U Splitu na Trsteniku obilježen 'Duh Asiza'

U ponedjeljak, 20. listopada 2014., u franjevačkom samostanu u Splitu na Trsteniku obilježen je 'Duh Asiza'. Mira Maslov, ministra Franjevačkoga svjetovnoga reda „Blagovijest“, Split-Trstenik, nakon riječi pozdrava rekla je kako „mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnoga reda 'Blagovijest' nasljedujući Franjin primjer mirotvorstva i potaknuto „duhom Asiza“, duhom jedinstvenoga međureligijskoga susreta što ga je 1986. sazvao Ivan Pavao II. priređuje odgojno-obrazovni susret. Želimo stvoriti tradiciju i svake godine za tu prigodu ponuditi neki sadržaj. Ove godine smo ponudili ovaj odgojno-obrazovni susret i predavanje pod nazivom „Sindrom izgaranja na radnom mjestu. Kako se nositi sa stresnim situacijama?“

Predavanje je održala Maja Jakšić, prof. mr. spec. pastorala kriznih situacija. Na početku predavanja je objasnila kako sindrom izgaranja ili sagorijevanja (engl. burn-out syndrome) označava nesuglasje između zahtjeva radnoga mjesta i osobnih mogućnosti, želja i očekivanja da se tim zahtjevima udovolji. Iako u sindromu izgaranja postoje individualne razlike, simptomi se mogu podijeliti u tri osnovne skupine:

1. Tjelesna iscrpljenost: osjećaj tjelesne nemoći i opće slabosti, učestalo pobolijevanje od različitih bolesti koje uzrokuje izostajanje s posla, kao i različiti tjelesni simptomi kao što su glavobolja, bolovi u leđima, otežano disanje;

2. Emocionalna iscrpljenost: osjećaj gubitka osobne vrijednosti, beznađa, bespomoćnosti i pesimizma, razdražljivost, poteškoće u komunikaciji, agresivnost, niska tolerancija na frustracije, nesnošljivost, negativizam;

3. Mentalna iscrpljenost: problemi s usmjeravanjem pažnje, koncentracijom i pamćenjem, poremećaji sna i apetita, razvijanje bolesti ovisnosti.

Potom je ukratko objasnila svaku od tih skupina. Pri kraju predavanja istaknula je kako postoje četiri osnovna tipa profesionalne pomoći koja se može pružiti pomagačima u vršenju njihove zahtjevne i složene djelatnosti. To su supervizija, konzultacije, sažeto psihološko integriranje traumatizirajućeg doživljaja i psihološko savjetovanje. Zaključila je kako stres, izgaranje i sekundarna traumatizacija predstavljaju i duhovni izazov. Postavlja se pitanje kako osoba može patnji u kojoj se nalazi dati nov smisao, jer kada pronađe smisao, osoba pronalazi i snagu da nadiđe stresne situacije i izgaranje. Nakon predavanja bio je razgovor s predavačom i mogućnost postavljanja pitanja i komentiranja.

Na kraju susreta riječi zahvale svim sudionicma uputila je ministra Mara Maslov, a prof. dr. sc. fra Stipe Nimac, duhovni asistent mjesnog bratstva „Blagovijest“, Split-Trstenik, svima je udijelio Božji blagoslov.

Kroz program je vodila Ljiljana Koludrović, zamjenica ministre mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“, a u glazbenom dijelu nastupili su Zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića i Zbor župe Svete Obitelji, Split-Sukoišan kojim je ravnala Silvana Marčić.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1236
Ovaj mjesecOvaj mjesec18005
UkupnoUkupno7632883

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84