Križni put za Domovinu

U srijedu smo, 8. listopada, zajedno sa svojim odgojiteljima mi sjemeništarci iz Sinja i novaci s Visovca krenuli na Kozjak iznad Kijeva, točnije na njegov vrh Bat  koji je na 1206 m nadmorske visine. Odlučili smo Dana neovisnosti dodatno uljepšati te iskoristiti prekrasan sunčan dan na najbolji mogući način, spojivši ugodno s korisnim.


Molili smo pobožnost križnog puta za Domovinu, uz postavljene križeve za postaje dužinom cijele staze sve do samog vrha, penjući se istim putem kojim su za vrijeme Domovinskog rata prolazili protjerani Hrvati s kijevskog područja spašavajući svoj život. Taj križni put bio je za sve njih i za sve one koji nisu preživjeli Domovinski rat. Uz molitvu, priču i dobro raspoloženje penjali smo se i naposljetku uspeli do četrnaeste postaje, to jest vrha planine na kojem se uzdiže visoki bijeli križ postavljen 2004. Našu je malu ekspediciju sačinjavalo šaroliko društvo franjevačkih kandidata i iskusnih franjevaca: sjemeništarci s fra Nedjeljkom i fra Ivicom, novaci s fra Jurom i fra Stojanom a s nama je bio i fra Marko Mrše. Ovaj je uspon bio poseban osobito za meštra novaka fra Juru koji živi svoje sedmo desetljeće života. Njemu je, iako je rodom iz kraja podno Kozjaka, ovo bilo prvi put da je prošao ovom stazom i uspeo se na Bat i to bez ikakvih problema i vidno oduševljen.

Nakon zahvale dragome Bogu, kratkog predaha i okrjepe te uživanja u prekrasnom pogledu na Dinaru, jezero Peruča, izvor Cetine i crkvu Sv. Spasa s jedne strane, te s Knin, Prominu i Petrovo polje s druge strane, morali smo krenuti natrag. Spuštanje je bilo jednako zabavno kao i uspon. Osobito je zanimljiv bio dio staze koji prolazi kroz teren lovišta, gdje su se mogla vidjeti krda jelena lopatara.

Povratak u podnožje označavao je kraj male ekspedicije. Nakon prijeđenih jedanaest kilometara svi su bili zadovoljni i zaželjeli ponoviti nešto slično. Zajednički zaključak je bio da je na redu, ni više ni manje, nego Dinara. (Vlaho Jakić, 1. razred)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2031
Ovaj mjesecOvaj mjesec4376
UkupnoUkupno7619254

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103