Makarska: Proslava sv. Franje

U franjevačkoj crkvi u Makarskoj i ove godine svečano je proslavljena svetkovina našega Utemeljitelja. Za samu proslavu svetkovine svetog Franje pripremali su se trodnevnicom, molitvama svetom Franji, svetom misom i prigodnim homilijama.

U franjevačkoj crkvi u Makarskoj i ove smo godine svečano proslavili svetkovinu našega Utemeljitelja. Za samu proslavu svetkovine svetog Franje pripremali smo se trodnevnicom, molitvama svetom Franji, svetom Misom i prigodnim homilijama. U trodnevnici su propovijedali fra Ivan Jukić, fra Stanko Milanović i fra Ante Čovo. Uoči same svetkovne slavili smo Obred preminuća svetog Franje. Na samu svetkovinu svetog Franje svetu Misu je predslavio i propovijedao fra Miljenko Odrljin uz suslavlje petorice svećenika. Za vrijeme svete Mise pjevao je muški zbor franjevačke crkve u Makarskoj uz pratnju Umberta Kostanića, studenka muzičke akademije. Fra Miljenkovu propovijed donosimo u cijelosti.


Danas nam je pred očima, preko 800 godina stara i uvijek nova poruka jednog konkretnog i uvjerljivog čovjeka, a ona glasi: Čovjek je velik koliko je velika njegova ljubav za Boga, čovjeka i prirodu.

Franjo je zato ostao i nakon toliko stoljeća mlad u razmišljanju, privlačan u postupanju i suvremen u stavovima prema ljudima i prema prirodi. Bio je ekolog prije otkrivanja ekologije i borac za slobodu i ljudska prava prije nego što je taj pokret zaživio, karizmatik prije buđenja karizmatskih pokreta.

Franjo je ostao velik izazov suvremenom svijetu, kulturi i civilizaciji. A sve to zato što je dozvolio da evanđelje s Isusovom porukom snažno zahvati njegovo srce i od njega učini čovjeka za svako vrijeme. Kao takav čovjek Franjo svojom osobom i životom pokušava promijeniti ljude i svijet, i u tome uspijeva.

Silnom ljubavlju Franjo bez negativnih naboja obuhvaća cjelokupnu stvarnost i tako, na nov način, čak i od mrtvih stvari čini žive, od tamnih svijetle, od zlih dobre. Obuhvaćen žarom i toplinom Franjina srca, svijet postaje čudesan, živ, lijep i dobar i upravo u tom svijetu nevine ljubavi od vuka grabežljivca postaje brat vuk, od sunca brat sunce, pa čak i od smrti sestrica smrt.

Tako Franjo u svojoj neponovljivosti postaje izazov svakom vremenu i čovjeku da i sami pokušaju stvarati svijet snagom ljubavi i mijenjati ga moćima vlastite dobrote. Franjina je veličina u tome što je shvatio i prihvatio bit kršćanstva, a to znači put s Kristom i za Krista tj. put konkretne ljubavi koja ne odbija nego prihvaća, koja ne osuđuje nego vlastitom toplinom i žrtvom mijenja, koja silom ne nameće nego otvara, koja ne jadikuje nego se raduje, prema kojoj nitko i nikada i nigdje nije u potpunosti izgubljen.

Od Franje bi trebalo naučiti prihvaćati svijet i ljude, popravljati kritikom ljubavi i u toj ljubavi pretvarati svijet tame i besmisla, zla i beznađa u svijet smisla i svijetla, ljubavi i života. Trebali bismo naučiti voljeti i ono što je drukčije i različito jer je sve od Boga i on teži da sve svojom ljubavlju spasi.

Franjo je evanđeoski i Isusovski čovjek, brat svakom čovjeku i svakom stvorenju. U tome je bio i ostao veličanstven primjer svakom čovjeku i svakom vremenu ali istodobno i trajan poziv na konkretan i uvjerljiv život poput njegovog.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1735
Ovaj mjesecOvaj mjesec64659
UkupnoUkupno7607160

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 100