40. obljetnica Hrvatskoga mariološkog instituta

Jubilarna 40. obljetnica Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljena je u srijedu 28. svibnja. Proslava je započela euharistijskim slavljem koje je u crkvi Sv. Martina predvodio predstojnik HMI-a sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s dekanom KBF-a prof. dr. sc. Tončijem Matulićem, te svećenicima članovima HMI-a. Misa zahvalnica ujedno je bila prigoda sjetiti se i svih preminulih članova HMI-a, a posebice dugogodišnjeg predsjednika, nedavno preminulog prof. dr. sc. Adalberta Rebića.

Nakon mise u prostoru KBF-a održan je akademski čin. Predstojnik HMI biskup Košić je uvodno podsjetio na početke HMI-a. Naime, fra Karlo Bulić je 1950. godine u Rimu osnovao Papinsku međunarodnu marijansku akademiju (PAMI) koja je organizirala niz međunarodnih marioloških kongresa, pa je tako 1971. Kongres održan u Zagrebu i Mariji Bistrici. Tako je među hrvatskim teolozima koji su sudjelovali na tom kongresu, nastala zamisao da se na hrvatskome jezičnom području osnuje Mariološko društvo ili slično tijelo, kakvo već postoji i djeluje unutar drugih naroda s katoličkom tradicijom. To je kao inicijativa predloženo KBF-u u Zagrebu, kao tada jedinoj i najvišoj katoličkoj znanstveno-teološkoj ustanovi, što je Fakultetsko vijeće prihvatilo 6. prosinca 1971. Na inicijativnom sastanku, 15. prosinca 1971. dogovoreni su opći obrisi Hrvatskoga mariološkog instituta, te je izrađen nacrt Pravilnika, koji je prihvaćen na osnivačkom saboru 9. ožujka 1974. što se smatra "rođendanom" HMI-a. Pravilnik je prihvatilo Fakultetsko vijeće KBF-a 20. svibnja iste godine, pa se taj datum smatra početkom ovoga Instituta, istaknuo je biskup Košić. Odmah po osnutku, HMI uključio se svojom jezičnom sekcijom u rad međunarodnih mariološko-marijanskih kongresa u Rimu (1975.), Zaragozi (1979.), na Malti (1983.), u Kevelaeru (1987.), Huelvi (1992.), Čenstohovi (1996.), Rimu (2000, 2004.) i Lurdu (2008.). Na tim kongresima HMI promovira Hrvatsku, kao i hrvatsku mariologiju te marijansku pobožnost u katoličkom svijetu. Institut je organizirao nacionalne znanstvene mariološke simpozije u Splitu (1976.), Mariji Bistrici (1981.), Zagrebu i Mariji Bistrici (1984.), Zagrebu (1988.), na Trsatu (1990.), u Mariji Bistrici (1998.), Splitu (2002.), Ðakovu i Aljmašu (2005.), Dubrovniku (2007.), Oštarijama (2010.) i Sinju (2013.). Biskup Košić istaknuo je kako na tim simpozijima HMI okuplja stručnjake s različitih područja znanosti teologije, književnosti, povijesti, likovne umjetnosti, glazbe, etnologije i dr, te se obrađuju razna marijanska pitanja s hrvatskog podneblja.

Prouke iznesene na tim znanstvenim skupovima objavljene su u zasebnim zbornicima, a one s međunarodnih kongresa u nizu zbornika kongresnih radova tiskala je k tome i na jednome od stranih jezika Papinska međunarodna marijanska akademija, čime je omogućila i stranim stručnjacima uvid u hrvatsku marijansku baštinu. HMI neprekinuto je od osnutka pa do danas organizirao i izvodio znanstveno-istraživački i visokostručni rad o mariološkim temama iz područja teoloških disciplina, rekao je biskup Košić.

Veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako je jedna od značajki hrvatskog katolištva marijanska pobožnost. U tom kontekstu je podsjetio kako je papa Ivan Pavao II. 7. listopada 1998. rekao da kad se jedan narod susretne s mukom i križevima, tada se na osobit način utječe BDM, tražeći od nje znak nade i utjehe. Prema Papinim riječima, tako je to bilo u Hrvatskoj i u njegovoj domovini Poljskoj, osobito u trenucima kad su se ovi narodi susretali s posebnim povijesnim iskušenjima.

Čestitajući 40. obljetnicu postojanja HMI, kardinal Bozanić spomenuo se mnogih koji su uložili svoje napore i ljubav. „Neka HMI bude s jedne strane istraživački institut koji će proučavati našu hrvatsku katoličku baštinu, a s druge strane neka bude promotor čega smo i danas svjedoci. Dovoljno je promatrati ono što se događa u našim marijanskim svetištima, i tu osjetiti što to znači za Katoličku Crkvu i za čitav hrvatski narod", rekao je kardinal Bozanić.

Fra Gabriel Hrvatin Jurišić iznio je povijesni pregled djelovanja HMI-a. Fra Petar Lubina predstavio je objavljene zbornike radova s međunarodnih mariološko-marijanskih kongresa i nacionalnih simpozija.

Zamjenik predstojnika HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić predstavio je predstojeće aktivnosti Instituta. U tom kontekstu je istaknuo kako je jedna od prvih zadaća uključivanje što većega broja profesora kako KBF-a, tako i drugih učilišta u rad HMI-a. S tim u vezi planira se više raditi na promicanju HMI-a. U planu je i organiziranje i izvođenje programa usavršavanja za pastoralne djelatnike marijanskih svetišta, kao i savjetodavnoga rada za pastoralne djelatnike u župama i svetištima, te davanje stručnih mišljenja i ekspertiza koje spadaju u područje kojim se bavi HMI. Nastavit će se s promicanjem ekumenske mariologije te međuvjerskog dijaloga. HMI u proljeće 2015. planira organizirati studijski dan u Ilači, u povodu 150. obljetnice ukazanja na vodici. Također se sljedeće godine planira nacionalni mariološko-marijanski simpozij u Sisku.

Dekan dr. Matulić istaknuo je kako godina osnivanja HMI, 1974. spada u najplodnije grananje KBF-a. Zadivljuje činjenica da su u nešto manje od 25 godina na KBF-u utemeljena i započela djelovati četiri znanstveno-istraživačka instituta, među kojima je po vitalnosti i djelatnosti koja se naročito ogleda u izdavaštvu upravo HMI, rekao je dr. Matulić.

U glazbenom dijelu sudjelovao je zbor Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković, pod vodstvom prof. dr. sc. Katarine Koprek. (IKA)


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas232
Ovaj mjesecOvaj mjesec11990
UkupnoUkupno7626868

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56