Lišane: Proslava sv. Mihovila

U crkvi sv. Mihovila u Vukšiću (župa Lišane Ostrovičke) proslavljena je svetkovina sv. Mihovila, zaštitnika filijale Vukšića, u ponedjeljak 29. rujna 2014. godine. Misu je predvodio i propovijedao, uz koncelebraciju fra Marka Nimca, fra Branimira Šegote i fra Ivana Šimunca, mjesni župnik fra Damir Čikara-Ćiro.


Mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, udružen s pjevačima iz cijele župe i pod ravnanjem s. Ljiljane Radaš, zborovođe i katehistice, pjevao je tradicionalnu pučku „Vukšićku misu“ za vrijeme slavlja. Fra Damir Čikara -Ćiro blagoslovio je zvona i novi oltar. Oltar je izrađen od topole stare 50 godina prema idejnom rješenju fra Damira koji je izradio oltar.

U propovijedi fra Damir  je istaknuo da mnogi sv. Mihovila u ljudskom prikazu prepoznaju kao ratnika s mačem i štitom ali njegovo najjače oružje je živi Bog kojem nikad nije okrenuo leđa. Sv. Mihovil uvijek poziva da se ljudi okrenu svjetlu, Bogu. „Vodimo svoju životnu bitku svojom molitvom, lijepim riječima a ne svađanjem, preklinjanjem, rukom ispruženom prema drugome a ne rukom ispruženom na drugoga“, završio je fra Damir.

Poslije popričesne molitve, fra Damir je zahvalio  Bogu, sv. Mihovilu,  s. Ljiljani, članovima zbora i suradnicima te sabranom puku. Nakon blagoslova, zbor je s ispjevao tradicionalnu „vukšićku“ zahvalnu pjesmu „Budi hvaljeno“.

Nakon mise vjernici su pohodili grobove pokojnika iz svojih obitelji, zapalili svijeće, stavili cvijeće i pomolili se za njih te zaključili zamolbom „pokoj vječni daruj im Gospodine…“! Potom su, zajedno sa svojim gostima nastavili slavlje „Mijelje“ (Sv. Mihovila“) za obiteljskim stolom.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas981
Ovaj mjesecOvaj mjesec26342
UkupnoUkupno6440959

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80 

Administrator

franodoljanin@gmail.com