Lećevica: Proslava Gospe Lurdske

Prigodom proslave blagdana Gospe Lurdske u srijedu, 11. veljače 2015., u župi Lećevica euharistijsko slavlje predvodio je bivši župnik fra Srećko Vekić koji je blagoslovio novi oltar u kapeli Gospe Lurdske. U koncelebraciji su sudjelovali župnik župa Lećevice i Radošića fra Domagoj Runje, gvardijan  samostana Gospe od Zdravlja fra Jakov Begonja, dekan unešićkog dekanata fra Luka Delić i još osam svećenika. Pjevanje je predvodio župni zbor pod ravnanjem Mate Milasa.


Fra Srećko je na početku propovijedi istakao kako je srce središte čovjeka, a središte crkve jest oltar na kojem se posvećuju Tijelo i Krv Isusova. Ovaj današnji susret u kapeli, prigodom proslave Gospe Lurdske, jest poziv da se uvijek susrećemo s Kristom i njegovom majkom Marijom. Isusovu i našu Majku Mariju mnogo puta častimo u Crkvi kroz godinu jer je ona svojim pristankom da bude Majka Božja postala i naša Majka. Promatrajući povijest našega hrvatskog naroda i Crkve, naglasio je fra Srećko, uvijek se preporučivao Majci koja je svojim zagovorom uvijek pomagala svojoj djeci. Kao što je Gospa govorila Bernardici, tako govori i nama 'neću te učiniti sretnom u ovom životu nego u vječnosti', rekao je fra Srećko i nadodao kako je poziv na obraćenje i pokoru bio upućen Bernardici ali isto tako je upućen i nama. Pri kraju propovijedi fra Srećko je pozvao okupljene da mole Majku da ih zagovara kako bi mogli podnijeti križ i patnje, da mole za zdravlje duše i tijela te da mole jedni za druge. Fra Srećko je završio propovijed pozivajući da se ne zaboravljaju dobročinstva naše Majke koja ih dijeli po zagovoru svoga Sina Isusa Krista.

Novi oltar u kapeli Gospe Lurdske blagoslovio je fra Srećko Vekić koji je bio župnik u Lećevici od 1968. do 1971. godine.


Na kraju slavlja župnik fra Domagoj Runje ukratko je prikazao tijek obnove kapele rekavši kako je obnovu započeo župnik fra Tomislav Brekalo (2002.) uz pomoć župljana. Inače, kapela je sagrađena 1844., a dogradnja je bila 1913. godine i tada je posvećena Gospi Lurdskoj. U sadašnjoj obnovi sudjelovali su tri akademska kipara: Toma Šalov, fra Duje Botteri i Anđelko Odak te akademski slikar Jakša Korda koji je napravio repliku franjevačkog križa. Župnik je također spomenuo izvođače radova.

Prigodom Godine posvećenog života u obnovljenoj kapeli svakog prvog petka u mjesecu slavit će se sveta misa i održavati klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za posvećene osobe.

Ove je godine i 300. obljetnica obrane Sinja zagovorom majke Božje, Gospe Sinjske, pa se stoga u Gospinu čast svakog 14. u mjesecu moli krunica ispred kapele Gospe Sinjske u Korušcima.

Na kraju je župnik fra Domagoj zahvalio dobročinitelju i predvoditelju slavlja fra Srećku Vekiću, bivšim župnicima i drugim svećenicima na sudjelovanju na slavlju prigodom proslave Gospe Lurdske i blagoslova oltara.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2249
Ovaj mjesecOvaj mjesec67457
UkupnoUkupno7609958

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58