Split: Molitveni susret Bogu posvećenih osoba

U Godini posvećenog života u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u subotu, 21. veljače 2015. od 20 do 22 sata, održan je molitveni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika Splitsko-makarske nadbiskupije koji je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.


Na molitvenom susretu sudjelovalo je oko 150 Bogu posvećenih osoba među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, provincijalke, časne sestre, franjevci, dominikanci, isusovci, bogoslovi i kandidatice te vjernici laici. Za orguljama je svirao fra Frano Bosnić, a dirigirala je s. Mirta Škopljanac Mačina.

Molitveni susret započeo je redovničkom himnom „Zoveš me, Bože“, a zatim je mons. Marin Barišić uveo u molitveni susret pozdravivši provincijala fra Joška Kodžomana, provincijalke, braću franjevce, časne sestre, redovničke bogoslove i kandidatice. Nakon uvodnih pozdrava o. Nadbiskup je naglasio kako ovo jest Godina posvećenog života i kako svaka godina ima svoj hod. Sada se nalazimo u vremenu korizme, a korizma je vrijeme od pepela do uskrsnuća, vrijeme kada se katekumeni pripremaju za krštenje koje je temelj svakog vjernika. „Vi ste, braćo i sestre, Bogu posvećene osobe kojima je zavjetovanje drugo krštenje“, rekao je o. Nadbiskup i nastavio kako to drugo krštenje znači „radikalnije življenje temeljnog krštenja“, znači „ustrajnije i osobnije otkrivati krštenje da zavjeti budu životni i plodni“. Živeći svoje krštenje Gospodin preko Bogu posvećenih osoba povećava svoju aktivnost i djelovanje, istakao je mons. Barišić, te nastavio kako bi želio da Bogu posvećene osobe mole Gospodina kako bi svatko u svojoj zajednici mogao prepoznati Božju ljubav prema svakoj osobi govoreći 'Bog nas ljubi' i 'Bog te ljubi' pomažući jedni drugima u tome riječima i gestama. O. Nadbiskup je završio sa željom da „ova molitva i simboli budu izraz onoga što ćemo ostvarivati u životu“.

Prvi dio molitvenog susreta bilo je predstavljanje loga Godine posvećenog života koje su čitali s. Antonija Delonga (milosrdnica) i fra Jerko Kolovrat (franjevački bogoslov). Razmišljanja vezana uz tumačenje loga odnosila su se na vodu, golubicu nad vodom, tri zvijezde (ispovijedanje vjere, znak bratstva i služba ljubavi), globus  u obliku poliedra, posvećeni život u Crkvi, te evanđelje, proroštvu i nadu. Logo je izrađen u dijelovima od stiropora i tako su ga u svečanoj procesiji redovnici i redovnice donosili pred oltar gdje su ga slagali u cjelinu.

O. Nadbiskup je na početku drugog dijela molitvenog susreta izložio Presveti Sakrament a molitvena razmišljanja sadržavala su molitvu zahvale za pozvane, molitvu mladih za Bogu posvećene osobe, molitvu za obitelji i nova duhovna zvanja, molitvu za obnovu redovničkih zavjeta. Na kraju klanjanja prilagođen se hvalospjev 'Blagoslovljen budi Bog' slijedećim riječima:

  • Blagoslovljen budi Bog po daru posvećenoga života svojoj Crkvi…
  • Blagoslovljen budi Bog po spremnosti mnogih da mu pripadaju i služe nepodijeljena srca…
  • Blagoslovljen budi Bog po življenju evanđeoskih savjeta i  vjernosti posvećenih...
  • Blagoslovljen budi Bog po molitvi i apostolatu Bogu posvećenih...
  • Blagoslovljen budi Bog po primjeru tihog i ustrajnog  sebedarja Bogu posvećenih …
  • Blagoslovljen budi Bog u ljepoti zajedničkog života...
  • Blagoslovljen budi Bog u krizama koje očekuju veću zauzetost ljubavi...
  • Blagoslovljen budi Bog u ljepoti života koji se polako gasi...
  • Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i svetima. Amen.

Molitveni susret završio je zahvalnom riječju provincijala fra Joška Kodžomana koji je ovom prigodom udijelio dar mons. Marinu Barišiću.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2394
Ovaj mjesecOvaj mjesec14152
UkupnoUkupno7629030

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90