Održana 17. smotra hrvatskih crkvenih zborova u Njemačkoj

Sedamanesta smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, na kojoj su nastupili zborovi odraslih, održana je u subotu 15. studenoga u crkvi sv. Pavla u Bruchsalu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije Mittelbaden. Prije smotre svečano misno slavlje predvodio je voditelj HKM Mittelbaden don Ivo Nedić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i osam hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika, koji su uglavnom došli u pratnji svojih zborova, te uz asistenciju đakona Bernharda Eiermanna, referenta zaduđenog za misije drugih materinskih jezika u Nadbiskupiji Freiburg.


Sve je na početku pozdravio don Ivo Nedić, izrazivši radost tolikim brojem pjevačica i pjevača, koji svojim pjevanjem obogaćuju misna slavlja u hrvatskim misijama i zajednicama diljem Njemačke.  Don Ivo je u propovijedi kazao kad čovjek radosno pjeva, u njemu je sve razigrano. Vaše okupljanje na ovom misnom slavlju, na smotri i kasnije kod zajedničkog stola u dvorani, sve je to jedna lijepa molitva. Sveto pismo i Starog i Novog zavjeta je uvelike prožeto pjesmom. Pjesma nas dovodi do Boga. I sveti Augustin posvjedočuje kako je služajući biblijske psalme doživio svoje obraćenje. Molitva ga je potaknula kroz pjesmu. O tome svjedoče i mnogi drugi. Drage pjevačice i pjevači, vi donosite radost, vi ste suvremeni evangelizatori. Naša euharistijska slavlja bi bez vas bila siromašnija. Kad bolje gledamo, malo je danas radosti na licima ljudi. Vjerujem da vi unosite pozitivnu energiju u svoju obiteljsku, crkvenu i društvenu sredinu. Vaše zajedništvo se očituje u pjevanju, ali se i družite nakon pjevanja, što je također jako važno. Pjevanje je darivanje. Toliko pjevača i glasova, a svaki je različit i jedinstven. Gospodine, hvala ti za ove ljude koji svojim glasovima žele biti tvoji glasnici i pronositelji Radosne vijesti, kazao je don Ivo Nedić u propovijedi, koji je na poseban način zahvalio članovima zborova na njihovu odvojenom vremenu za svoje misije i zajednice. Molitvu vjernika uputili su članovi zborova iz više misija i zajednica. Pjevanje na misnom slavlju predvodio je, uz sudjelovanje svih sudionika zborova, zbor HKM Mittelbaden (Karlsruhe-Pforzheim-Bruchsal) pod vodstvom pastoralnog referenta u toj misiji Dominika Spajića.

Prije smotre prigodnu riječ uputio je u ime domaćina HKM Mittelbaden don Ivo Nedić koji je svima naželio uspješan nastup. Đakon Eiermann je okupljenima prenio pozdrave novog nadbiskupa Freiburga mons. Stephana Burgera, kanonika dr. Petera Kohla zaduženog u Nadbiskupiji Freiburg za misije drugih materinskih jezika te u svoje osobno ime. „Raduje me moja nova služba da mogu biti blizu ljudima drugih materinskih jezika i drugih kultura. To bogatstvo različitosti očituje se u našoj Crkvi i društvu“, kazao je podsjetivši kako je Nadbiskupija Freiburg, nakon Nadbiskupije Köln, druga po veličini u kojoj je 2 milijuna katolika. Od toga je 23.000 vjernika hrvatskoga jezičnog područja, koji se okupljaju u hrvatskim misijama Mittelbaden, Mannheim, Freiburg i Singen-Villingen. Zahvalni smo za misije u našoj Nadbiskupiji koje pripadaju nama. Radosni smo da ste ovdje. Zahvalni smo vam za obogaćenje i jačanje vjere u našoj sredini, o čemu ste svjedočili i danas na ovom misnom slavlju, kazao je đakon Eiermann zaželjevši svima uspješan nastup na smotri. Gradonačelnica Bruchsala Cornelia Petzold-Schick je izrazila radost što se smotra održava upravo u Bruchsalu te je zaželjela svima uspješan nastup na smotri. Ujedno je podsjetila kako je ovo treći put da se smotre hrvatskih zborova održavaju u Bruchsalu. Delegat vlč. Ivica Komadina je prije otvorenja smotre zahvalio domaćinima - HKM Mittelbaden, gostima te članovima svih zborova okupljenih na smotri, kao i djelatnicima Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta. „Drago mi je da se uvijek okupimo u tako velikom broju što je potvrda našeg zajedništva, a znanstveno je i potvrđeno da su oni migranti koji su povezani sa svojim vjerničkim zajednicama, misijama i župama, puno manje izloženi psihičkim oboljenjima.“

Na smotri je nastupilo trinaest zborova iz HKM i HKZ u Njemačkoj, koji su otpjevali po dvije skladbe. Nakon nastupa domaćina zbora HKM Mittelbaden (Karlsruhe-Pforzheim-Bruchsal), đakon Bernhard Eiermann je izvlačenjem iz „košarice“ obznanio redoslijed nastupa zbrova. Nastupili su zborovi sljedećim redolijedom: zbor HKZ Sindelfingen, zbor HKM Mannheim-Mosbach, zbor HKM Düsseldorf, zbor HKZ Ludwigsburg, zbor HKM Frankfurt am Main, zbor HKZ Bietigheim-Bissingen, zbor HKM Mainz, zbor HKM Main-Taunus/Hochtaunus, zbor HKM Wiesbaden, zbor HKZ Esselingen, zbor HKM Wuppertal i zbor HKZ Stuttgart-centar. Nastupi zborova popraćeni su jakim pljeskom. Spomenice su predstavnicima zborova podijelili delegat vlč. Ivica Komadina, don Ivo Nedić i đakon Bernhard Eiermann, a nekoliko je riječi kazao i predsjednik župnog vijeća Pavo Jurišić, koji je pozvao sve na okrjepu i druženje. Program je vodila pastoralna suradnica u HKM Mittelbaden Sanja Jakopić.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2132
Ovaj mjesecOvaj mjesec4477
UkupnoUkupno7619355

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67