Zagreb: 46. plenarna skupština HKVRPP

Na početku 46. plenarne skupštine pozdravne riječi uputio je o. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a. Predavanje na temu 'Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva' održao je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, koji je predvodio i euharistijsko slavlje. U predavanju je biskup Semren govorio o pozivu na svetost na koje su posvećene osobe i svaki kršćanim pozvani. Govorio je o tome na temelju crkvenih dokumenata, posebice Dogmatske konstitucije o Crkvi Lumen Gentium. Biskup je prikazao okvire i povijest nastanka ove Konstitucije s posebnim naglaskom na redovništvo. Nakon predavanja redovnici i redovnice upustili su se u raspravu s biskupom Semrenom koji je u ovoj prigodi predstavio i govorio o logu Godine posvećenog života kako ga je nedavno predstavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

U homiliji se biskup Semren kroz Poslanicu Efežanima osvrnuo na neizmjernu važnost življenja zajedništva u pripadnosti Kristu koje je nasušno važno za redovništvo.

Na kraju misnog slavlja o. Vinko se zahvalio biskupu Semrenu na sudjelovanju na izbornoj skupštini koja se događa mjesec dana prije otvorenja Godine posvećenog života. Zahvalio se na izlaganju i iskrenim i otvorenim riječima u diskusiji. Potom je poručio biskupu da redovništvo u Hrvatskoj moli za Crkvu u Bosni i Hercegovini, njega i njegovu službu koja vjerujemo nije laka u okruženju u kojemu Banjalučka biskupija živi. Potom se biskup zahvalio Bogu i redovnicima i redovnicama za ovaj susret zajedništva kojim je obogaćen. “Želim Vam da izaberete novu u pravu koja će služiti u vremenu koje nije teško” poručio je biskup te zatražio pomoć Majke Marije izmolivši Anđeo Gospodnji.


U popodnevnom radu sjednice, nakon izviješća predsjednika HKVRPP-a o radu Konferencije, članovi i članice HKVRPP birali su novoga predsjednika i članova predsjedništva HKVRPP-a.

Za predsjednika HKVRPP-a izabran je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, a za potpredsjednicu s. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Izabrani su i članovi Vijeća HKVRPP-a:

- o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije
- o. Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije
- s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica sestara dominikanki
- s. Ružica Barić, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješnog začeća

Prvi radni dan završio je molitvom Večernje.

U srijedu, 22. listopada, na programu rada Konferencije bit će pozdrav novoizabranog Predsjednika/ce HKVRPP-a i imenovanje voditelja i članova Povjerenstava uz osvrt i sugestije dosadašnjih voditelja o radu u  proteklom razdoblju, te razgovor o postojećim i možebitnim novim projektima Konferencije.

Na završetku rada Konferencije riječi pozdrava uputit će mons. Alessandra D'Errica, apostolski nuncij u RH, koji će predvoditi euharistijsko slavlje.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2075
Ovaj mjesecOvaj mjesec4420
UkupnoUkupno7619298

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 91