Samobor: Održan susret novaka Hrvatske, BiH i Slovenije

Tradicionalni susret franjevačkih novaka s područja svih šest provincija Manje braće  Južnoslavenske konferencije održan je u Samoboru od 22. do 25. rujna 2014. godine. Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda bila je domaćin međuprovincijskog susreta na kojem je sudjelovalo 39 novaka i 9 odgojitelja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.


Susret se održava svake godine u drugoj provinciji na području Južnoslavenske konferencije s ciljem međusobnog upoznavanja i razmjene iskustava o životu i radu u novicijatima.

U ponedjeljak, 22. rujna, nakon zajedničkog okupljanja u samoborskoj Kući susreta Tabor  i uvodnih pozdrava fra Ivana Matića, voditelja Tabora i generalnog vikara HFP sv. Ćirila i Metoda, novaci su sudjelovali na večernjem molitvenom i liturgijskom programu.

Sutradan, nakon jutarnje molitve, na programu je bilo upoznavanje franjevačkih crkava i samostana u Čakovcu i Varaždinu. Posjetili su i zajednicu Cenacolo gdje su dvoje članova zajednice s njima podijelili svoje svjedočanstvo. U zajedništvu sa članovima zajednice Cenacolo, sudionici susreta su proslavili i euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Marko Pustišek iz Čakovca.

U srijedu 24. rujna, nakon molitve Jutarnje, novaci su predstavili svoje provincije i novicijate, da bi potom program susreta bio preseljen u samostansku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je dobrodošlicu izrazio  fra Lucije Jagec i ukratko predočio povijest samoborskog samostana i njegove uloge u kulturnom rastu ovoga grada. Nakon Službe čitanja i molitve Srednjeg časa za sve sudionike pripremljen je obilan ručak. Poslijepodnevni sati iskorišteni su za odigravanje malonogometnog turnira s čak pet momčadi, od kojih je najuspješnija bila ona novaka iz Livna, koji su u finalu pobijedili braću novake s Humca. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje s narodom predslavio je fra Ivan Matić.

Zadnjeg dana susreta, 25. rujna, nakon molitve Jutarnje sudionici su se uputili u Zagreb, gdje su prvo u samostanu sestara klarisa, slavili svetu misu koju je predslavio fra Marin Grbešić, a potom i razgledali Katedralu i samostan Sv. Franje na Kaptolu, te su se, nakon ručka u zajedništvu sa kaptolskim bratstvom, uputili u svoje provincije. Zajedničko druženje kroz ovih nekoliko dana stvorilo je nova prijateljstva i nova iskustva, a domaćini susreta, uz franjevačko bratstvo i postulante u Samoboru, potrudili su se primiti braću otvorena srca i pokazali svoju velikodušnost. Sljedeće bi međuprovincijsko okupljanje novaka u istom sastavu, ako Bog da, trebalo biti hodočašće u Assisi nakon Uskrsa iduće godine.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2269
Ovaj mjesecOvaj mjesec65193
UkupnoUkupno7607694

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41