Podbablje: Proslava sv. Luke

Blagdan sv. Luke, zaštitnika župe Podbablje, svečano je proslavljen u subotu 18. listopada 2014. u ovoj drevnoj župi nadomak Imotskoga, a tom zgodom proslavljen je i Dan općine Podbablje.

Od ranih jutarnjih sati brojni vjernički puk pristigao iz svih župa Imotske krajine te iz susjedne Hercegovine počeo je dolaziti u svetište na Kamenmostu da bi nakon toga bile služene svete mise u podbapskoj župnoj crkvi posvećenom tom svecu koja je najstarija imotska okopoljska crkve i Spomenik kulture Republike Hrvatske nulte kategorije.


Središnje euharistijsko slavlje na kojem je nazočilo veliko mnoštvo vjernika predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, župnika, gvardijana i dekana u Imotskom, don Petra Čondića, župnika u susjednoj župi Imotska Poljica koja pripada općini Podbablje te mjesnog župnika fra Nedjeljka Čarapića i još trojicu svećenika.

U homiliji propovjednik je istaknuo važnost sv. Luke i njegove crkve na Kamenmostu koja je odavnina bila jedina župna crkva svih Imoćana smještenih uz južnu stranu Imotskog polja. Dotakao se i suvremenih problema koji se danas sve više ukorjenjuju u sve pore društva, a ljudi se upravo pod bremenom tih problema okreću materijalizmu i prolaznim stvarima.

Propovjednik je istaknuo važnost životnog primjera samog sv. Luke, te je na temelju misnih čitanja, i svjedočanstva sv. Pavla, koji hvali Lukinu vjernost i zauzetost u naviještanju Radosne vijesti, pozvao i sve okupljene da i u našem današnjem vremenu spremno nastave svjedočiti, riječju i djelom, svoju pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi.

Na kraju misnog slavlja, tijekom kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje uz orguljašku pratnju Marele Vrljić svima se zahvalio župnik fra Nedjeljko, istaknuvši radost što se mnoštvo vjernika okupilo i ove godine na ovaj blagdan. Na poseban način zahvalio je predvoditelju misnog slavlja provincijalu fra Jošku Kodžomanu te svoj braći svećenicima kao i svima onima koji su doprinijeli da ovaj dan bude posebno svečan.

Uoči misnog slavlja održana je i tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojem su podbabski očevi nosili zavjetni kip svoga patrona.

Slavlje sveca završeno je večernjom svetom misnom i blagoslovom djece koje je predvodio fra Bruno Pezo.

Prije svečane svete mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje na kojoj su osim općinskih čelnika nazočio dožupan Ante Šošić.

Vjernici župe Podbablje za ovaj dan su se pripremali duhovnom pripremom misama trodnevnicama.
Župa Podbablje jedna je od najstarijih i najprostranijih župa u Imotskoj krajini. Prvi spomen Podbablja seže iz 1575.godine, a u njezinu sastavu nekada su bile župe: Zmijavci, Runovići, Imotska Poljica. Danas župa ima 3 100 stanovnika u 760 obitelji, a pastoralnu skrb o njoj vode franjevci Provincije Presvetog Oktupitelja-Split.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1958
Ovaj mjesecOvaj mjesec18727
UkupnoUkupno7633605

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89