Rim: Akademski čin u čast bl. Ivana Duns Skota

Papinsko sveučilište Antonianum i Međunarodna skotistička komisija organizirali su u ponedjeljak, 10. studenoga 2014., tradicionalni akademski čin u čast bl. Ivana Duns Skota (1266.-1308.). Susret je započeo izvještajem za akademsku godinu 2013./14., kojeg je nazočnima u Velikoj dvorani Antonianuma podnijela prof. Mary Melone, rektor Sveučilišta.

U prvom dijelu svojeg izvještaja prof. Melone osvrnula se na nalaze i smjernice Komisije za vrjednovanje studija, koju Sveta Stolica redovito imenuje za papinska sveučilišta. U drugom dijelu izvještaja govorila je o statističkim podatcima i projektima Antonianuma, koji je na četiri fakulteta (teologija, kanonsko pravo, filozofija te biblijske znanosti i arheologija) i pet instituta (teološki, ekumenske studije, franjevačka duhovnost, religiozne znanosti te srednjovjekovni i franjevački studiji) u prošloj akademskoj godini imao 723 studenta (podatci samo za Via Merulana 124, Rim). Ak. god. 2013./14. doktoriralo je 30 studenata, četvorica bivših studenata imenovani su biskupima, dvojica profesora imenovani su u posebnu komisiju za reformu kanonskog postupka proglašenja ništetnosti braka i dr.

Nakon njezinog izlaganja, prof. Romuald Kośla održao je predavanje: Redamatio: utjecaj misli Ivana Duns Skota na teologiju otkupljenja.

Potom je fra Josip B. Percan, potpredsjednik i koordinator Komisije, govorio o trenutnim projektima na kojima rade članovi skotističke komisije. Na kraju akademskog čina sve je pozdravio fra Michael Anthony Perry, generalni ministar Reda Manje braće i veliki kancelar Papinskog sveučilišta Antonianum.

Veliki doprinos u radu Komisije dali su i članovi naše Provincije, na čelu s fra Karlom Balićem (1899.-1977.), koji je bio i njezin predsjednik. Fra Karlo je novom metodom kritičke obrade djelâ Oštroumnog naučitelja i marljivim zalaganjem nutarnjih i vanjskih suradnika dao novi i važni poticaj u shvaćanju veličine Duns Scota, čiji je kult potvrdio sv. Ivan Pavao II.; nazvavši ga pjesnikom utjelovljene Riječi i braniteljem bezgrješnog začeća Marijina. U liturgiji njegov spomendan slavimo 8. studenoga.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas286
Ovaj mjesecOvaj mjesec9516
UkupnoUkupno7624394

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21