Split: Zahvalno slavlje za 50. obljetnicu svećeništva

U crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, 18. svibnja 2014., fra Stjepan Čovo i fra Jozo Matić zahvalili su Bogu na daru 50. obljetnice svećeništva. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, a u koncelebraciji, osim slavljenika, sudjelovali su gvardijan fra Jakov Begonja, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja fra Ante Udovičić i fra Bože Lovrić, ispovjednik u crkvi Gospe od Zdravlja.


Fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja, na početku slavlja je pozdravio fra Stjepana i fra Jozu navodeći svetopisamske riječi „ovo je dan što ga učini Gospodin. Kličimo i radujemo se u njemu. O. Gvardijan je naglasio kako je radost dvostruka. Prvo, svaki od slavljenika je živio i djelovao u ovom samostanu po 15 godina i ukratko naveo njihovo djelovanje. Naime, fra Stjepan Čovo vršio je službu profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a odlaskom u mirovinu fra Stjepan aktivno vrši službu ispovjednika u crkvi  Gospe od Zdravlja. Fra Josip Matić je u više navrata vršio službe u samostanu i župi Gospe od Zdravlja. Na početku svećeničke službe fra Josip je bio župni vikar (1964.-1967.), ekonom Provincije (1979.-1982.), gvardijan (1982.-1988.) i ispovjednik od 2011. godine. Zatim je o. Gvardijan rekao da je ovo i njegova osobna radost jer ga je fra Jozo dočekao kad je došao u franjevačko sjemenište u Sinju, a fra Stjepan ga je uveo u franjevački život u novicijatu na La Verni. Pozdravne riječi o. Gvardijan je završio preporučujući da svi mole za slavljanike i svećnike.

Nakon evanđelja, koje je navijestio slavljenik fra Jozo Matić, provincijal fra Joško Kodžoman je započeo propovijed riječima „Poštovana braćo slavljenici, fra Stjepane i fra Jozo, poštovani oče gvardijane fra Jakove, draga braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu! Naša samostanska obitelj Gospe od Zdravlja danas ima posebnu čast i privilegij da u jednom zajedničkom misnom slavlju može Bogu zahvaljivati na jubilarnom pedeset godišnjem daru svećeništva, čak dvojice svoje braće. Velik je ovo dan, dragi vjernici, ne samo za našu braću slavljenike, već i za cijelu Provinciju, posebno našu samostansku obitelj, koju su naši svečari zadužili svojim marljivim i vjernim dugogodišnjim radom“.

U nastavku propovijedi je naglasio kako su slavljenici sve nas zadužili svojim marljivim i vjernim radom bilo u odgoju, graditeljstvu, slavljenju sakramenata, u neumornom radu na humanitarnom polju, širenju kršćanske kulture, u izdavačkoj djelatnosti i upoznavanju nacionalne baštine.  Uvijek vođeni Kristovim duhom, postali su živi svjedoci vremena i živo sjećanje povijesti. Njihovo životno znanje je utoliko dragocjenije jer ga nisu stekli svladavanjem tehnoloških novotarija niti usvajanjem znanstvenih postignuća, već u školi poniznog Krista i pod okriljem naših neumornih zagovornika u nebu Blažene Djevice Marije i svetog našeg oca Franje. Na svemu tome o. Provincijal im je zahvalio u ime Franjevačke provincije  Presvetog Otkupitelja i svih onih koji su osjetili Božju dobrotu preko njih, vjerujući da je Bog zapisao sva njihova dobra djela. „Vjerujem da i vi, dragi narode Božji, prepoznajete posebnost ovog slavlja u kojem želimo, ljudski i kršćanski zahvaliti ljudima koji su dugi niz godina vjerno služili i još uvijek vjerno služe svima onima koji trebaju njihov savjet i pomoć. Fra Stjepane, fra Jozo, vi ste naš ponos i naše cvijeće, vi ste ukras naše crkve i našeg samostana. Hvala Vam u ime svih fratara koji tu žive ali i u ime vjernika kojima prenosite svoja znanja i mudrost života.

Braćo i sestre u Kristu, molite i vi, zajedno s nama, da nam svima Bog providi dobrih i svetih svećenika, koji će nastaviti svetu službu i dobro djelo u svijetu, oko kojeg su se trudila i ova dva naša vrijedna fratra. Otvori nam, Gospodine, svima oči pameti, srca i duše, da Ti u ovom svečanom trenutku svi možemo pravo zahvaljivati i da neustrašivo idemo putem obraćenja i milosti Božje“, završio je o. Provincijal.

