Split: Molitveni susret Bogu posvećenih osoba

U Godini posvećenog života u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u subotu, 21. veljače 2015. od 20 do 22 sata, održan je molitveni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika Splitsko-makarske nadbiskupije koji je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.


Na molitvenom susretu sudjelovalo je oko 150 Bogu posvećenih osoba među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, provincijalke, časne sestre, franjevci, dominikanci, isusovci, bogoslovi i kandidatice te vjernici laici. Za orguljama je svirao fra Frano Bosnić, a dirigirala je s. Mirta Škopljanac Mačina.

Molitveni susret započeo je redovničkom himnom „Zoveš me, Bože“, a zatim je mons. Marin Barišić uveo u molitveni susret pozdravivši provincijala fra Joška Kodžomana, provincijalke, braću franjevce, časne sestre, redovničke bogoslove i kandidatice. Nakon uvodnih pozdrava o. Nadbiskup je naglasio kako ovo jest Godina posvećenog života i kako svaka godina ima svoj hod. Sada se nalazimo u vremenu korizme, a korizma je vrijeme od pepela do uskrsnuća, vrijeme kada se katekumeni pripremaju za krštenje koje je temelj svakog vjernika. „Vi ste, braćo i sestre, Bogu posvećene osobe kojima je zavjetovanje drugo krštenje“, rekao je o. Nadbiskup i nastavio kako to drugo krštenje znači „radikalnije življenje temeljnog krštenja“, znači „ustrajnije i osobnije otkrivati krštenje da zavjeti budu životni i plodni“. Živeći svoje krštenje Gospodin preko Bogu posvećenih osoba povećava svoju aktivnost i djelovanje, istakao je mons. Barišić, te nastavio kako bi želio da Bogu posvećene osobe mole Gospodina kako bi svatko u svojoj zajednici mogao prepoznati Božju ljubav prema svakoj osobi govoreći 'Bog nas ljubi' i 'Bog te ljubi' pomažući jedni drugima u tome riječima i gestama. O. Nadbiskup je završio sa željom da „ova molitva i simboli budu izraz onoga što ćemo ostvarivati u životu“.

Prvi dio molitvenog susreta bilo je predstavljanje loga Godine posvećenog života koje su čitali s. Antonija Delonga (milosrdnica) i fra Jerko Kolovrat (franjevački bogoslov). Razmišljanja vezana uz tumačenje loga odnosila su se na vodu, golubicu nad vodom, tri zvijezde (ispovijedanje vjere, znak bratstva i služba ljubavi), globus  u obliku poliedra, posvećeni život u Crkvi, te evanđelje, proroštvu i nadu. Logo je izrađen u dijelovima od stiropora i tako su ga u svečanoj procesiji redovnici i redovnice donosili pred oltar gdje su ga slagali u cjelinu.

O. Nadbiskup je na početku drugog dijela molitvenog susreta izložio Presveti Sakrament a molitvena razmišljanja sadržavala su molitvu zahvale za pozvane, molitvu mladih za Bogu posvećene osobe, molitvu za obitelji i nova duhovna zvanja, molitvu za obnovu redovničkih zavjeta. Na kraju klanjanja prilagođen se hvalospjev 'Blagoslovljen budi Bog' slijedećim riječima:

  • Blagoslovljen budi Bog po daru posvećenoga života svojoj Crkvi…
  • Blagoslovljen budi Bog po spremnosti mnogih da mu pripadaju i služe nepodijeljena srca…
  • Blagoslovljen budi Bog po življenju evanđeoskih savjeta i  vjernosti posvećenih...
  • Blagoslovljen budi Bog po molitvi i apostolatu Bogu posvećenih...
  • Blagoslovljen budi Bog po primjeru tihog i ustrajnog  sebedarja Bogu posvećenih …
  • Blagoslovljen budi Bog u ljepoti zajedničkog života...
  • Blagoslovljen budi Bog u krizama koje očekuju veću zauzetost ljubavi...
  • Blagoslovljen budi Bog u ljepoti života koji se polako gasi...
  • Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i svetima. Amen.

Molitveni susret završio je zahvalnom riječju provincijala fra Joška Kodžomana koji je ovom prigodom udijelio dar mons. Marinu Barišiću.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1643
Ovaj mjesecOvaj mjesec66603
UkupnoUkupno7056334

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90