Kelkheim: Proslava Gospe – zaštitnice župe

Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta svečano je proslavljena u nedjelju, 21. rujna 2014., u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus, koja je ujedno i njezina zaštitnica. Svečano misno slavlje u tom je povodu u punoj crkvi Sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio dr. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u zajedništvu s domaćinom, župnikom fra Marinkom Vukmanom.

Prije misnog slavlja išlo se u ophodu od sakristije kroz dvorište ispred crkve te u crkvu, u kojem su mladi u hrvatskim narodnim nošnjama nosili sliku s reljefom Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta i položili je ispred oltara. Sve je na početku pozdravio fra Marinko koji je istaknuo kako taj Gospin lik simbolizira sva hrvatska marijanska svetišta, te kako hrvatski vjernički puk i danas pred tim Gospinim likom moli da mu Gospa pomogne u različitim suvremenim potrebama.

Dr. Mladen Parlov je propovijedi, nakon što je prikazao povijest nastanka blagdana Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, upozorio na ulogu koju Blažena Djevica Marija ima u životu Crkve. Istaknuo je kako sv. Luka prikazuje Mariju kao kovčeg Novog zavjeta, kao onu koja u svom krilu nosi svoj život, ali ne da bi ga zadržala za sebe nego da bi ga darivala drugima. Marijin pohod Elizabeti ispunja Elizabetu Duhom Svetim i radošću. Kao da Luka želi istaknuti, nastavio je propovjednik, ondje gdje je Marija tu je Bog, ljubav, radost  i mir. Potom je u nastavku pojasnio u čemu Marija pomaže svojoj ljubljenoj djeci. Upozorio je kako suvremeni stil života dovodi do gubitka identiteta koji se temelji na obitelji i vjeri. Baš tu, zaključio je dr. Parlov, Marija pristiže u pomoć svojoj djeci pomažući im da očuvaju obitelj, svoj jezik i vjeru, koja ih povezuje s Gospodinom Bogom i otvara put u istinski život.

Milodari te nedjelje bili su namijenjeni za potrebe Caritasa. Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Magdalene Višić i orguljskom pratnjom Hrvoja Barnjaka. Za sve vjernike priređen je ispred crkve zajednički agape.

Dr. Parlov je toga dana predvodio i misna slavlja u Bad Homburgu i Bad Sodenu.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas232
Ovaj mjesecOvaj mjesec32243
UkupnoUkupno6446860

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44 

Administrator

franodoljanin@gmail.com