Split: Obilježena 20. godišnjica Frame Gospe od Zdravlja

U subotu, 8. studenoga 2014., u crkvi Gospe od Zdravlja i u Pinakoteci obilježena je 20. godišnjica osnutka Franjevačke mladeži župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom. Frama Gospe od Zdravlja u Splitu prvi susret je održala na blagdan sv. Klare, 11. kolovoza 1994., pod vodstvom fra Joze Župića.

 

Pokorničko bogoslužje i euharistisko slavlje

Obilježavanje je započelo pokorničkim bogoslužjem u 18 sati koje je predvodio župnik fra Ante Udovičić. Osim članova Frame na slavlju pokorničkog bogoslužja sudjelovali su i članovi iz još dvadeset (20) zajednica koje djeluju u župi Gospe od Zdravlja. Nakon pokorničkog bogoslužja članovi svih zajednica imali su mogućnosti za sakrament pomirenja. U 18.30 sati članovi Frame predmolili su krunicu i sudjelovali na euharistijskom slavlju u 19.00 sati koje je predvodio fra Ante Udovičić. U koncelabraciji su bili gvardijan fra Jakov Begonja, vikar samostana fra Luka Banić, fra Stipe Nimac, provincijski pročelnik vijeća za OFS i Framu i fra Ivica Jurić, domagistar i bivši voditelj Frame Gospe od Zdravlja.

 

Molitva vjernika

Čitač: Za sve zborove

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isus, za sve naše zborove, koji sakralnom glazbom obogaćuju naša euharistijska slavlja, naše liturgijske čine!

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli im Duha nebeske umjetnosti, kako bi Ti i u buduće još radosnije mogli pjevati, klicati i svirati!

 

Čitač: Za vijeća i njihove voditelje

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, za sva vijeća i njihove voditelje, koji imaju zadatak upravljanja i vodstva!

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli im Duha mudrosti, savjeta i jakosti kako bi sve činili i vodili po Tvojoj svetoj volji!

 

Čitač: Za sve molitvene zajednice

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, što si nam darovao toliko različitih molitvenih zajednica! U njima se očituje jedinstvo u različitosti.

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli im Duha vjere i ustrajnosti, osluškivanja Tvoje riječi, kako bi neprestano svojom molitvom zazivali Tvoje milosrđe na nas i cijeli svijet!

 

Čitač: Za liturgijske grupe

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, za sve liturgijske grupe! Njihovi članovi svojim djelovanjem obogaćuju naš liturgijski život.

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli ima Duha pobožnosti i poučljivosti, kako bi svojim djelovanjem obogatili liturgiju župne zajednice, kojom Te svakodnevno hvalimo i slavimo!

 

Čitač: Za sve vjeroučenike

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, za sve naše vjeroučenike!

Oni su Tvoj dar nama i cijelom svijetu.

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli im Duha mudrosti i marljivosti, igre i odmora, znanja i jakosti, kako bi kad odrastu svojim životom svjedočili da Ti jesi!

 

Čitač: Za Franjevačku mladež - FRAMU, koja slavi 20. obljetnicu postojanja

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, za mlade koji su prošli i

prolaze kroz framu naše župe; da i nakon ovih 20 godina življenja evanđelja po uzoru sv. Franje ustrajno slijede Krista!

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli ima Duha pobožnosti i poučljivosti, rasta u savršenosti, kako bi svojim djelovanjem obogatili župnu zajednicu, kojom Te svakodnevno hvalimo i slavimo!

 

Čitač: Za Zbor mladih, koji slavi 20. obljetnicu djelovanja

Čitač: Hvala Ti i slava, Gospodine Isus, naš Zbor mladih, koji sakralnom glazbom obogaćuje naša euharistijska i župna slavlja!

Predsjedatelj: Blagoslovi ih i udijeli im Duha nebeske umjetnosti, kako bi Te i u buduće još radosnije mogli slaviti i hvaliti.

 

Čitač: Za obitelji naših zboraša i vjeroučenika te obitelji svih članova molitvenih zajednica i ostalih grupa

Hvala Ti i slava, Gospodine Isuse, za obitelji naših zboraša i vjeroučenika, te obitelji svih članova molitvenih zajednica i ostalih grupa naše župne zajednice!

