20 godina Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja

U prigodi proslave 20. obljetnice djelovanja Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, predstavljena je monografija o zboru i orkestru kao i obilježavanje spomenute obljetnice, u petak, 14. studenoga 2014., u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

 

Pozdravni govori

Provincijal fra Joško Kodžoman

Uvaženi gospodine župane Splitsko-dalmatinske županije, poštovani zamjeniče gradonačelnika grada Splita, oče gvardijane Samostana Gospe od Zdravlja, poštovani župniče, cijenjeni predvoditelju večerašnjeg misnog slavlja, draga braćo svećenici, časne sestre, bogoslovi, braćo i sestre  u Kristu!

Ovu pozdravnu riječ i čestitku večerašnjim laureatima upućujem u ime župe i samostana Gospe od zdravlja i naravno u ime naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao krovne institucije, pod čijim okriljem žive i rade naši franjevci diljem Domovine Hrvatske i svijeta.

Nalazimo se u prepoznatljivom crkvenom ambijentu, čiji središnji oltar i svetohranište natkriljuje remek djelo fresko-slika umjetnika Ive Dulčića, dok okupljene vjernike i posjetitelje budnim okom prati Majka Božja, u liku Gospe od Zdravlja u čiju čast priređujemo devetnicu.

U ovoj duhovnoj oazi grada Splita, ne događaju se samo redovita misna slavlja, već je ono kroz stoljeća, ishodište brojnih društveno korisnih inicijativa, koje potiču humanost i društveno zbližavanje, koje značajno pridonose razvijanju zdrave vjerničke i kulturne svijesti, te  podržavaju bogatu  tradiciju grada Splita u umjetničkom glazbenom izražavanju. Zasluge za taj privilegirani i obvezujući status Samostana i župe Gospe od zdravlja u gradu Splitu, u značajnoj mjeri, pripadaju i angažmanu vokalno-instrumentalnog ansambla Gospe od zdravlja, koji večeras slavi svoj jubilej, uz predstavljanje prigodne monografije.

Prigodnim programom želimo još jednom svratiti pozornost svekolike javnosti, na jubilarnu dvadesetu obljetnicu postojanja i plodonosnog rada Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od zdravlja  pod vodstvom  mo. fra Stipice Grgata  i č. s. orguljašice Zorislave Radić.

Činjenica da su naši svečari u 2014. godini primili čak dvije prestižne nagrade, županijsku i nagradu grada Splita, za svoj rad, dovoljno govori o društvenoj prepoznatljivosti i zaslugama zbora i orkestra Gospe od Zdravlja, pod stručnim vodstvom mo. fra Stipice i č. s. Zorislave. Njegujući prepoznatljiv liturgijski glazbeni izričaj, Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od zdravlja, u svojih dvadeset godina postojanja i kontinuiranog rada, nisu ostali posvećeni samo cilju poboljšanja glazbenog umjetničkog dojma liturgijskih slavlja, već su svoje zajedništvo obogatili i brojnim drugim humanitarnim i volonterskim aktivnostima.

Zahvaljujem i čestitam stručnom vodstvu zbora i orkestra, na ljubavi, energiji i zauzetosti oko svih plemenitih aktivnosti, kojima ne promoviraju samo sebe i svoj rad već i širu  crkvenu i društvenu zajednicu.

Dosadašnjim postignućima već su dokazali neupitnu kvalitetu, glazbenu stručnost, organizatorsku sposobnost, te poseban oblik čovjekoljublja, koji se dokazuje u neumornom radu s ljudima, posebno s mladima.

U ovoj prigodi sa zahvalnošću se spominjem svih župnika i gvardijana, koji su kroz proteklih dvadeset godina, našem zboru i orkestru, bili podrška  u njihovu radu. Hvala i aktualnom dvojcu, gvardijanu fra Jakovu i župniku fra Anti, na podršci i razumijevanju, koje iziskuje zauzeti rad s ljudima. Hvala i umjetničkom direktoru i kulturnom atašeu Samostana Gospe od zdravlja u Splitu, akademskom slikaru fra Anti Branku Periši, na svesrdnoj pomoći i raspoloživosti  za najrazličitije potrebe našeg zbora i orkestra.

Vama, dragi laureati, želim i nadalje plodonosan rad; puno veselja i radosti i puno nastupa. Neka Vaše ljudsko zajedništvo obogaćuje i oplemenjuje naše društvo, a Vaše pjesma neka i nadalje ushićuje ljude, i od svih nas čini istinske glasnike Božjeg mira i radosti. Živjeli i sretno!

