Izložba fra Ante Udovičića i Ivana Mustača

Na početku je pozdravnu riječ uputio gvardijan  Franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja fra Jakov Begonja, a zatim je dvoglasnu invenciju u F-duru br. 8., J. S. Bacha, izvela Lucija Ivković, učenica 4. raz. glazbene škole u Trogiru, pod vodstvom mentorice prof. Kristine Cvitanić. Molitvu Zaštitnici zrakoplovaca izrekle su učenice župe Gospe od Zdravlja Marta Milatić i Ozana Franović, pod vodstvom mentorice gđe. Snježane Sinovčić.


Skupu su se zatim obratili gosp. Ivan Mustač, autor izložbe RUDI - NEBO NAD HRVATSKOM, i autor izložbe HRVATSKO JATO – fra Ante Udovičić koji je rekao: „Zahvaljujem svemogućem i trojedinom Bogu, Ocu i Sinu i Duhu Svetom, na dam života i bogatstvu susreta s bratom Ivanom. Mislim kako se poigrao našim životima, kako bi nam dokazao da postoje vrijednosti koje nadilaze različitosti. Prije svega tu je razlika u godinama, zatim razlika u mentalitetima, razlika u životnim opredjeljenjima, razlika sjevera i juga, pa opet on u umjetnosti profesionalac, a ja amater...i da ne nabrajam. No, sve te razlike nadišla je ljubav: ljubav prema nebu i ljubav prema Domovini. Te ljubavi su se stopile u životnu stvarnost do te mjere da se bratom zovemo! Ne mogu, a ne spomenuti, ni našu Nebesku Majku, jer se susret dvojice različite braće zbio 8. prosinca, na Njenu svetkovinu, svetkovinu Bezgrešnog Začeća. I hvala, Majci na tom danu! Svakako, ističem kako je u ovom našem domoljubnom pleteni sudjelovalo mnogo marnih ruku i zlatnih riječi, kako moje Provincije, tako i samostana, te dragih ljudi, koji su tu među vama ali se vješto skrivaju pod velom poniznosti. Hvala vam svima! Lijepo je što postojite! Imajući ovu večer pred očima, i naše hrvatske nebeske vitezove, u dubini duše mi je odjeknuo tekst proroka Izaije: „Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Gospodina Boga: Kidati okove nepravedne, razvezivati spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola, i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi. (Iz 58,6-7) Dobro nam došli!“

Molitvu za odvažnost, iz MALOG PRINCA, od Antoine Marie Roger de Saint-Exupery; izrecitirao je učenik Pjero Bačić, pod vodstvom mentorice gđe. Snježane Sinovčić.

Osvrt na izložbu učinio je akademski slikar fra Ante Branko Periša koji je rekao: „U ozračju izložbenoga prostora u franjevačkom samostanu, dva ljubitelja neograničenih zračnih visina i metalnih nebeskih letjelica, zaljubljeni i isti likovni motiv, pokazali su nam, na ovoj izložbi, preko djela ruku svojih, osobne ljudske i umjetničke doživljaje.

Da bismo protumačili tajnu ove izložbe, moramo najprije otkriti plemenitu nakanu, koja je dvojicu ljubitelja lijepih umjetnosti, prof. likovne kulture Ivana Mustača i župnika fra Antu Udovičića, povezala oko zajedničkoga umjetničkoga izražaja. Kao što je vidljivo, glavni likovni motiv njihove izložbe jest – letjelica zrakom, zrakoplov, aeroplan, avion.

Oslikavati zrakoplov u umjetničke svrhe ima posebno značenje. Najprije se tim motivom iskazuje svakodnevni život, kao što je hod i hodanje, korak po korak, kao što je trčanje, ali i pad i ustajanje, i kao što je, naposljetku, let u slobodu i ostvarenje uspjeha u životu. Otisnuti se od tla, koje daje sigurnost, i poletjeti u nebo, koje otvara nove obzore, postala je potajna njihova želja koju, evo večeras, ostvaruju preko umjetničkih djela. Ako je to borbeni let u obrambene svrhe, kakvi su, i oni i mi, ne davno doživjeli, onda ovoj izložbi, i njihovim likovnim ostvarenjima, daje još čarobniji umjetnički ugođaj.