Blagoslovi ih i udijeli ima Duha jakosti i ljubavi kako bi služenjem jedni drugima širili ljepotu uskrsne radosti!

 

Čitač: Za sve preminule članove naših obitelji

Čitač: Naša braća i sestre, Kriste, usnula su u Tvome miru. U vjeri i nadi u vječni život preporučujemo ih predobrostivom i neizmjernomu milosrđu Oca našega. A nama, koji sada tugujemo za našim voljenima, molimo Gospodine osnaži vjeru da jednom skupa s njima mognemo poći ususret Tebi, životu našem.

Predsjedatelj: Gospodine, rekao si nam: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada!“ Iskaži, molimo Te, milosrđe našoj preminuloj braći i sestrama, ovdje su željeli vršiti Tvoju volju, a ondje neka ih Tvoje smilovanje pridruži anđeoskim zborovima i zajednici svetih.

 

Prigodni program u Pinakoteci

U Pinakoteci franjevačkog samostana nakon mise održan je prigodni program. Na početku su članovi Frame izveli prigodni skeč, a zatim su irečeni pozdravni govori koje su uputili predsjednica Frame Lidija Brkan, gvardijan fra Jakov Begonja, provincijski pročelnik vijeća za OFS i Framu fra Stipe Nimac te vikar Provincije, župnik i duhovni asistent fra Ante Udovičić. Kroz program je bogoslov vodio fra Petar Komljenović.

Predsjednica Frame Gospe od Zdravlja Lidija Brkan pozdravila je gvardijana fra Jakova Begonju, tajnik Provincije fra Franu Doljanina, framaše i goste, a zatim rekla kako su „vrijeme i prostor Božji dar čovjeku! Oni su njiva na kojoj rađajući se umiremo, i umiremo kako bismo živjeli i u životu rodan plod donosili za vječnost, za Kraljevstvo nebesko.  Dragi prijatelji, večeras slavimo 20. godina postojanja i rada Franjevačke mladeži (Frame) župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrome!  Svi mladići i djevojke sa duhovnim asistentima, koji su prošli kroz našu Framu u proteklom vremenu, su sjeme, 20 godina Božji dar vremena, a naša župa Božji dar prostora. Dakle, 20 godina i župa su naša njiva! Jesmo li rodan plod donijeli, to ćemo prepustiti Svemogućem Bogu da nam podsvijesti!? Mogućnost rodnog ploda svakako su pospješili Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa svojim provincijalima, kao i samostan Gospe od Zdravlja sa svojim gvardijanima u proteklom vremenu. Stoga u znak zahvalnosti Franjevačkoj provinciji na čelu s aktualnim provincijalom fra Joškom Kodžomanom dodjeljujemo prigodnu zahvalnicu naše Frame kao i samostanu Gospe od Zdravlja s aktualnim gvardijanom fra Jakovom Begonjom. Na kraju, hvala svima koji su sudjelovali u životu i radu naše Frame kroz ovih 20 godina, bilo kao aktivni članovi ili prijatelji, i naravno hvala vama koji ste se odazvali na ovu našu skromnu ali srca punu proslavu! Dobro nam došli!“, završila je Lidija Brkan.

Gvardijan fra Jakov Begonja pozdravio je članove Frame i čestitao Frami 20. obljetnicu kao i fra Stipe Nimac koji je naglasio četiri označnice franjevaštva i dvije univeverzalne označnice.