 

Župan Zlatko Ževrnja

Župan Zlatko Ževrnja čestitao je 20. obljetnicu Mješovitog zbora i orkestra u ime Splitsko-dalmatinske županije i naglasio kako je Zbor, pod vodstvom fra Stipice Grgata, rastao u vjeri, glazbenoj kulturi, u pedagoško-socijalnom i nacionalnom odgoju. U nastavku je rekao kako je u crkvu Gospe od Zdravlja dolazio kao mladić i u vrijeme komunizma i da se vjenčao u ovoj crkvi. Ta povezanost s crkvom Gospe od Zdravlja i franjevcima ostala je do danas. U među vremenu se i vjenčao u crkvi Gospe od Zdravlja. Na kraju je slavljenicima zaželio da ostanu skupa dugo godina kroz pjesmu i molitvu djelujući u ovom Gradu, Županiji i lijepoj Domovini.

 

Savjetnik za kulturu grada Splita Igor Baković pročitao je pozdravne riječi gradonačelnika Ive Baldasara:

„Poštovani fra Stipica, dragi članovi Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra, u nemogućnosti da osobno nazočim predstavljanju monografije i koncertu povodom 20. obljetnice vašeg djelovanja, dopustite mi pismom izraziti čestitke i želje da svoj uspješan rad nastavite i u budućnosti na ponos Župi Gospe od Zdravlja i gradu Splitu. Split je oduvijek bio grad glazbe jer su građani davno shvatili da se zajedništvo postiže i glazbom, koja je ovdje našla svoje ishodište i utočište. Način društvenog života, ogledao se i u okupljanju oko glazbe, kako one crkvene tako i one laičke, u asocijacijama crkvenih zajednica Ili u klapama. Malo koji grad tako intenzivno živi s glazbom, koja mu daje osnovni pečat i mjeru, predstavlja ga kao živo kulturno središte i prikazuje u punoj duhovnosti. Ovom prilikom vam zahvaljujem što ste dio tog glazbenog i duhovnog pečata našeg Splita. Želim vam sve najbolje kako u osobnom životu tako i u djelovanju zbora i orkestra, Vaš gradonačelnik Ivo Baldasar.“

 

Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu

U ime Sveučilišta u Splitu, u ime profesora i studenata, riječi pozdrava uputio je rektor Šimun Anđelinović koji je naglasio kako glazba okuplja, glazba ima svoju i mladost i starost kao i čovjekov život. Na tom putu od mladosti do starosti potreban je i duhovni rast i duhovno jedinstvo. Upravo je danas važno to jedinstvo da projektima i talentima pomognemo našoj lijepoj Domovini, rekao je rektor, i završio čestitajući Zboru i Orkestru na strpljivom i kvalitetnom radu kroz proteklih dvadeset godina.

 

 

 

Mr. sc. Marijo Krnić

Poštovani uzvanici, prijatelji Zbora mladih i komornog orkestra Župe Gospe od Zdravlja, ljubitelji dobre glazbe, izuzetna je čast i istinsko zadovoljstvo govoriti na proslavi 20-te obljetnice ovih vrijednih glazbenih sastava našega Grada.

Zbor mladih i komorni orkestar Župe Gospe od Zdravlja kontinuirano djeluju od 1994. godine pod vodstvom uglednog skladatelja, glazbenog pedagoga i dirigenta fra Stipice Grgata, okupljajući mladež Grada i okolice oko visoko vrijedne sakralne glazbe. U dvadeset godina djelovanja u radu Zbora i orkestra sudjelovalo je nekoliko stotina mladih i duhom mladih koji su tako stjecali nova glazbena znanja i neprocjenjiva iskustva. Jednako tako svojim su djelovanjem promicali i promiču istinske duhovne i moralne vrijednosti.

Uz redovito muziciranje u liturgijskim slavljima, Zbor i orkestar svake godine priređuju nekoliko svečanih koncerata koji su uvijek toplo primljeni kako od publike tako i od stručne javnosti. Zbor s velikim uspjehom sudjeluje i u Danima duhovne glazbe „Cro patria“. Važno je napomenuti da je ovo najdugovječniji aktivni mješoviti pjevački zbor mladih u gradu Splitu, kojih je danas nažalost sve manje.

Za izniman doprinos splitskoj glazbenoj kulturi Zbor i Orkestar nagrađeni su ove godine Skupnim nagradama Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Monografija koju danas predstavljamo trajni je znamen na sva njihova postignuća i uspjehe u proteklom razdoblju. Ona je i podsjetnik na sve one kojima su dvoje velikih znalaca i nepopravljivih entuzijasta, fra Stipica Grgat i časna sestra Zorislava Radić, marljivo i s istinskom akribijom, bezrezervno dajući sve ono najbolje od sebe, usađivali LJUBAV, ljubav prema glazbi, prema čovjeku, Bogu i Crkvi.

