Runovići: Korizmena duhovna obnova

Od 3. do 6. travnja 2014. god. imali smo čast, i posebnu radost slušati riječi dragog nam profesora fra Anđelka Domazeta, koji nas je i ove godine počastio bogatstvom svog duhovnog života i rada. Mene je, pak, pripala čast, pokušati opisati na koji način smo obogaćeni i što smo naučili na toj duhovnoj obnovi. Koliko god je fra Anđelku bilo teško podijeliti s nama sve ono što je želio i čime nas je želio obogatiti, tako je teško i meni, na jednom listu ispisati sva četiri dana, a još je teže svu puninu njegova govora shvatiti onako kako je on to zamislio.


Ovu duhovnu obnovu mogli bismo podijeliti u četiri dijela, i svakome od dijelova dati naslov: srce, povjerenje, smisao života i emocije.

Temelj cijelog fra Anđelkova govora je citat: ,,Nismo mi ljudska bića sa duhovnim iskustvima, nego smo mi duhovna bića, sa ljudskim iskustvima.'' To je izjava čiju težinu i smisao redovito zaboravljamo. Zapravo, uopće je nismo svjesni. Isključivo kao ljudska bića, čiji je primarni cilj zadovoljiti tjelesno, jurimo za ovozemaljskim, koje ćemo jednog dana ostaviti kao da ga nije ni bilo, zaboravljamo na srce, zaboravljamo kako je bilo kad smo bili djeca, kad smo se zajedno igrali, i svađali, ponovo nastavili igru kako da svađe nije ni bilo. Iza lažnog osmjeha, s teškom mukom razvučenog na licu, sakrivamo rane.

Ako na putu sretnemo dijete, i nasmiješimo mu se, onako, bez razloga, i ono će se nasmiješiti nama, a ako se nasmiješimo nekoj odrasloj osobi, riskiramo da nas proglase ludim, da ovaj drugi pomisli čemu se zaboga smiješimo? A sve što u dubini duše želimo jest da ponovo budemo kao djeca. Djeca se sa potpunim predanjem predaju roditeljima u ruke, a roditelj je netko tko ti želi samo dobro, i najveće dobro; djelujemo po njihovim naputcima, a da niti ne preispitujemo je li to točno ili nije...

Samo Bogu nam je teško povjerovati, teško mu se predati, jer nam je vjera slaba, a vremena teška.  A kad navale oluje, onda se pitamo gdje je sad Gospodin Bog koji nas tako voli, koji ne dopušta da nam vlas padne s glave..., jer mi želimo njegovu pomoć baš sad, odmah sad! I ako ga nema odmah - sad, onda znači da nas ne voli, da nas ne čuje, da od sve naše vjere nema nikakve koristi..., a ako s povjerenjem dopustimo da prođu godine...., kad shvatimo da smo izdržali.... i okrenemo se iza sebe..., sigurna sam da smo svi vidjeli kako nas je divno Bog oblikovao..., kako nas je čudesno izveo... I iza svake oluje izlazimo drugačiji... kažu da zato oluje i postoje. I kažu još: ne kazuj Bogu kako je velika tvoja oluja, nego reci oluji kako je velik tvoj Bog! Jer, nije nas zaželio bez veze. Rodio nas je sa svrhom, i poslanjem. Netko ga otkrije, netko ne. Evo Mozart, ili Michelangelo...

Ili moja mama, ili bilo koja druga majka... U svakom slučaju, važno je da smo sretni u tome što radimo... Ako je smisao života još uvijek u zemaljskom, pa...dobro...ali, ako smo malo razbili stakla naših zemaljskih naočala, onda počinjemo gledati svijet u duhovnim bojama... onda nam zemaljske stvari postaju teret, ograničenje, i sve što želimo jest mir duše svoje, i mir duša naših bližnjih, koje želiš obogatiti svojim bogatstvom, zaraziti svojim mirom i dobrim željama.

Duhovne osobe su iskrene, duhovne osobe su jake, i hrabre, njima možete pokazati svoje slabosti, i one mogu pokazati svoje, iako ih možda možeš tim istim slabostima slomiti. One imaju veliku emocionalnu inteligenciju, i uvijek žude za njenim razvojem... One znaju da se rađamo sa vriskom, pa smo stoga obilježeni kao ljudi srditi od rođenja, ali njima je važan čovjek kao osoba, i znajući kako rana boli, trudit će se da nikome ne stvaraju nove, čekajući pravi trenutak da sa drugima rasprave o nekom problemu, da raščiste nesporazume i da ne ostavljaju mjesta sumnji. Jer, ne valja šutjeti i sumnjati. Svaka sumnja tako ima pravo na život, pa zajedno sa strahom tjeraju čovjeka da učini ružnu stvar, a čemu to?

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2010
Ovaj mjesecOvaj mjesec4355
UkupnoUkupno7619233

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99