Split: Đakonsko ređenje

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 23. studenoga, predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali Sv. Dujma u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio je za đakone trojicu bogoslova na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivana Marića (župa Gospe u Siti, Strožanac), Miroslava Rubića (župa Obraćenja sv. Pavla, Pujanke, Split) i Mislava Šaškora (župa sv. Josipa, Mertojak, Split) te na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Lazara Pericu (župa sv. Jeronima, Meterize, Šibenik) i fra Kristijana Šilića (župa sv. Franje Asiškoga Čapljina). Nadbiskup je na početku slavlja pozdravio svećenike, odgojitelje i profesore, župnike rodnih župa ređenika i župa gdje su vršili đakonski praktikum, bogoslove, sjemeništarce i redovnice, a posebno roditelje, obitelj i prijatelje ređenika, kao i sav vjernički puk.


Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na titulu Kristovu, da je kralj. Rekao je kako se kralj ne bira i ne ovisi o našem glasu, već on vlast ima u sebi. Svatko od nas je može prihvatiti ili odbaciti, svojim ga životom obezvrijediti i biti mu zapreka svojom slobodom. "Isti je termin za Krista i za druge kraljeve koje poznajemo kroz povijest i danas, no ono bitno je potpuno različito, a to je narav i sadržaj njegova kraljevstva. To je kraljevstvo mira, pravde, ljubavi, istine i svetosti. Gospodin želi, dragi đakoni, uključiti i vas u njegovo kraljevanje kao suradnike, kao one u koje ima povjerenje. Želi vas vidjeti kao svoje prijatelje i želi da imate otvoreno srce, otvorene oči i ispruženu ruku, jer to je znak da ste uočili ono što On u evanđelju poziva da uočite, gladne, žedne, gole, bolesne, pritvorene i sve ugrožene", istaknuo je i pojasnio da Krist vidi čovjekove potrebe te i njih želi usmjeriti ljudima, osloboditi ih opasnosti da žive vjeru kao vršenje propisa i zapovijedi, da je ne žive apstraktno nego, kako Isus sam kaže, "što god učiniste jednom od najmanje braće, meni učiniste". "Ljubav prema Kristu vodi nas prema čovjeku, a ljubav prema čovjeku vodi nas prema Kristu. Ovdje nije riječ o pukom humanizmu, da činimo dobro, već je puno bogatije, dublje i konkretnije. Krist se poistovjetio s bratom čovjekom i to od vas želi danas i zauvijek, da s tom ljubavi pristupite našoj stvarnosti", istaknuo je nadbiskup i rekao da njihovo "evo me" nije samo riječ već je iza njega dugi niz molitve, razmišljanja, studiranja i ljubavi koju im Gospodin daje da je čuvaju u čistoći srca i savjesti te djelatnoj ljubavi. Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Zahvalio se svima koji su uložili svoj trud, žrtve i molitve u rast i sazrijevanje novozaređenih đakona, a njima je zaželio da budu iskreni i savjesni služitelji sakramenata i drugih otajstava vjere, uvijek odani Crkvi i njezinu naučavanju u svim važnim pitanjima vjere i morala. Prigodne riječi uputio je i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić koji je novozaređenim đakonima čestitao njihov veliki dan i poručio im da imaju na umu da će ljudi uvijek biti gladni dobrote, ljubavi i iskrenog svjedočanstva. Na misi koja je završila himnom "Tebe Boga hvalimo" i nadbiskupskim blagoslovom, pjevao je mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas293
Ovaj mjesecOvaj mjesec12051
UkupnoUkupno7626929

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43