Franjevci u inozemstvu

 

 

INOZEMSTVO

Kroz brojne povijesne periode hrvatski vjernici bili su prisiljeni napuštati svoju domovinu, svoje obitelji, pa tako i svoje župne zajednice. Oni su svoje domove napuštali najčešće iz ekonomskih i političkih razloga, uvijek u nadi da će se uskoro vratiti. Njihov boravak nije uvijek bio tako kratak kako su iseljenici priželjkivali, dapače mnogi među njima su osnovali i obitelji u krajevima u koje su stigli. Za svojim vjernicima su pošli i franjevci, kako bi se brinuli za njihov duhovni život, očuvanje kulturne baštine i narodne svijesti. Franjevci su se također brinuli za egzistenciju i učenje jezika novopridošlih iseljenika. Svoje misije su osnovali u onim krajevima gdje je hrvatskih iseljenika bilo najviše, a to su Njemačka i zemlje Sjeverne Amerike.

Franjevci su osnovali svoju misiju u Zairu u Africi, koja se brine za odgoj novih kršćana u tim krajevima.

 

EUROPA

Mnogi naši ljudi otišli su nakon Drugog svjtskog rata na rad u SR Njemačku. Njihov broj se povećao osobito nakon g. 1960. S njima su pošli i svećenici, da bi im pružali duhovnu utjehu, pomagali pri traženju zaposlenja i stana... Djelovali su prema apostolskoj konstituciji „Exut familia“ iz g. 1952.

Njemački biskupi, međutim, tražili su više puta od našeg episkopata da pošalje više svećenika među hrvtaske i slovenske radnike. Na Biskupskoj konferenciji u Zagrebu g. 1964. zaključeno je da se pojača dušebrižništvo među radnicima izvan domovine pod vodstvom episkopata. Splitski nadbiskup Frane Franić predložio je da Provincija pošalje nekoliko svećenika u Njemačku. Uprava je to prihvatila.

Danas među hrvatskim radnicima u SR Njemačkoj djeluje 34 svećenika ove provincije. Misije su uređene prema uputama i propisima pojedinih biskupija. Vjerskim radom upravlja hrvatski naddušebrižnički ured u Frankfurtu, a službu naddušebrižnika vrši fra Josip Bebić.

Rad dušebrižnika sastoji se od vršenja vjerskih obreda, propvijedanja, vođenja hodočašća, držanja vjeronauka u školama ili crkvenim dvoranama, organiziranja katoličke omladine, sudjelovanja na crkvenim svečanostima, pohađanja bolesnika u bolnicama i obilaženja zatvora, pomaganja radnicama u njihovim potrebama.

Na svom pohodu Njemačkoj papa Ivan Pavao II. Sastao se 17. studenoga 1980. sa stranim radnicima na trgu pred stolnicom u Mainzu. Hrvatske je radnike predvodio frankfurtski dušebrižnik fra Luka Livaja. Papa je tada govorio radnicima pojedinih naroda, pa i Hrvatima kojima je uputio ove riječi „ Dragi moji Hrvati! Rado pozdravljam vas koji u tako velikom broju živite i radite ovdje u Njemačkoj. I dok ovdje radite, neka vaše misli budu uz vaše roditelje, uz vaše obitelji, uz vašu djecu koji su ostali u Hrvatskoj i koji toliko misle na vas i mole za vas. Ostanite im uvijek vjerni. Nastavite dalje svojim pohađanjem crkve i vršenjem nedjeljnih dužnosti. Budite primjer ostalim katolicima u ovoj zemlji. Ponavljajući sa psalmistom koji je molio: „ Nek se osuši desnica moja, Jeruzaleme, ako tebe zaboravim“, vi kažite: „ Neka se osuši desnica moja, Bože, ako zaboravim svoju Svetu Crkvu, svoju obitelj i svoj Hrvtaski narod“. Moj blagoslov neka prati svakog od vas i sve vaše obitelji.

Kad je papa izustio „Dragi moji Hrvati“ – pljesku i mahanju zastava ni kraja. Na riječi Papine da ostanu vjerni svojim roditeljima, djeci i obiteljima, neki je gorostas i grlom i stasom zagrmio „Ostajemo!“

I papa ga je čuo, pa i on ponovio: „Ostajemo!“

„ U izgradnji kršćanske zajednice središte je Euharistija. Po njoj se Crkva-zajednica izgrađuje i očituje kao zajednica vjere, zajednica nade i ljubavi. Svakonedjeljno zajedničko proživljavanje svetih otajstava muke, smrti i uskrsnuća našega Gospodina učinit će, da rasuti članovi istinski i zbiljski osjećaju sa svojom zajednicom i to ovdje, u inozemstvu, kao i na rodnoj grudi. To zajedništvo je vertikala, koja dopire do svih članova zajednice. Samo s Kristom postajemo i ostvarujemo djelotvornu i živu kršćansku zajednicu „ (fra Bernard Dukić, Živa zajednica)

U Kolnu, na blagdan Tijelova svake godine, tisuće Hrvata sudjeluje u procesiji koju organizira nadbiskupija. To je najveća vjerska manifestacija za Hrvate izvan domovine.

Biblijska olimpijada, koja se prvi puta održala u domovini g. 1973. na poticaj „Malog koncila“, najbolje je primljena u Njemačkoj. Svake godine održavaju se u raznim gradovima zajednička Euharistija, kviz znanja, priredbe i sportska natjecanja.

 

AMERIKA

Članovi Provincije djeluju u četiri zapadne pokrajine Kanade: u Manitobi, u Alberti, u British Columbiji, i na Vancouver Islandu. U Sjedinjenim Američkim državama služe u Portlandu i San Joseu.

Na tim prostranstvima , koja se svladavaju samo avionima, franjevci okupljaju vjernike Hrvate u kršćanske zajednice, čuvaju pradjedovsku vjeru u novim ekonomsko društvenim uvjetima.

Franjevci pomažu našim ljudima da što bezbolnije prijeđu na novi vjerski i građanski život tuđine, sumorne i teške. Time usporavaju proces odnarođenja, neminovnog kod djece i omladine. Stoga osnivaju škole u kojima se uči hrvatski jezik, povijest i književnost, priređuju razne priredbe, održavaju predavanja o domovini, iskorištavaju sva sredstva da domovina bude što prisutnija starijima ali da se usadi i u srcima djece i omladine. Težak i odgovoran posao.

 

AFRIKA

U državi Zaire, u nadbiskupiji Bukavu, osnovana je g. 1974. misija-župa Duha Svetoga (Cibanda-Mulagi) i predana je Provinciji. Njezino središte je u mjestu Ifenduli, u pokrajini Luhwinja. Župa se prostire trima pokrajinama (Buhrinji, Luhwinja i Kaziba), a sastoji se od 11 postaja-kapelanija. Danas u njoj djeluje četiri misionara i pet časnih sestara (Split – Lovret). Gvardijan i upravitelj misije je fra Ilija Barišić, član Provincije Sv. Jeron.

Misija ima klerika fra Biringaninea Gervaisa Kasolea, koji studira bogosloviju u Obali Bjelokosti, i dvojicu mladića u novicijatu (fra Murabari i fra Busimwa) u Kasaiju (Zaire).

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2219
Ovaj mjesecOvaj mjesec2219
UkupnoUkupno7617097

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58