München: Proslava Stepiničeva

Hrvatski vjernici glavnog bavarskog grada proslavili su u nedjelju, 8. veljače 2015., blagdan hrvatskog blaženika i zaštitnika svoje misije Alojzija Stepinca. Proteklog tjedna je u periodu od 5. do 7. veljače održana duhovna obnova koju je predvodio don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan.

Duhovna obnova koja se održala pod geslom "Ja sam put istina i život" privukla je veliki broj vjernika u kapelu bl. Alojzija Stepinca. U nedjelju je održano središnje misno slavlje u crkvi St. Michael. Crkva je kao i svake nedjelje bila ispunjena mnoštvom hrvatskih vjernika iz bavarske metropole i okolnih mjesta. Svečano misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su nošene relikvije blagopokojnog kardinala koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali, ministranti, folkloraši HKŽ, te fra Boris Čarić, voditelj HKŽ, đakon Mate Kutleša, đakon Ivica Visković i don Damir Stojić.

Fra Boris Čarić  je u uvodnom govoru pozdravio sve nazočne vjernike ističući kako je blaženi Alojzije Stepinac svojim životom pokazao beskrajnu ljubav i odanost prema Bogu, Katoličkoj Crkvi i svom hrvatskom narodu. Neka nam njegov život bude primjer kako u današnje vrijeme trebamo živjeti svoju vjeru, istaknuo je voditelj HKŽ.

Svečano misno slavlje predvodio je don Damir Stojić, zagrebački studentski kapelan. U svojoj nadahnutoj propovijedi don Damir se osvrnuo na prvo čitanje o Jobu i njegovoj patnji. - Svi mi možemo razumjeti Jobovu patnju, njegovu bol, razočarenje i osamu, sve mi to prolazimo u našim životima. Svi mi u trenucima patnje i duhovne klonulosti poželimo da nas Gospodin pozove k sebi. Odgovor na Jobovu patnju, kao i na sve naše patnje pronalazimo u Markovom evanđelju, gdje Isus liječi naše rane i patnje. Ujedno nas prvo čitanje i evanđelje po Marku upućuju i na našeg blaženika, koji je beskrajno patio za svoj narod i crkvu. Zemaljski gledano Stepinčeva patnja nema smisla, baš kao ni Jobova tragedija. Lekcija Stepinčevog života ima samo smisla u Gospodinu. Stepinac je vjerovao da se na jedan čudesan način patnja i trpljenje kroz molitvu i predanje Gospodinu sjedinjuju i donese plodove. Stepinac je umro 1960. godine, Bog donosi plodove danas zbog njegove žrtve, molitve i predanja. I nama blaženik šalje poruku, budite postojani u svim molitvama, i svjedočite svoju vjeru u Gospodina bez obzira na trendove u društvu. Stepinac je ostao uz svoju zaručnicu Crkvu, vjeran do smrti, neka nam on bude svijetli primjer nesebične ljubavi prema čovjeku i Bogu. Danas kada se sjećamo našeg blaženika, odlučimo se na žrtvu za druge u svjetlu Kristove ljubavi, jer takva žrtva daje istinski rod. Neka nam njegov primjer bude putokaz kako se možemo nesebično žrtvovati za svoju vjeru i svoj narod, budite sol zemlje i svjetlo svijeta. Nemojte biti sladunjavi kako biste se dodvorili drugima, trgnite se i budite orijentir i putokaz drugima, pokažite nadu i radost drugima, jer Gospodina ne možemo zadržati za sebe- poručio je don Damir Stojić.

Uzvišenost i ljepotu ovom misnom slavlju podario je nastup mješovitog zbora HKŽ pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić. Članovi zbora su svojim impresivnim izvođenjem duhovnih skladbi  dali poseban doprinos svečanom slavlju našeg blaženika.

Fotografije: Stepinčevo 2015.

Fotografije: Duhovna obnova


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2288
Ovaj mjesecOvaj mjesec11518
UkupnoUkupno7626396

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83