Split-Trstenik: Vjera svjedoka i vjera u svjedoke rađa nova zvanja za Franjevački svjetovni red

 

U sklopu „Tjedna molitve za duhovna zvanja“ (5.-11. svibnja 2014.), Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik priredilo je u ponedjeljak, 5. svibnja 2014. u 19, 15 sati odgojno-obrazovni promidžbeni susret za promicanje zvanja za Franjevački svjetovni red. Na susretu su sudjelovali i članovi Mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Splita.


Susret je započeo s „Večernjom“ iz Božanskog časoslova za Božji puk. Potom je sestra Mira Maslov, ministra pozdravila sve prisutne te uvela u program i sadržaj susreta. Oslanjajući se na Generalne konstitucije Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) naglasila je da je promicanje zvanja za Franjevački svjetovni red dužnost sve braće i znak životnosti samih bratstava. Iako ništa ne može nadomjestiti svjedočenje pojedinaca i bratstava, Vijeća mjesnih bratstava odgovorna su pronalaziti prikladna sredstva i poduzimati prikladne inicijative radi dolaska novih kandidata i za promicanje Franjevačkoga svjetovnog reda (usp. čl. 45).

Fra Stipe Nimac, duhovni asistent održao je prigodno predavanje „Promicanje novih zvanja za Franjevački svjetovni red“. Istaknuo je da se pod pojmom „duhovna zvanja“ redovito misli na osobe koje u Crkvi obnašaju predvodničku (tj. pastirsku) službu: papu, biskupe, svećenike i đakone, a isto tako i na specifične oblike evanđeoskog života raznih redovničkih zajednicâ.

Moliti za duhovna zvanja u tom smislu jako je bitno, budući da su svakoj zajednici vjernikâ potrebni iskreno posvećeni predvodnici koji, ostavljajući sve, čitav svoj život radikalno polažu u Krista. Međutim, pri tome se ne smije zaboraviti, naglasio je fra Stipe, da je životni poziv svakog kršćanina u sebi duhovno zvanje. U zaključku svojega izlaganja savjetovao je i potaknuo sve članove Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita da odgovorno i zauzeto porade na promicanju novih zvanja za Franjevački svjetovni red.

Nakon fra Stipina izlaganja slijedila je druga točka susreta, a to su iskustva i svjedočenja trajno zavjetovanih članova Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“. Svjedočili su sestra Mira Maslov,  ministra, sestra Ljiljana Koludrović, zamjenica ministre, sestra Ivanka Dabro, tajnica, sestra Silvana Đilas, povjerenica za formaciju, brat Danijel Pfeifer, blagajnik, sestra Fani Mladinić i sestra Smilja Vuko.

Njihovo zvanje za Franjevački svjetovni red rodilo se na temelju svjedoka vjere, na iskustvu i svjedočenju pojedinih osoba, na iskustvu članova Franjevačkoga svjetovnog reda, na iskustvima i svjedočanstvima obiteljskih zajednica kao i konkretnih franjevačkih zajednica Prvoga reda koje su svojim životom svjedočile, na način Franje Asiškoga, evanđelje i izvorno kršćanstvo. Zaključno, sva iskustva možemo sažeti u ovu temeljnu misao: „Vjera svjedoka i vjera u svjedoke“ stvarala je u njima zvanje za Franjevački svjetovni red. U raspravu su se uključili i članovi Mjesnih bratstava grada Splita. Svoje osobno iskustvo i iskustvo života i rada Mjesnoga Bratstva „Svete Obitelji“ – Sukoišan, svjedočila je sestra Anka Kovačić, ministra istoga Bratstva, a sestra Maša Jeličić, predstavnica Mjesnog bratstva „Gospe od Zdravlja“ – Dobri, svjedočila je o aktivnostima Brastva na Dobrome.

Uz mnoge nazočne u razgovor se uključio i brat Zoran Jurišić, član Mjesnog Bratstva OFS- a „Blagovijest“ govoreći o don Mati Luketinu (1860.-1942.) rodom iz Podstrane kod Splita. Donio je sa sobom i knjigu autorice Nikoline Karlović, u izdanju Matice Hrvatske iz Podstrane, naslovljenu „Na Kristovu putu. Don Mate Luketa – svetac običnih ljudi“. Knjiga, objavljena 2009. godine, obrađuje don Matinu duhovnost, posvjedočenu mnoštvom svjedoka. Don Mate je, prema svjedočanstvu mnogih, bio „svetac običnih ljudi“. „Čitanje knjige o njemu, njegov život i rad, svjedočenja ljudi o njegovu ljudskom, kršćanskom i svećeničkom životu utjecao je na moju vjeru koja se razmjerno razvijala u dvije bitne dimenzije, osobnu i zajedničku“ – istaknuo je brat Zoran Jurišić. Spomenuo je i karitativnu udrugu „Don Mate Luketa“, sa sjedištem u Podstrani, osnovanu na inicijativu gospođe Nikoline Karlović, autorice knjige, koja aktivno djeluje i danas. Jedan primjerak knjige o „svecu običnih ljudi“ darovao je sestri Miri Maslov, ministri za knjižnicu Mjesnoga bratstva OFS „Blagovijest“, Split – Trstenik.

Na kraju je svjedočio i fra Petar Komljenović, bogoslov Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja i doktorand na poslijediplomskom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Istaknuo je da su ga zvanje svećenika, redovnika i franjevca potaknuli pojedini svećenici franjevci i franjevačka duhovnost (fraternitas, minoritas, vjernost evanđelju i moto: „Ne živjeti samo sebi nego i drugima služiti!“).

Sestra Mira Maslov, ministra zahvalila je svim sudionicima odgojno-obrazovnog promidžbenog susreta. Susret je, po riječima sestre Mire, bio informacija i formacija o vjeri i u vjeri. Potaknula je sve prisutne da zajednički, svatko osobno i na razini svojih Mjesnih bratstava, – kako nalažu smjernice Franjevačkog svjetovnog reda – poradimo na promidžbi novih zvanja.

Na samom kraju susreta, poslije zajedničke završne molitve, fra Stipe, duhovni asistent podijelio je Božji blagoslov.

Fotografije

Sestra Mira Maslov, ministra

Fra Stipe Nimac, duhovni asistent


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1286
Ovaj mjesecOvaj mjesec18055
UkupnoUkupno7632933

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46