Vikar Provincije, župnik i duhovni asistent Frame Gospe od Zdravlja fra Ante Udovičić rekao je u pozdravnom govoru: „Dragi framaši i prijatelji frame, poštovani gosti! Život je mozaik, satkan od različitih događaja, radosnih i tužnih, uspješnih i manje uspješnih, otvorenih i zatvorenih novim idejama. Svi ti trenuci imaju svoj početak i svoj kraj... Radost je kad je riječ o početku kojem se ne nazire kraj, odnosno radost je kad je riječ o početku koji živi uvijek u hodu naprijed. Ti i takovi počeci nam uvijek daju novo sutra, čine da svjetiljka nade ne gasne. Sjećanja na njih, obljetnice, prvenstveno nas ne bi smjela vraćati samo u prošlost, vraćati nam neki, nazovimo, sjetni osmijeh na licu, nego nas trebaju pozivati na ustrajnost, na rast, biti bolji i ostaviti trag naraštajima koji dolaze iza nas. Stoga ova obljetnica, sjećanje na 20-ti rođendan Franjevačke mladeži župe Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrome, neka ne bude priča o prošlosti nego početak novoga sutra u budućnosti. Dok čestitam našim framašima na njihovom slavlju ujedno zahvaljujem svemogućem Bogu Ocu i Sinu i Duhu Svetom, našoj nebeskoj Majci i bratu Franji, na svim mladićima i djevojkama, svim duhovnim asistentima, dobročiniteljima - u prvom redu Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, našem samostanu i prijateljima koji su svojim nevidljivim nitima takli i tkaju halju što FRAMA se zove!“

Nakon prigodnih pozdrava framaši su prikazali kratku prezentaciju od osnutka do danas. Prezentaciju je pripremila framašica Antonija Mandić. Članovi Frame u ovom prigodnom programu izveli su nekoliko framaških pjesama. Program u Pinakoteci završio je domjenkom koji su pripremili članovi Frame Gospe od Zdravlja.

Fotografije

 

 

Franjevačka mladež Gospe od Zdravlja

U knjizi „Franjevačka mladež u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja 1995.-2005.“ pod naslovom „Frama Split, Dobri“ čitamo slijedeći tekst o Frami Gospe od Zdravlja (str. 42-45) o nastanku, obilježjima i framaškoj prepoznatljivosti:

 

Nastanak i obilježje Frame

Počeci djelovanja Frame župe Gospe od Zdravlja na Dobromu u Splitu sežu krajem 1994. godine. Međutim, prvih nekoliko godina bratstvo djeluje bez čvrstih struktura. Broj članova se neprestano mijenja, brat­stvo nema stalno vodstvo ni duhov­nika. Zbog tako nestalne situacije Splitski framaši oko Kraljice mira u ne izrađuje se ni plan rada. Sve je više-manje prepušteno slučaju i raspoloženju. Pa iako u nezavidnoj situaciji, bratstvo je u tom razdoblju postavilo temelje koji će se u kasnijem radu pokazati čvrstima.

Godine 2000. duhovnikom bratstva postaje fra Ante Čovo. Od tada počinju pravi pokušaji organiziranja i bratstvo sudje­luje u provincijskim i nacionalnim događanjima. Neki od framaša iz tog razdoblja ostali su vjerni framaškom pozivu. Sa svojim iskustvima, mišljenjima i prijedlozima bili su od neizmjernog značaja za izgradnju onoga što Frama župe Gospe od Zdravlja danas jest.

U akademskoj godini 2001./02. bratstvo napokon dobiva čvrste strukture. Za predsjednicu je izabrana Ana-Mari Aleksić, a Vijeće još čine: Toni Mirošević, Jadranko Kuran, Marijana Novak i Renata Azinović. Bratstvo broji oko 25 stalnih i još toliko povremenih članova, uglavnom studenata ili mladih što omogućava jednu dublju razinu komunikacije, razumijevanja i djelovanja. Doduše, to stvara i poteškoće jer zbog studentskih obveza, pogotovo u vrijeme ispitnih rokova, mnogi framaši nisu u mogućnosti potpunog sudjelovanja u radu bratstva. Zbog toga se i ne izrađuje godišnji plan rada, nego mjesečni. On obuhvaća razmatranja i razgovore o tekstovima koje na dogovorenu temu pripremaju pojedini framaši kao i meditativne i molitvene susrete. Raspravljalo se uglavnom o temama inspiriranima svakodnevnim životom mladog čovjeka: prijateljstvo, odnos s roditeljima, Bog, molitva, ljubav, sumnja, strah, uspjeh, oprost, studentski život...

Bio je to izvrstan način da se upoznamo i razbijemo nesigur­nost i strah koji u ovakvim situacijama postoje.

