Nagrada Slobodne Dalmacije prof. dr. fra Luki Tomaševiću

Slobodna Dalmacija, prigodom 71. rođendana, dodijelila je u palači Milesi, 17. lipnja 2014., godišnju nagradu za znanost 'Kruno Prijatelj' prof. dr. fra Luki Tomaševiću. Nagradu je dodijelio Miroslav Ivić. Primivši nagradu, fra Luka je zahvalio članovima odbora, Slobodnoj Dalmaciji, novinarima, fotografima i naglasio važnost Slobodne Dalmacije.

U obrazloženju dodjele nagrade napisano je u internetskom izdanju Slobodne Dalmacije:

„Znanstveni rad prof. dr. Luke Tomaševića podijeljen je u tri tematske cjeline:

  1. Istraživanje religiozne sociologije iz vida moralne teologije;
  2. Ispitivanje procesa i fenomena globalizacije prema načelima etike;
  3. Proučavanje i promicanje bioetike i odgovornosti za život iz gledanja kršćansko-teološke perspektive.

Već je njegov magistarski rad bio posvećen istraživanju povijesti hrvatske moralne teologije, dok je doktorski bio usmjeren prema povijesnom ispitivanju vjere i morala.

Zadnjih se godina bavi bioetikom, osobito onom iz teološke perspektive koja se uklapa u hrvatski pristup integrativnoj bioetici. Objavio je niz radova u hrvatskim i inozemnim časopisima. Plod tog rada je i nova knjiga “Bioetika iz teološke perspektive”, zamišljena kao stjecište vjere, razuma i znanosti. U Tomaševićevoj viziji bioetika je interdisciplinarna ili pluriperspektivna znanost odnosno područje “u kojem se u interakciji raznorodnih perspektiva stvaraju uporišta i mjerila za orijentiranje u pitanjima koja se odnose na život, na uvjete i okolnosti njegova očuvanja”. Ona je i dio “moralne filozofije” koja traži i donosi sudove o valjanosti te korisnosti određenih ljudskih ponašanja i postupaka na život.

Premda bioetika gleda na svijet holistički, ipak je čovjek uvijek glavni protagonist. Bioetika se zalaže za njegovo zdravlje, vitalnost i humani napredak, ali unutar šireg područja biosfere. Čovjek je istovremeno i objekt i subjekt bioetike, njegov život i ponašanje se uvijek odvijaju “u svjetlu moralnih načela“, te ima odraz na ostali život u prirodi. Čovjeka možemo promatrati iz perspektive biologije, psihologije, sociologije ili kineziologije. Tomašević ga promatra iz perspektive kršćanske teologije, iz njegova odnosa s Bogom koji se objavio u Isusu Kristu.

To je pluriperspektivno gledanje na život i čovjeka koje ima za cilj osvijetliti fenomen čovjeka i njegov život, njegovu ulogu i čitav razvoj za koji je odgovoran i pozvan da ga vodi, odnosno da za njega skrbi. U tom teološkom gledanju jasno je izražena težnja da se poboljšava i život i zdravlje, ali na takav način da se ne ugrožavaju ostali ekosustavi, biosustavi i životi ostalih entiteta. Zapravo, iza svega stoji ideja sv. Bonaventure o ovome svijetu kao „kući svih stvorenja“ ili veličanstvena ideja bioetičke ekumene akademika Ivana Cifrića.“

U žiriju za znanost i umjetnost bili su  Ivan Đikić (predsjednik), Ivan Pavić, Dragan Poljak i Frano Barbir.

Fotografije

 

* * * * *


Sveučilište u Splitu temeljem Odluke Senata s 93. sjednice od 20. ožujka 2014. godine izdalo je POTVRDU, 5. lipnja 2014., da je dr. sc. Luka Tomašević izabran je u znanstveno-nastavno zvanje redoviti profesor u trajnom zvanju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu iz znanstvenog područja humanističke znanosti, znanstvenog polja teologija. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2081
Ovaj mjesecOvaj mjesec4426
UkupnoUkupno7619304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 87