Hrvace: Održan susret ministranata

U subotu, 24. svibnja 2014. godine, u župi Hrvace održan je provincijski susret ministranata u organizaciji provincijskog vijeća za duhovna zvanja. Na susretu je iz osam župa sudjelovalo 154 ministranta, njihovi župnici/župni vikari ili voditelji: Hrvace (30), Knin (40) Prgomet-Labin (8), Otok (20), Potravlje (6), Sinj (25) Turjaci (15) i Vrgorac (10). Na susretu su sudjelovali franjevački bogoslovi iz Splita i framaši iz Hrvaca.


Susret je započeo okupljanjem kod župne kuće oko 9.30 sati, a zatim je bilo u 10 sati euharistijsko slavlje koje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman, a propovijedao je župnik fra Neven Pavlinušić. U koncelebraciji su bili još fra Mladen Marić, fra Ante Vugdelija i fra Antonio Mravak, a fra Šimun Markulin i fra Ivica Omazić su bili u crkvi u klupama. Pjevanje su predvodile framašice i s. Vitalija Križan. Uvodeći u slavlje o. Provincijal je pozdravio župnika fra Nevena, voditelje ministranata te s. Vitaliju, framašice i bogoslove. Posebno se obratio ministrantima i pozvao da svi skupa za vrijeme ovog euharistijskog slavlja mole za da ovaj susret prođe u molitvi, lijepom druženju i prijateljstvu.

Fra Neven Pavlinušić je na početku propovijedi pozdravio okupljene, a zatim je naveo nekoliko poznatih igrača kojima vjera u Isusa Krista mnogo znači. Spomenuo je kako i papa Franjo navija za argentinski klub. „Svi navedeni igrači“, rekao je fra Neven, „ostali su skromni, radišni i vjerni Bogu i Gospi. Lijepo je vidjeti kad igrači na dresu pokažu 'Isuse, volim te'“. Potom je fra Neven ukratko ispričao svoj odlazak u sjemenište navodeći razgovor s fra Antom Malešom. Na završetku propovijedi fra Neven je istakao da uvijek nastojao igrati ili pjevati za Isusa jer je on najbolji predsjednik kluba jer je dao svoj život za nas. Njega je slijedio i sv. Tarzicije, zaštitnik ministranata, koji je dao svoj život za Isusa. „Vi ste, dragi ministranti, posebni jer uvijek možete biti u ekipi Isusa Krista“, za vršio je fra Neven.

Na kraju slavlja o. Provincijal je zahvalio župniku fra Nevenu i s. Vitaliji na gostoljubivosti i izrazio nadu da će ministranti uz roditelje i služenje u Crkvi biti vjerni ljudi i dobri vjernici. Najveća bi radost bila kad bi se netko odlučio za franjevački način života iako ta odluka u njihovoj dobi može izazvati podsmijeh od vršnjaka. Zatim im je rekao da ne budu tužni ako u kvizu krivo odgovore na koje pitanje jer su ministranti 'cvijeće' u crkvi. Potom je zahvalio svim župnicima koji sudjeluju na ovom susretu kao i tajniku Provincije koji će ovaj susret obilježiti slikom i riječju. Fra Antonio Mravak, provincijski promicatelj duhovnih zvanja, zahvalio je o. Provinciju i domaćinima te najavio kako će se dalje odvijati program. Nakon blagoslova bilo je zajedničko fotografiranje ispred crkve.


Nakon euharistijskog slavlja održano je natjecanje u kvizu na temu 'Ministrant u službi liturgije'. U kvizu je sudjelovalo 9 ekipa. Prvo mjesto u kvizu osvojila je ekipa iz Knina, drugo iz Sinja, a treće mjesto ekipa iz Otoka.


Ministranti koji nisu sudjelovali u kvizu imali su program s bogoslovima u crkvi. Fra Ivan Đuzel je ministrantima predstavio život i djelovanje bogoslova u franjevačkom klerikatu u Splitu. Potom su predstavnici minitranata predstavili svoje ministrantske zajednice: Tino Ugrin (Sinj), Timotej Perković Paloš (Turjaci), Lidija Božanić (Prgomet-Labin), Marin Galić (Hrvace), Mateo Vukušić (Potravlje), Vice Kuzmanić (Vrgorac), Viktor Dreno (Knin) i Josip Đula (Otok).

Prvi dio programa završio je ručkom koji je donirao gosp. Jakov Lovrić iz Hrvaca.. Nakon ručka uslijedile su sportske igre u nogometu, potezanju konopa, balotama i stolni nogomet. Prvo mjesto u natjecanju u nogometu osvojila je ekipa iz Hrvaca, nakon sretnog igranja u polufinalu, drugo mjesto pripalo je ekipi Sinj. U polufinalu još su igrali Turjaci i Otok. Najboljim ekipama u kvizu i nogometu nagrade je podijelio fra Antonio Mravak.


U slijedeću subotu, 31. svibnja, održat će provincijski susreti ministranta u župama Imotski i Šibenik-Meterize.

 

Fotografije

1. Euharistijsko slavlje u crkvi

2. Kviz i predstavljanje

3. Natjecanje u nogometu

4. Zajedničke fotografije ministranata i župnika 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas970
Ovaj mjesecOvaj mjesec70964
UkupnoUkupno7613465

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77