32. hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije Gospi Sinjskoj

Tradicionalno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz svetkovinu Velike Gospe, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, okupilo je i ove godine, 9. i 10. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika. Hodočasnički put započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstojnikom Ureda za mlade dr. sc. don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Vinkom Sanaderom i nadbiskupovim tajnikom don Franjom Frankopanom Velićem.


Pozdravivši braću svećenike i sve hodočasnike, nadbiskup je izrazio radost što vidi toliko djece, mladih i starijih koji hodočaste od Gospe do Gospe. Osvrnuvši se na naziv prasvetišta Gospe od Otoka, kazao je kako se otok može gledati kao simbol čovjekova života, društva i cijele zemaljske kugle te kako nam se čini da je taj naš životni prostor izoliran i ograničen, no kako to nije točno. Otok je okružen morem i valovima koji ga povezuju s neizmjernim prostranstvima i s transcedencijom te kako nam je potrebno osluškivati taj dodir i poruku koju nam želi reći. Taj dodir već je spomenuo sv. Pavao u poslanici Efežanima kada kaže 'Danas je Gospodin zamilovao u ljubavi svoga Sina'. „Taj naš val i dodir ljubavi je u Isusu Kristu. Potrebno je susresti ga i čuti. Vi ste večeras ostavili svoju svakodnevicu i zaputili se na hod tišine i molitve kako bi Gospodina čuli svojim srcem. No kada dođete u Sinj shvatit ćete da Sinj nije krajnji cilj kojem idemo, već nam je cilj vratiti se u svoje svakodnevlje", istaknuo je nadbiskup i upozorio da ne dozvolimo da se vratimo bez Isusa, poput Marije i Josipa koju su se uputili u Nazaret, a Isus je ostao u Jeruzalemu. Pozvao je sve okupljene da u svakodnevlju korak po korak unose i žive iskustvo Gospodinova dodira ljubavi i topline. „Želim vam da osjetite da vaš otok, vaš život nije izoliran, da ste zahvaćeni Božjom ljubavlju i da s tom spoznajom mijenjate vašu svakodnevnicu, uz pomoć i zagovor Majke Marije koja bez Isusa ne vidi mogućnost povratka, jer bez njega ne bi bili hodočasnici nego hodači", zaključio je nadbiskup.

Domaćin prve postaje hodočašća, župnik Gospe od Otoka don Vinko Sanader zaželio je hodočasnicima da im noć tišine, molitve i hoda koja je pred njima bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica. Hodočasnicima se obratio i dr. sc. don Mihael Prović koji im je poželio sretan put i zamolio da ovu noć hoda i bdijenja, unatoč umoru, provedu dostojanstveno.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav „Mihovil" s Kamena u Splitu, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme.

Don Vinko Sanadar, župnik župe Gospe od Otoka, priča kako među hodočasnicima ima onih koji su bili na svakom hodočašću od 1982. godine, a ima i onih koji su bili 20 ili više puta. Tri mlade vjernice – tri sestre iz župe Gospe od Otoka (Danica, Martina i Jelena) također su se spremale na hodočašće. Danica i Martina idu redovito na hodočašće već osam godina, a njihova sestra Jelena (12) hodočasti prvi put Gospi Sinjskoj. Sve tri pričaju kako im je to veliko uzbuđenje jer ih Isus ljubi i grli. Isto tako kažu kako se neki njihovi vršnjaci čude njihovoj odluci da idu na hodočašće. Inače, dvije sestre pjevaju u Papa bandu i redovito sudjeluju na slavljima u crkvi. Poticaj za hodočašće dala im je njihova majka.

Krunicu uoči euharistijskog slavlja predmolili su mladi 'prijatelji Isusa'. Među njima je bila mlada djevojka koja je u crkvi Gospe od Otoka od mogućih 365 dana predmolila krunicu 240 dana, a neki mladi 150 ili 160 puta.

Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, kao i svake godine kod crkve sv. Jakova, za hodočasnike pripremili okrepu. Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja.

