Makarska: Koncert muškog pjevačkog zbora

U nedjelju, 27. travnja 2014. godine, nakon večernje svete mise u 20 sati, u staroj franjevačkoj crkvi u Makarskoj održan je koncert duhovnih skladbi prigodom obilježavanja petnaestogodišnjeg djelovanja muškog pjevačkog zbora franjevačke crkve u Makarskoj.


Prije petnaest godina, nakon preseljenja Franjevačke visoke bogoslovije iz Makarske u Split i osnivanja, zajedno sa Splitskom teologijom, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, rođena je ideja o osnivanju muškog pjevačkog zbora u franjevačkoj crkvi. Preseljenjem bogoslova u Split franjevačka crkva je ostala bez pjevačke pratnje na svetim Misama, a fra Mile Čirko kao voditelj ostaje bez svojih pjevača. Fra Mile, znajući da u Makarskoj ima pjevača kojima je crkveno pjevanje blisko, a u suradnji s bekolicinom pjevačkih zanesenjaka, na čelu s Nikšom Gilićem, osniva muški pjevački zbor. Do današnjih dana, kroz petanest gosina djelovanja, zbor je rastao, kako brojem, tako i kvalitetom izveddbi liturgijskih napjeva, koji malo pomalo iz jednostavnih pučkih napjeva prelaze u četveroglasno aranžirane skladbe.

Uz sadašnjih trinaest članova, koji su se predstavili na koncertu, kroz zbor su prošli i mnogi drugi pjevači, od kojih su duže vrijeme u zboru bili: fra Marko Babić, fra Miljenko Odrljin, fra Nedjeljko Jukić, Aleksandar Srzić, Dubravko Videka, Ivo Kostanić i Grgo Lončar. Svi su ovi pjevači kroz svoje nastupe dali doprinos rastu ovog zbora. Kroz petnaestogodišnje razdoblje zbor je vodilo nekoliko voditelja. Prvi voditelj i osnivač zbora je bio fra Mile Čirko, koji nas je uputio u crkveno pjevanje svojim brojnim harmonizacijama za muški zbor. Nakon fra Milinog odlaska u Split, novi zborovođa postaje Umberto Kostović. Iako veoma mlad, svojim izuzetnim osjećajem za glazbu iz korijena je promijenio naš pogled na zborsko pjevanje. Nakon Umbertova odlaska na glazbeno usvaršavanje u Munchen, njegovo mjesto zauzima Tanja Topić, profesorica glazbe, koja nastavlja uspješno voditi zbor sve do danas.

Muški pjevački zbor njeguje četveroglasne skladbe u dalmatinskom stilu, iako im nisu strani ni drugi pravci u glazbi. Osobito su ponosni na očuvanje makarskih napjeva, koji su za određene prigode pisani za tadašnju Makarsku biskupiju.


U prvom dijelu, jubilarnog koncerta, izvedene su slijedeće skladbe:

Bliže o Bože moj (H. Baker);

O Spase roda ljudskoga (Crnovački);

Zdravo tilo (južna Hrvatska),

Prosti moj Bože (Makrski napjev),

Barjaci kreću kraljevi (fra Ivan Glibotić),

Uskrsnu Isus doista (nepoznati autor iz 1757).


Današnji članovi zbora su:

I. tenori: Branko Kovačević, Toni Drašković, Marin Šimić i Bojan Mileta.

II. tenori: Petar Barišić, Mario Klarić i Viktor Beriša.

Baritoni: Davor Mravičić i Marin Šarić

Basi:  Nikša Gilić, Jurica Puharić, Braco Borić i Jakša Gilić

Voditeljica: Tanja Topić


Moramo spomenuti i sversrdnu pomoć gvardijana fra Rafaela Begića, fra Stanka Milanovića Litre, fra Miljenka Odrljina i sadašnjega fra Ante Čove, koji su svatko na svoj način doprinijeli očuvanju i napretku zbora.

Hvala Bogu, imamo volje , a to znači da će ovaj zbor još mnoge godine pjevati u franjevačkoj crkvi i na svim smotrama pjevačkih zborova, gdje je do sada bio rado viđen gost.

U drugom dijelu koncerta izvedene su slijedeće skladbe:

Prejasna Kraljice (K. Kolb); Zdravo Marijo (M. Nardeli st.), Ko košuta što čezne (F. Shubert); Svet je Gospod (F. Shubert), Pred Tobom padam (A. Mateljan, Š. Marović), Tebe tražim (J. Gruber).

Voditeljica Tanja je zahvalila svima koji su pomgli organizirati koncerta na ovakav način. Riječ zahvale uputila je i onima koji su svojim prisustvom uzveličali ovaj događaj. Riječ zahvale članovima zbora upitio je i gvardijan fra Ante.

Za kraj, zbor je izveo uskrsnu pjesmu Kraljice neba koju je ponosno izveo i na audicijenciji, prigodom hodočašća u Rim, kod pape Ivana Pavla II., koji je upravo danas proglašen svetim.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2024
Ovaj mjesecOvaj mjesec4369
UkupnoUkupno7619247

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 114