Završen XX. međunarodni teološki simpozij u Splitu

Drugoga dana XX. međunarodnog teološkog simpozija, ujedno i posljednjeg, koji na temu "Laička država – religija - Crkva: od ideologizirane neutralnosti do prostora dijaloškog suživota“ organizira Katolički bogoslovni fakultet u Splitu, u petak 24. listopada u velikoj dvorani Fakulteta, održano je sedam predavanja.


Program je započeo predavanjem „Laicità o libertà religiosa/Laičnost ili religijska sloboda?“ prof. dr. sc. Luce Diottalevia (Rim), a potom je o temi „Laičnost u C. Taylora i J. Maclurea“ govorio izv. prof. dr. sc. Ante Vučković (Split). Nakon rasprave koju je moderirao mr. sc. Domagoj Volarević i kratke stanke, doc. dr. sc. Nenad Malović (Zagreb) održao je izlaganje na temu „Laičnost – prilike i zablude“, a izv. prof. dr. sc. Ivan Jakulj (Split) „Pravni položaj Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj: Od totalitarizma do demokracije“. Jutarnji dio završio je raspravom koju je moderirao doc. dr. sc. Domagoj Runje. Popodnevni program započeo je predavanjem prof. dr. sc. Elżbiete Osewsla (Varšava) na temu „The Role of Religious Education in State Schools in Poland/Uloga religijskog obrazovanja u državnim školama u Poljskoj“ koja je predstavila i izlaganje prof. dr. sc. Jozefa Stala (Krakov) na temu „Social Changes and Education in Poland/Društvene promjene i obrazovanje u Poljskoj“. Po završetku stanke uslijedilo je predavanje „Religiöse Erziehung in dem säkularen Staat/Religiozni odgoj u sekularnoj državi“ prof. dr. sc. Martina Jägglea (Beč) i rasprava. Završnu rasprava moderirao je izv. prof. dr. sc. Ante Vučković.

Simpozij je zatvorio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Ante Mateljan koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi Simpozija. Istaknuo je kako je radosan i zahvalan što se u protekla dva dana uspjelo prodiskutirati o nekim važnim pitanjima vezanim za temu ovogodišnjeg Simpozija. Umjesto zaključka dekan je citirao konstituciju 'Gaudium et spes', br. 76.: „Veoma je važno, osobito u pluralističkom društvu, da ima ispravan pojam o odnosima između političke zajednice i Crkve te da se jasno razlikuje ono što vjernici – bilo pojedinačno bilo udruženi – rade u svoje ime kao građani vođeni svojom kršćanskom savješću od onoga što oni rade u ime Crkve skupa sa svojim duhovnim pastirima. Crkva koja se, zbog svoje službe i nadležnosti, nikako ne podudara s političkom zajednicom niti se veže uz bilo koji politički sistem. Politička zajednica i Crkva su, svaka na svom području, neovisne jedna o drugoj i autonomne. Obadvije su, iako s različita naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi. Tu će službu to uspješnije vršiti na dobro svih što obadvije budu više išle za zdravom međusobnom suradnjom, vodeći dakako računa o prilikama mjesta i vremena. Čovjek nije ograničen samo na ovozemaljski red, nego živeći u ljudskoj povijesti u cijelosti posjeduje svoj vječni poziv... Ovozemne stvari i one koje u ljudskom položaju nadilaze ovaj svijet, usko su međusobno povezane. I sama se Crkva služi vremenitim stvarima koliko to zahtijeva njezina misija. Ali ona ne stavlja svoju nadu u povlastice što joj ih pruža građanska vlast. Štoviše, ona će se odreći korištenja nekih zakonito stečenih prava kad se ustanovi da bi se njihovim korištenjem mogla dovesti u sumnju iskrenost njezina svjedočanstva ili ako nove prilike traže drugo uređenje. Ali je pravo da uvijek i svagdje s istinskom slobodom propovijeda vjeru, naučava svoju socijalnu nauku, da nesmetano vrši svoju službu među ljudima te da izriče moralni sud, pa i o stvarima koje se odnose na politički poredak, kada to traže temeljna prava ljudske osobe ili spas duša upotrebljavajući sva i samo takva sredstva koja su u skladu s evanđeljem i s dobrom sviju, već prema različitosti vremena i situacija“. Dr. Mateljan je svima zaželio da ono što je na Simpoziju izgovoreno i promišljeno, s dobrom nakanom, iskrenošću i promišljenošću, bude na slavu Boga.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas49
Ovaj mjesecOvaj mjesec65257
UkupnoUkupno7607758

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45