Iskreno im valja na tome zahvaliti, slavljenicima čestitati i poželjeti im još mnogo godina uspješnog i predanog rada i muziciranja te da ustraju na odabranom putu odricanja i žrtve, ali prije svega istinske ljubavi i radosti.

 

Marijo Jurun

Član klape „Mriža“ Mario Jurun rekao je: "Pozdravljam Vas u ime klape Mriža. Mi smo večeras s vama jer su neki od članova klape otpjevali svoje prve note u mladom zboru Gospe od Zdravlja, a neki su još i aktivni članovi. U sklopu mladog zbora su postojale i dvije klape. Članovi te starije klape su sada članovi starijeg zbora. A naša klapa je nastala kad se sastala nekolicina članova mlađe crkvene i osnovala klapu Mriža. Sam naziv klapa Mriža nosi ime po prvoj pjesmi koju smo pjevali s crkvenom klapom, a pjesma se zvala "Mi bacit ćemo mriže", autora fra Stipice Grgata. Postojimo već skoro 7 godina i predstavit ćemo vam se kako najbolje znamo - pjesmom".

 

Čestitka fra Marinka Vukmana i s. Magdalene Višić

Dragi naši fra Stipica i sestra Zora! Vama i svim članovima Mješovitog zbora i komornog orkestra Gospe od zdravlja čestitamo od srca na dvadesetoj obljetnici uspješnog djelovanja. Želimo Vam i dalje uspjeh i Božji blagoslov u Vašoj sjajnoj i odgovornoj zadaći kako bi svojom radosnom svirkom i pjesmom slavili Gospodina i uzveličali liturgijska slavlja. U ime Hrvatske župe Main-Taunus/Hochtaunus koja Vas radosno očekuje - sestra Magdalena i fra Marinko!

 

Nakon predstavljanja uslijedila je prezentacija djelovanja zbora i orkestra, a zatim svjedočanstva. Zbor mladih dao je duhovna zvanja: fra Kristian Stipanović, koji je dao svjedočanstvo, don Mihael Jelavić, s. Tereza Pivčević koja je poslala brzojav. Također su svjedočili i obitelji koje su se upoznale u Zboru. Video projekcije ostarile su Marijana Minitić, Nikolina De Micheli Vitturi i Ana Dunatov. Voditeljica programa bila je Suznana Mihaljević.

Glazbene točke izveli su Zbor i orkestar: A. Vivaldi - Gloria (Slava), J. S. Bach  - Nun danket alle Gott (Nek hvaljen bude Bog) i S. Grgat - Te Deum laudamus (Tebe Boga hvalimo).

 

Zahvala – fra Stipica Grgat

U okviru obilježavanja 20. obljetnice djelovanja Mješovitog zbora mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja, tiskanja prigodne monografije te dodjele visokih priznanja i nagrada Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, osjećam dužnost zahvaliti svima onima koji su tijekom minulih 20 godina uklesali sebe u ovaj divni mozaik.

Najprije hvala Gospodinu Bogu i našoj nebeskoj zaštitnici Gospi od Zdravlja na svim milostima.

Iskreno zahvaljujem svim bivšim i sadašnjim članovima Zbora i Orkestra na trudu i svemu onome što smo kroz protekle godine postigli na zajedničkom putu. S pijetetom se ovdje sjećamo pokojnih vrijednih članova orkestra: Dragutina Vasića, Alojza Medveda, Pjotra Tarasinkievicha i Oleksandra Andrussenka.

Srdačno zahvaljujem pok. Miljenku Grgiću koji nas je pratio na svim našim značajnijim domaćim i inozemnim turnejama i pisao brojne kritike i novinske izvještaje o našim nastupima.

Zahvaljujem iskreno HNK Split na razumijevanju i uspješnoj suradnji.

Veliku zahvalnost upućujem s. Zorislavi Radić na nesebičnom zalaganju i danonoćnom predanom radu s oba ansambla.

Zahvaljujem gospodinu Zvonimiru Boldinu prvom koordinatoru u komunikaciji i vođenju orkestra kao i gospodinu Lorencu Jakičeviću dugogodišnjem koordinatoru na savjesnom obavljanju tog istog posla.

Iskrenu zahvalu upućujem svim suradnicima i članovima uredničkog vijeća u monografiji: Goranu Božaniću, Ani Bubalo, Ani Dunatov, Mislavu Gogiću, Mariu Jurunu, s. Zorislavi Radić, Nikolini De Micheli Vitturi, a posebno Maji Mihanović koja je neumorno radeći obavila cjelokupnu tehničku pripremu monografije.

Zahvaljujem Marijani Munitić za tehničku realizaciju večerašnjih projekcija.

