Šubićevac: Blagoslov postaja križnog puta

U nedjelju 15. veljače 2015. bilo je na Šubićevcu vrlo svečano. Mnogopoštovani otac fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetoga Otkupitelja u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante  preko sv. mise u jedanaest sati blagoslovio je 14 postaja križnoga puta našeg poznatog slikara Josipa Botterija Dinija. Isti umjetnik napravio je i poznati mozaik Uskrsloga Krista, sv. Ante i Bezgrešnog začeća.


U koncelebriranoj sv. misi bili su uz Provincijala župnik fra Božo Morić, fra Šimun Markulin i đakon fra Lazar Perica. Prije i preko sv. mise ispovijedao je fra Silvestar Bota.

Svojim pjevanjem su ovaj događaj uzveličali dječji zbor "Ljiljani" i župni zbor "Sv. Ante".

O. Provincijal je u svojoj propovjedi istaknuo kako su umjetnička djela u crkvama poželjna, još važnije od toga su poticaji na skrušenost, pobožnost i razmišljanje. Nazočne, i ne samo njih, pozvao je na molitvu i zalaganje na svaki način za duhovna zvanja u Crkvi. Imamo dovoljno pokazatelja na što sliče velebne crkve i u njima dragocjena umjetnička djela bez predvoditelja naroda Božjega u tim istim crkvama. Te crkve i njihova umjetnost bez žive Crkve gube svoj smisao. Pozvao je vjernike Šubićevca da budu jedno i solidarni sa svojim fratrima u molitvi i nastojanju za nove redovnike sv. Franje.

Autor postaja križnog puta akademski slikar i prof. Josip Botteri Dini naglasio je kako će ova ulja na platnu zajedno sa spomenutim mozaikom obilježiti njega kao umjetnika. "Osjećam se počašćen što sam u ova svoja dva djela mogao darovati dio sebe i svoje vjere" rekao je za kraj.

Na kraju župnik i gvardijan, fra Božo je izrazio svoje zadovoljstvo i nadu. "Nadam se da će ovaj naš samostan i župa napredovati u svakom pogledu. Neka ovih četrnaest bisera u našoj crkvi budu od pomoći u napredovanju u stožernim krepostima: vjeri, ufanju i ljubavi. Hvala Duhu Božjemu koji nas je nadahnuo i dao nam snage da se ostvari ovo Bogu ugodno djelo."

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1937
Ovaj mjesecOvaj mjesec55663
UkupnoUkupno7522496

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35