Riječi zahvale uputio je fra Stjepan Čovo koji je rekao: „Draga braćo, dragi vjernici! Slavili smo sveta otajstva, slušali riječ Božju ali i ljudsku i bratsku o. gvardijana fra Jakova, o. župnika fra Antu i provincijala fra Joška. Vratili su nam u pamet dan kad smo postali svećenici pred 50 godina 30. ožujka 1964. po rukama mons. Frane Franića. Kroz svoje svećeništvo doživjeli smo mnoge časove radosti i milosti uza svu svoju nedostojnost i ograničenost.

Svjesni smo da je naša zahvala Bogu i vama malena pred velikim dobrom koje smo primili tijekom naših svećeničkih godina. Na našoj uspomeni Zlatne mise stoji moto: »Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?« (Ps 116,12) i kao najveću zahvalu prinijeli smo nekrvnu euharistijsku žrtvu, sv. misu. Dok zahvaljujemo Bogu, Svemogućemu Ocu, zahvaljujemo Blaženoj Djevici Mariji, našoj Majci, zahvalni smo našim roditeljima, profesorima, odgojiteljima, našim župnicima i mnoštvu onih znanih i neznanih duša koje smo u životu susretali a koje su nas podržavale i za nas se molile. Zahvalni smo Bogu što nam je darovao milost redovničkog i svećeničkog poziva u kojem smo ostali vjerni cijeloga života. Izgovaramo Marijin Veliča za sve dobro i milosti koje nam je učinio Gospodin. Svjesni smo da je Krist s nama. Gledamo naprijed s nadom bez straha u susret s Kristovim licem.

Posebnu zahvalnost izražavamo svojoj redovničkoj zajednici preko oca Provincijala koji nam je uputio očinske riječi, ocu gvardijanu fra Jakovu, župniku fra Anti kao i cijeloj redovničkoj samostanskoj zajednici. Zahvaljujemo zboru Gospe od zdravlja i njegovom voditelju fra Stipici i s. Zorislavi. Zahvaljujemo fra Frani Doljaninu, tajniku Provincije, koji je uređivao i slao u eter vijesti našega slavlja da sve ostane zapisano u slici i riječi.

Zlatna misa prigoda je za molitvu da Bog podari svojoj Crkvi i našoj redovničkoj zajednici još mnogo dobrih redovnika i svetih svećenika da zamijene nas današnje slavljenike. Neka ovakvi jubileji budu uzor mladima na njihovom životnom putu do punog predanja i ostvarenja u Gospodinu. Na kraju govorimo: Hvala Ti, Gospodine, za pouzdanje koje si imao u nas. Oprosti nam mnoge naše manjkavosti i propuste. Samo pouzdanje u Tvoje neiscrpivo milosrđe ulijeva nam nadu i utjehu. Povjeravamo se Marijo Tebi kao Majci našoj, Tebi povjeravamo naše radosti i naše nade, naše poteškoće da preko njih doživimo milosno predanje u volju Božju. Hvala ti, Gospodine, na svemu, a tako i vama, braćo i sestre.“

Na kraju slavlja gvardijan fra jakov Begonja udijelio je slavljenicima fra Stjepanu i fra Jozi dar za predani rad u franjevačkom bratstvu Gospe od Zdravlja i svećeničkoj službi u prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja.

Za vrijeme slavlja pjevao je Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja pod ravnanjem mo fra Stipice Grgata, a za orguljama je svirala s. Zorislava Radić. Mješoviti zbor je izveo missu simplex koja je posvećenu o. fra Anti Antiću, za vrijeme prikazanja pjevali su motet 'Svećenici Gospodnji' fra Ivana Gblibotića, a za pričesnu pjesmu izveli su 'Aleluja' od G. F. Händela.

Fotografije

**************

Vezano:

1) Razgovor s fra Stjepanom Čovom u prigodi zlatne mise

 

2) Visovac: Slavlje 500 godina svećeništva

500 godina svećeništva na otočiću Visovcu, 24. travnja 2014. godine, proslavili su 10 franjevaca-svećenika: fra Stjepan Čovo, fra Josip Čugura, fra Šimun Čugura, fra Mario Jurišić, fra Josip Matić, fra Petar Pletikosa, fra Frano Samodol, fra Milan Ujević, fra Srećko Vekić i fra Jozo Zrnčić. Slavljenike je zaredio mons. Frane Franić u franjevačkoj crkvi u Makarskoj na Uskrsni ponedjeljak 30. ožujka 1964. godine.

  

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2170
Ovaj mjesecOvaj mjesec4515
UkupnoUkupno7619393

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90