 

Framaška prepoznatljivost

Bratstvo u ovom razdoblju počinje izlaziti iz svojih dota­dašnjih okvira. Tako posjećuje Framu franjevaca konventualaca na Obali, organizira susrete s pojedinim bratstvima iz Provin­cije, organizira i humanitarne akcije izrade i prodaje čestitki u korist potrebnih, surađuje s Katoličkim misijskim pokretom Petar Šolić, ostvaruje nove kontakte s mladima, članovima drugih župnih zajednica.

Frama se počinje uključivati u život i djelovanje župe i svetišta Gospe od Zdravlja: sudjeluje u organi­zaciji bdijenja za Gospu od Zdravlja i za Duhove te pomaže u organi­zaciji pobožnosti.

Potrebno je spomenuti i to da je ova Frama zaslužna u rađanju još jedne nove splitske Frame. Naime, naša članica Frame Marija Pražen na temelju iskustva u ovom bratstvu, osnovala je Framu u svojoj župi, župi Gospe od Pojišana, koja danas jako dobro djeluje.

Početkom akademske godine 2002./03. predsjednica Ana-Mari je zbog osobnih obveza morala odstupiti s mjesta predsjed­nice. Za novu je predsjednicu izabrana Renata Azinović. Rad bratstva nastavljen je na isti način. Studente koji su se iz Splita vratili kućama, zamijenili su oni koji su tek došli studirati tako- da se broj članova nije bitno promijenio. Teme o kojima se raspravljalo bile su inspirirane zgodama iz života sv. Franje, ali osuvremenjene u odnosu na današnje stanje.

Bratstvo je počelo ostvarivati kontakte i s Marijinom legijom i Franjevačkim svjetovnim redom, lai­čkim udrugama koje djeluju u župi slanjem izaslanika na susrete tih udruga. Framaši su prisutni i na susretu članova laičkih udruga s nadbiskupom, mons. Marinom Barišićem, kao i na euharistijskom slavlju i domjenku koje su povodom proglašenja svojega Statuta organi­zirale neokatekumenske zajednice nadbiskupije. Suradnja s župom postala je izuzetno česta i plodna. Bila je to suradnja ne više samo oko organiziranja bdijenja, nego i u smislu raspoloživosti za sve ono što se pokazalo potrebnim, od fizičkih radova pakiranja časopisa preko predmoljenja krunice i čitanja na svetim misama do sudjelovanja u snimanju radioemisije o župi, predstavljanja župe u Glasu Koncila, snimanja TV emisije i si. Istovremeno smo imali razumijevanje i potporu župe i župnika (kao i franjevačkih bogoslova) u svim našim pothvatima u kojima smo trebali njihovu pomoć. Izlazili su nam u susret oko organizacije humanitarnih akcija (naime, bilo nam je nužno koristiti samostanski prostor), pomogli su nam materijalno u organiza­ciji hodočašća u Međugorje, prihvaćali naše prijedloge... Svatko je znao da može računati na tu potporu i kao pojedinac.

Sve ove godine framaši Gospe od Zdravlja sudionici su svih provincijskih događanja oko Frame. Neka predavanja na provincijskoj razini Frame održana su zaslugom pojedinih članova ove Frame. Predsjednica Renata izabrana je za vijećnicu Provincijskog vijeća Frame. Sudjelovala je i na Nacio­nalnom kapitulu u ožujku 2003. u Zagrebu. Kontakti s drugim bratstvima bivaju sve čvršći.

Dana 23. svibnja 2003. ovi su framaši suorganizatori Prvog susreta splitskih frama na kojem smo oku­pili izniman broj framaša iz sve četiri splitske frame. Nadamo se da će ovi susreti postati tradicija.

Puno je toga iza nas. Međutim, svaka statistika bilježi ono zvučno. To je dobro. Ali ono puno bolje i bitnije, statistika ne bilježi. To je duhovno stanje framaša. To je pove­zanost, solidarnost, povjerenje i prijateljstvo koje nas veže. To su svi oni trenuci kad smo bili jedni uz druge i jedni s drugima; sve one kave koje smo popili tek zato da bismo mogli biti zajedno. To je važno. To je bitno. To je nemjerljivo! A zato smo tu. (Renata Azinović)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas144
Ovaj mjesecOvaj mjesec14424
UkupnoUkupno7629302

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66