Gospođici Ani Bubalo zahvaljujem na uvodnom članku o orkestru kao i nakladničkoj kući Zborniku „Kačić" i uredniku fra Gabrijelu Jurišiću..

Zahvaljujem fra Anti Branku Periši na likovnom oblikovanju monografije, kao i Silviu Družeiću na tehničkom oblikovanju.

Iskrenu zahvalu upućujem prevoditeljici sažetka gđi. Angelini Gašpar, fra Frani Doljaninu i foto „Nena“ na doradi fotografija te Marijani Vuleta na korekturi.

Zahvaljujem pročelnici za kulturu Grada Splita gospođi Maji Munivrana na svekolikoj pomoći u komunikaciji s gradskim institucijama.

Najsrdačnije zahvaljujem onima koji su nas kroz sve protekle godine moralno i materijalno podržavali: Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja i svim provincijalima, Franjevačkom samostanu i Župi Gospe od Zdravlja i svim gvardijanima i župnicima, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu te brojnim tvrtkama, među ostalima Hrvatskoj pošti i telekomunikacijama, poduzeću HEP, poduzeću Lavčević, tvrtki SEM, ali i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli radu i djelovanju ovoga ansambla.

Posebna hvala ide svim roditeljima naših mladih koji su nam bili stalna podrška.

Naposljetku veliko hvala upućujem našim predlagačima za dodjelu nagrada i priznanja, akademicima: dr. Davorinu Rudolfu, dr. Dinku Kovačiću, dr. Radoslavu Tomiću; akademskom slikaru gospodinu Josipu Botteriu, Gradskom zboru „Brodosplit" i maestru Vladi Šunki, Glazbenoj mladeži iz Splita i prof. Mariu Krniću, stručnim povjerenstvima kao i svim vijećnicima Županije i Grada.

Zahvaljujem iskreno onima koji su omogućili tiskanje ove monografije kao i organizaciju večerašnje proslave: Splitsko-dalmatinskoj županiji, fra Marinku Vukmanu, gospodinu Ivi Sadriću, gospodinu Željku Iviću, gospodinu Ivanu Milardoviću, gospodinu, Tonću Kristiću, gospodinu Stipi Meštroviću, gospodinu Ivi Meštroviću, tiskari Jafra-print, te Partner banci.

Zahvaljujem svim sredstvima javnog priopćavanja koji su nas svojim izviješćima pratili kroz sve protekle godine: HRTV-u Radio Splitu, Radio Mariji, Radio Međugorju, Glasu Koncila, Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu, Zagrebačkom Vjesniku, Fokusu, listu Marija, listu Dobri Otac Antić, Vjesniku Franjevačke provincije Presv. Otkupitelja, Svetoj Ceciliji, i ostalima.

Na poseban način hvala svima vama koji ste večeras došli i nazočili ovoj proslavi. Iskrena hvala svima!

Fotografije******************

Mješoviti zbor mladih Župe Gospe od Zdravlja u Splitu osnovan je prije dvadeset godina (1994.). Sastavljen je od mladih vjernika. Broji oko 80 članova. Osnovni zadatak toga zbora sastoji se u liturgijskom pjevanju za vrijeme misnih slavlja nedjeljom i drugim blagdanima u crkvenoj godini.

Turnejama u domovini i inozemstvu polučili su potvrdu o sebi kao jednom od renomiranijih zborova ove vrste. No najupečatljiviji doživljaj ostat će susret i nastup pred Svetim Ocem, najprije Ivanom Pavlom II., a potom Benediktom XVI.

Godine 2014. dobitnici su nagrade Splitsko-dalmatinske županije i nagrade Grada Splita, za svekoliki doprinos sakralnom zborskom pjevanju kroz proteklih dvadeset godina kontinuiranog rada.

Komorni orkestar Župe Gospe od Zdravlja osnovan je prije dvadeset godina (1994.). Orkestar broji oko 25 članova. Riječ je o profesionalnim umjetnicima koji su dijelom članovi orkestra HNK u Splitu, a dijelom studenti Umjetničke akademije u Splitu. Želja i namjera osnivača od početka je bila: proširiti i unaprijediti kakvoću liturgijskog slavlja vokalno instrumentalnim izričajem. Zajedno s mješovitim župnim zborom Gospe od Zdravlja nastupao je u domovini i inozemstvu. Ipak, najimpresivniji doživljaj ostat će nastup pred Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. u bazilici sv. Petra na misi koju je predvodio sam Papa.

U prigodi dvadesete obljetnice djelovanja (2014.), zajedno s Mješovitim zborom mladih Gospe od Zdravlja dobitnici su nagrade Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita za doprinos unaprjeđenju kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas219
Ovaj mjesecOvaj mjesec11977
UkupnoUkupno7626855

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39