Kruna cjelonoćnog hoda bila je rana jutarnja misa u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske, na kojoj je pjevao zbor mladih „Znak pobjede" iz Košuta, a koju je predvodio generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. U koncelebraciji su bili sinjski gvardijan fra Petar Klapež, predstojnik Ureda za pastoral mladih dr. sc. don Mihael Prović i još sedam svećenika. Gvardijan je na početku slavlja pozdravio sve mlade i rekao: „Poštovani generalni vikaru braćo svećenici dragi hodočasnici štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske, draga mladeži naše nadbiskupjie sve vas skupa pozdravljam s glavnim organizatorom ovog hodočašća vel. don Mihaelom Provićem povjerenikom ureda za Pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije koji već tradicionalno na nedjelju prije blagdana Velike Gospe organizira hodočašće mladih naše nadbiskupije Gospi Sinjskoj. Poseban pozdrav upućujem predvoditelju današnjeg misnog slavlja msgr. Miroslavu Vidoviću generalnom vikaru naše nadbiskupije koji je po prvi puta u službi generalnog vikara s nama na ovom hodočašću mladih u Sinju.  Ovogodišnje hodočašće mladih  ima svoju posebnost, jer otvaramo vrata tristotom jubileu našega Svetišta kojeg ćemo na nacionalnoj razini proslaviti iduće 2015. godine. Papa Franjo  u svojoj poruci za Svjetski dan mladih 2014.je istaknuo: Dragi mladi prijatelji, ako doista dopustite najdubljim težnjama vašeg srca da provru van shvatit ćete da u vama postoji neugasiva želja za srećom i to će vam omogućiti da raskrinkate i odbacite mnoge „jeftine" ponude koje nalazite oko sebe. Kada tražimo jedino uspjeh, zadovoljstvo i sebično posjedovanje i od toga stvorimo idole, možemo osjetiti i trenutke sreće, lažni osjećaj zadovoljstva, ali na kraju postajemo robovi, nismo nikada zadovoljni, uvijek tražimo više. Vrlo je žalosno vidjeti mladu osobu koja "ima sve", ali je umorna i slaba. Mladi pak koji izaberu Krista su snažni, hrane se njegovom riječju. Imajte hrabrosti plivati protiv struje! Imajte hrabrosti za pravu sreću! Recite ne kulturi prolaznog, površnosti i odbacivanja, koja smatra da niste sposobni preuzeti na sebe odgovornost i suočiti se s velikim životnim izazovima, poziva papa mlade u svojoj poruci. S ovom papinom porukom još jednom želim svima dobrodošlicu“, završio je gvardijan.

Mons. Miroslav Vidović u propovijedi je istaknuo kako je ovo hodočašće mladih od Gospe do Gospe, ali i s Gospom. „Ovo hodočašće slika je našega života jer je na tom putu bilo trenutaka mraka, umora, kušnje, i brojnih pitanja poput onog 'zašto sam pošao?'. Zar naš život nije hodočašće uspona i padova", upitao je mons. Vidović i nadodao kako Gospodin uvijek pobjeđuje tamu i donosi svjetlo na ovom našem životnom hodočašću. Osvrćući se na čitanje u kojem sv. Pavao moli za svoju braću, mons. Vidović je primijetio da su hodočasnici u protekloj noći više molili za druge nego za sebe osobno te su tako slijedili i primjer Blažene Djevice Marije koja je cijeli svoj život podredila za druge. „Apostol Petar, nakon što je pokazao svoju malovjernost, zavapio je 'Gospodine, pomozi mi'. Toliko puta u životu Gospodin nama pruža ruku, ali usprkos tome mi opet tonemo. Dragi mladi, Gospodin je uvijek, na svakom koraku i u svakoj molitvi uz nas, s nama. To je naša sigurnost. Puni pouzdanja i ohrabreni tom sigurnošću krenimo u svakodnevni život s Gospom koja je naša najveća zagovornica", zaključio je mons. Vidović.

Na kraju slavlja povjerenik Ureda za pastoral mladih dr. sc. don Mihael Prović zahvalio je PU Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, ocu nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1608
Ovaj mjesecOvaj mjesec3953
UkupnoUkupno7618831

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70