Zagreb: Proslavljena Majka Božja Lurdska

Svetkovina Majke Božje Lurdske (11. veljače) svečano je proslavljena u istoimenoj crkvi u Zagrebu. Za svetkovinu su se župljani i brojni vjernici pripremali devetnicom (2. – 10. veljače), koju su predvodili: fra Slavko Slišković, prof. na KBF-u u Zagrebu, fra Ante Vučković, prof. na KBF-u u Splitu te fra Ivan Matić, voditelj kuće "Tabor" u Samoboru. Svaku večer pjevanje je predvodio jedan od  zborova župe i svetišta. Devetnica je u životima vjernika, koji su svaku večer ispunjali crkvu do posljednjeg mjesta, stvarala pravu duhovnu pripravu za proslavu Zaštitnice župe i svetišta.


Na samu svetkovinu župe veliki broj vjernika cijeloga je dana ispunjao Svetište, koje je u duboko u srcu mnogim zagrepčanima. Svete mise služene su cijelo prije podne. U poslije podnevnim satima sv. misa za bolesnike slavljena je u 16 sati (predvodio fra Ivan Matić), poslije koje su teži bolesnici pristupali sakramentu bolesničkog pomazanja.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s domaćim franjevcima te svećenicima Maksimirsko-trnjanskoga dekanata. Budući da se taj dan slavi i kao Svjetski dan bolesnika, biskup Šaško na početku je mise pozvao na zahvalnost za sve njegovatelje bolesnika koji trebaju stalnu brigu i pomoć kod pranja, odijevanja i hranjenja, kao i za liječnike i svo medicinsko osoblje koje pokazuje dragocjenost sebedarja, kao odraz Božjega milosrđa. Govoreći o Marijinim porukama iz Lurda, biskup Šaško u homiliji je naveo da su prepoznatljive barem dvije: ona o nebu kao jedinoj svrsi čovjeka i ona o borbi protiv grijeha kao glavnom cilju ljudskoga djelovanja. Nadalje je u homiliji protumačio odlomak misnoga evanđelja.

Providnost je htjela da blaženik Alojzije Stepinac s ovoga svijeta u nebo prijeđe uoči ovoga blagdana, noseći posebnu ljubav prema Gospi Lurdskoj. Biskup je spomenuo i njegove riječi u propovijedi prigodom blagoslova liturgijskoga prostora i posvete oltara crkve Gospe Lurdske, 24. listopada 1937. Govoreći o Jakovljevim ljestvama i o svetosti toga mjesta; govorio je o utjecajima i djelima bezbožnoga komunizma, a zatim istaknuo: "Sveta žrtva, koja će se na ovom oltaru Bogu prikazivati, bit će ljestve, po kojima će svaki dan sam Bog, sam Spasitelj silaziti s neba na zemlju i ujedno će preko tih ljestava uznositi naše molbe i naše uzdahe k Bogu". Biskup je također izrazio radost oko nastojanja da se dovrši tada započeto djelo i nađe načina da se uredi ta crkva za koju je blaženi Alojzije tada rekao: "Tako će biti ovaj oltar za nas besprekidan izvor milosti i dobara za dušu i tijelo. Te će milosti i ta dobra dobiti osobito svi prijatelji i dobročinitelji ovoga hrvatskog narodnoga svetišta posvećenog Majci Božjoj, Kraljici Hrvata. Ovdje neka se razvija posebna pobožnost i posebna svetost u dušama svih vjernika. Ova kripta pokazuje, da će ovo svetište biti na ponos i diku našoj Katoličkoj Crkvi. To je najveće svetište, koje se gradi u Zagrebu".

Nakon popričesne molitve riječ zahvale predvoditelju slavlja, kao i svim svećenicima koji su propovijedali tijekom devetnice, a posebno vjernicima uputio je gvardijan fra Mate Matić. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao župni mješoviti zbor.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2374
Ovaj mjesecOvaj mjesec11604
UkupnoUkupno7626482

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72