Dakle, dva zaljubljenika u nebo i plavetnilo, Ivan i Ante, ujedinjeni oko istoga sadržaja, preko nadrealističkih umjetičkih krila metalnih ptica, ostvaruju svoje nakane leta u visine.

Uistinu, preko nadrealističkih snova, koja snivaju kao snove iznad stvarnosti, u jednostvanim maketama, kako to čini letač Ante, ili preko krajobraznih prostora, kako to čini letač Ivan, svaki na svoj način, pokazali su nam emocionalni doživljaj ispunjen fantazijom umjetničke stvaralačke mogućnosti.

Ako ovaj događaj protumačimo umjetničko-vojnim rječnikom, na ovoj slikovnoj izložbi događa se likovni boj jednoga protiv dvojice i dvojice protiv jednoga. Ako pobjedi jedan, koji je poletio, u ovom slučaju letjelica zrakom, ondosno borbeni zrakoplov, izgubila bi dvojica letača, koja su ga pokrenula, jer bi likovni motiv nestao u umjetničkom začaranom prostoru. Ako pobjede dvojca tvoraca, koji su zamišljenu misao proveli u djelo, u ovom slučaju dva ljubitelja nebeskin visina, izgubio bi jedan, to jest likovni motiv, jer se ne bi ostvario kao prepoznatljivi figurativni sadržaj. Da ne bi netko od navedenih čimbenika pobijedio na svoju korist, a na štetu drugoga, bilo preko izrađenih maketa ili preko uokvirenim slika, ljubav prema nebeskim visinama, izražena u motivu zrakoplova, preko načina likovnoga izražaja, zahvaljujući Ivanu i Anti, ukroćena je umjetničkom formom, uz pomoć oka sokolova i čvrste desnice.

Da bi djelo i djelatelji, na obostranu korist, bili zadovoljni, u likovnom boju jednoga protiv dvojice i dvojice protiv jednoga, na ovoj izložbi, kako svjedoče slike na zidovima i makete u vitrinama, nema poraženoga, svi troje su pobjednici.

Svi troje su pobjednici, i jedan motiv i dvojica umjetnika, jer je stvaralačka forma prikazana, kako na malim i velikim maketama, tako i na oslikanim prizorima, u skladnim mjerama umjetničke mogućnosti. Dok su letjelice letjele, dvojica tvoraca, Ivan i Ante, svaki na svoj način, uhvatili su tek trenutak toga leta, i zaustavili ga na prikazanim prizorima; Ivan, kao slikar, snimajući letjelice, a Ante, kao modelar, djelajući letjelice. Tako su dvojica protiv jednoga, Ivan i Ante protiv zrakoplova, i jedan protiv dvojice, zrakopolov protiv Ivana i Ante, u umjentičkom borbenom dvoboju, nakon leta, kako i dolikuje, sjeli za isti stol, odnosno prikazani na zajedničkoj izložbi, na zadovoljstvo i njih, a i nas, koji smo svjedoci čudesnih stvaralačkih letova na umjetnički način.

Zrakopolovi, pa i borbeni letovi, vratili su se na uzletište, odnosno siletište; sletjeli su k nama, među nas, na izložbu.“

Marš patuljaka, Edvarda Griega, izvela je Lucija Ivković, a završnu riječ uputila je gđa. Zrinka Pillauer Marić, bivša načelnica galerije Zvonimir u Zagrebu, koja je ujedno i otvorila izložbu.

Izložba u povodu 23. obljetnice HRZ i PZO bit će otvorena od 24. do 31. listopada 2014. svaki dan od 17 do 20 sati.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1686
Ovaj mjesecOvaj mjesec18455
UkupnoUkupno7633333

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43