Metković: Proslava sv. Ilije

U nedjelju 20. srpnja 2014. župljani župe Sv. Ilije proroka u Metkoviću proslavili su svoga nebeskog zaštitnika i Dan grada Metkovića.

Vjernici su se za proslavu sv. Ilije pripremali trodnevnicom  koju su svaku večer u 20.00 sati predvodili župni vikari fra Lukica Vojković i fra Kristijan Perković te župnik fra Petar Gulić.

Proslava sv. Ilije u župi je započela jutarnjom misom u 6.30 sati koju je predvodio fra Domagoj Volarević.  Procesiju i euharistijsko slavlje u 9.00 sati predvodio je fra Josip Gotovac, ekonom Provicije uz koncelebraciju župnika fra Petra Gulića, fra Josipa Repeše, fra Srećka Vekića i fra Perice Maslaća.  Na slavlju su sudjelovali  i bogoslovi.


Fra Josip je na početku propovijedi rekao kako Iliju kao sveca ne časte samo kršćani, časte ga i židovi i muslimani, i dodao da nije sv. Ilija uvijek bio shvaćen, često puta su ga njegovi najbliži odbacivali, nije ga narod uvijek prihvaćao, niti je uvijek razumijevao njegov gromoviti govor. Znao je Ilija zbog neprihvaćanja i malaksati i prigovarati Bogu: "Gospodine, već mi je svega dosta, umorio sam se, molim te uzmi dušu moju, ne mogu više biti prorok; ali Bog ga je uvijek iznova krijepio, davao mu snagu!" Nećemo svojim životom kopirati sv. Iliju, ali ćemo u njemu naći uzor da i mi budemo bolji. Poruka slike iz Ilijina života je da ne tražimo Boga u spektaklima, Bog nije u snažnim silama prirode, niti mora biti u velikim događajima, Bog je blizu čovjeku u tišini njegova srca. Dok mediji bruje crnim vijestima u kojima je naglašeno zlo, sjetimo se da je kraljevstvo Božje u tišini i dobroti. Ono se izgrađuje u srcima nas ljudi. To je dobra pšenica koja raste na njivi našega srca, istaknuo je propovjednik i dodao: "Ponosan sam što pripadam narodu koji je mnogo puta kroz povijest pokazivao svoju veličinu, dobrotu, svoje zalaganje za izgrađivanje kraljevstva Božjega na zemlji, koji je često puta kroz povijest bio dobra pšenica nasuprot kukolju, ponosim se svojim rodom koji je kroz cijelu povijest branio svoje domove - samo branio, a ne napadao druge, koji nije vodio osvajačke ratove. Ponosim se što sam dio naroda koji časti svece i uzima ih za uzore, koji ima himnu koja ne pjeva o ratovima i ratnim pobjedama, već pjeva o ljepoti Domovine, ponosim se svojim rodom i molim da i dalje u svom narodu rastu sveti ljudi koji će oplemenjivati ovu Domovinu i cijeli svijet." Fra Josip je završio propovijed pozivom za zagovor sv. Ilije, istaknuvši, kako za promijeniti povijest ne treba masa ljudi, promijeniti povijest može jedan dobar čovjek, to su sveci.

Na kraju euharistijskog slavlja, o. župnik je pozdravio sve okupljene, čestitao blagdan sv. Ilije i Dan grada Metkovića.

Večernje euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ilije s početkom u 20.00 sati predvodio je fra Perica Maslać, župni vikar župe Gospe Van Grada, Šibenik.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas171
Ovaj mjesecOvaj mjesec14451
UkupnoUkupno7629329

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89