Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

Na Cvjetnicu 13. travnja 2014. Imotski je još jednom postao Jeruzalem iz Isusova vremena jer je i ove godine u večernjim satima održana čuvena Imotska Muka. Dramski prikaz Muke Gospodina našega Isusa Krista započeo je pozdravom imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića. Zahvalio je svima koji su zaslužni za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima koji daju smisao svom trudu oko održavanja Muke.

I ove godine, zahvaljujući zalaganju Branimira Bobana, Muka se mogla pratiti u prijenosu na samostanskoj i provincijskoj web stranici te na mnogim portalima na internetu. Ulogu Isusa glumio je jedini profesionalac u Muci – Tomislav Martić, koji sudjeluje u prikazu od samog početka (od 1998. godine). Ostale su uloge igrali amateri iz Imotskog i Imotske krajine, a njih je zajedno sa statistima bilo više od 400.


Uslijedio je prikaz posljednjih sati Isusova života. Scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon osude na ulicama Imotskog prikazan je Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je po običaju predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt, a na samom je kraju na zidinama Topane osvijetljen lik uskrslog Gospodina uz pjesmu Kraljice neba, čime je najavljeno sveto Vazmeno trodnevlje.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1049
Ovaj mjesecOvaj mjesec26410
UkupnoUkupno6441027

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83 

Administrator

franodoljanin@gmail.com