Široki Brijeg: V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U srijedu, 4. veljače, molitvom krunice u 17.30 te sv. misom u 18.00 u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu započeli su „V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ koji se održavaju u spomen na 66 franjevaca koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću. Ove godine pada 70. obljetnica toga strašnog događaja.

Molitvu krunice predmolili su fra Mario Ostojić i ministranti, a svetu misu predslavio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. U koncelebraciji su sudjelovali fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, gvardijan fra Tomislav Puljić te fratri širokobriješkog samostana.


Fra Joško je naglasio kako je ovo misno slavlje izraz zahvalnosti našim mučenicima te da je čovjek nitko i ništa bez zahvalnosti onima koji su ga zadužili. Istaknuo je: »Danas se, dakle, draga kršćanska braćo i sestre, ovim molitvenim skupom, prisjećamo i molimo za žrtve krvave tragedije probranih članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, koju su priredili odnarođeni i bezbožni komunistički nalogodavci, a proveli dodvorice nove zločinačke ideologije, tražeći tako na novoj političkoj sceni priliku za osobnu afirmaciju i dokazivanje. Jadnici, žrtve, nisu se uspjeli izdignuti iznad životne banalnosti i proniknuti u trulost ideologije, kojoj su služili. Trebalo bi ih upitati je li im se trud isplatio? Jesu li se, od trenutka nečije egzekucije, naspavali i jesu li im obitelji sretne!? Grijeh bi nam bio kada bismo se naslađivali, jer su, podlegli i pokleknuli pred zamamnim silama zloga. Naprotiv, želimo i za njih moliti, za njihovo pokajanje, ako je od njih još netko živ. Nikada nije kasno. Bog je velik i milostiv, spreman je svakome oprostiti, ako se iz srca pokaje i ako učini sve što je u njegovoj moći da sanira štetu na strani žrtve, da ublaži bol i patnju zbog nerazjašnjena puta i sudbine tolikih nevinih ljudi.« Fra Joško je u propovijedi pohvalio franjevce u Hercegovini jer su pokrenuli razotkrivanje povijesne istine o stradanju franjevaca i tisuća nevino stradalih sunarodnjaka. Propovijed je završio riječima: »Svim našim hrvatskim mučenicima i zagovornicima kod Boga preporučamo naš narod, daljnji rad i nastojanja Vicepostulature "Fra Leo Petrović i 65 subraće", kao i sve plemenite težnje i želje u srcima svih kršćanskih vjernika i ljudi dobre volje.«

Na kraju mise vicepostulator fra Miljenko Stojić dodijelio je nagrade za uzrast djeca »IV. nagradnog natječaja«. Prvu nagradu dobio je Ivan Knezović iz Prve osnovne škole Široki Brijeg za literarni uradak »Znali su što ih čeka«. Drugu nagradu dobila je Iva Lasić iz Druge osnovne škole Široki Brijeg za uradak »Sjećanje na naše franjevce«, a trećenagrađena je, za svoj likovni uradak »Crkva je dom naših pobijenih«, Marija Bašić iz Osnovne škole Vranić.

Vicepostulator je također izvijestio kako je Vlada ŽZH 7. veljače proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja u ŽZH. Prva je koja je to učinila u Herceg Bosni s nadom da će i drugi slijediti ovaj povijesni primjer.

Molitveni program prenosila je Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) te putem video signala portali hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info.

Program obilježavanja 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca nastavlja se danas, 5. veljače, krunicom u 17.30, sv. misom zadušnicom u 18.00 i klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu u 19.00. Predvoditelj molitvenog programa je provincijal Bosne Srebrne fra Lovro Gavran.

Fotografije

******

O pobijenim hercegovačkim franjevcima možete više pročitati na www.pobijeni.info


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas109
Ovaj mjesecOvaj mjesec9339
UkupnoUkupno7624217

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26