potom kratko upoznao sudionike s poviješću benediktinaca u Hrvatskoj i benediktinskim samostanom na Ćokovcu.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Hrvatski ansambl „Lado“ u HKŽ München

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1364
Ovaj mjesecOvaj mjesec61396
UkupnoUkupno7445096

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85