Proslava svetkovine Svih svetih u župi Piramatovci

Prvoga dan mjeseca studenoga proslavili smo Svi svete, zaštitnike naše župe u Piramatovcima. Osvanuo je prekrasan i sunčan jesenski dan. Uistinu Božji dar. Vrijeme koje se može samo poželjeti u to doba godine.

Ovo je prvi put da je svečano euharistijsko slavlje na ovaj dan predvodio o. Župnik. Već od ranih jutarnjih sati pobožni puk je pošao slaviti i glasom crkvenih zvona najaviti ovaj svečani dan za župu.

Svijet se slio iz cijele župe i filijala na svečano euharistijsko slavlje. Ugođaju je pridonio i spomen na drage nam pokojne. Župna crkva je bila pretijesna da bi primila sve vjernike, tako da su mnogi svetu misu slušali izvan crkve.

Svojim sviranjem, sestre Marijana i Antonela Bura, pridonijele su da je slavlje bilo prožeto skladnim pjevanjem i odisalo jednim duhom. Valja spomenuti da sestre Marijana i Antonela više od tri godine, dakle od dolaska župnika fra Nevena, sviraju na svim svetim misama. Kako se pjevanje i čitanje uvježbava na probama svake subote, na ovom slavlju se osjetio plod tog rada, jer je sve teklo lijepo i uigrano.

Svetopisamska čitanja su pročitale čitačice iz Krkovića: Antonija, Nikolina i Kata Bilić te Petra Periša i Antonija Bura.

Poseban je događaj bio blagoslov župnoga barjaka Svih svetih koji prikazuje s jedne strane našu crkvu u Krkoviću, a s druge naše hrvatske svece i blaženike, te natpis „Svi sveci i svetice Božje molite za nas“ Krković. Barjak je po narudžbi o. Župnika izradio u prekrasnim kardinalskim bojama s hrvatskim pleterom naš vrijedni fra Frano Botica.

Do sada smo za tri naše crkve nabavili barjake, a već je naručen i četvrti za Sonković i uskoro će biti gotov.

Mnogima su i suze potekle za vrijeme svetih obreda, jer rane iz Domovinskog rata nikada neće potpuno zacijeliti, a emocije su uvijek jake kada obnavljamo svetinje što su ih barbari našeg doba s mržnjom srušili.

Euharistijsko slavlje je zaista proteklo u pobožnosti, raspjevanosti, suzama. Nakon pozdrava Domovini, pjevanjem „Lijepe naše“ i svečanoga blagoslova, pobožni puk se polako uputio na svoja ognjišta, pun nade, vjere i ljubavi za život i međuljudske odnose.

Sudionik

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

22. ožujka: Križni put mladih po Splitu

**********

28.-31. ožujka: Runovići: Korizmena duhovna obnova

**********

29. ožujka: 29. Biblijska olimpijada "Fra Bernard Dukić"

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas252
Ovaj mjesecOvaj mjesec52335
UkupnoUkupno6668459

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54 

Administrator

franodoljanin@gmail.com