Bogoslovi u župi Tučepi

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 30. ožujka 2014., sedmorica bogoslova zajedno sa svojim magistrom fra Petrom, odazvali su se pozivu župnika fra Nediljka Šabića i posjetili župu Tučepi. Svrha ovog posjeta je višestruka. Naime, i na ovaj način bogoslovi mogu upoznati život jedne župne zajednice te rad župnika koji poslužuje određenu župu. Isto tako, svojom prisutnošću bogoslovi svjedoče da mlade i danas privlači primjer života sv. Franje. Tko zna, možda se netko od mladih iz župe Tučepi, potaknut ovim događajem, odluči za redovnički i svećenički poziv.


Svetu misu u filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića s početkom u 10 i 30 sati predslavio je magistar bogoslova i gvardijan samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku fra Petar Milanović Trapo. U koncelebraciji je bio župnik fra Nediljko Šabić koji je ujedno i definitor naše Provincije. Pjevanje na misi animirali su bogoslovi pod vodstvom fra Frane Bosnića.

Fra Petar je u propovijedi na temelju svetopisamskih čitanja naglasio da Bog kada gleda osobe najprije vidi bol, patnju, siromaštvo onih koji su na rubu društva, koji su odbačeni. Isus vidi čovjeka u potrebi i diže ga, daje mu zdravlje. Želi da čovjek bude zdrav, veseo, daje mu puninu života. Suprotnost su farizeji koji naglašavaju opsluživanje zakona i poštivanje subote. Isus uči da čovjek nije radi subote nego subota radi čovjeka. Fra Petar je istaknuo da i danas postoje žrtve slijepog pridržavanja zakona spomenuvši nedavni događaj deložacije majke i troje djece. Po zakonu ta obitelj mora napustiti dom. A što će s tom obitelji dalje biti, time se zakon više ne bavi. Isus ne čini tako. On gleda na čovjeka i zakon mora biti na službu ljudima. Bog gleda drugačije, mi vidimo vanjštinu, a Bog gleda u ljudsko srce. Kad bismo poznavali srca jedni drugih, odnosi u društvu i obitelji bili bi sasvim drugačiji. Fra Petar je zaključio postavivši pitanje koje izvire iz evanđeoskog teksta: „Tko je slijep, a tko vidi?“ Vidi tko zna vidjeti vlastitu sljepoću i Isusovo čudotvorno djelovanje. Zbog toga Isus odgovara farizejima: „Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. No vi govorite: 'Vidimo' pa grijeh vaš ostaje.“ (Iv 9, 41)

Nakon sv. mise bratsko druženje nastavilo se za obiteljskim stolom gdje su svi, ponajviše zahvaljujući župniku, bili dobro raspoloženi. Pridružio se i baškovoški župnik fra Petar Vrljičak, nakon slavljenja svetih misa u svojoj župi. Nakon ručka zajedno smo prošetali kroz Tučepi i uvjerili se da župnik dobro poznaje župu i župljane koji su se pokazali kao vedri i dobrohotni ljudi. Ovaj se posjet župi Tučepi pokazao plodonosnim, a za to se pobrinuo i Gospodin podarivši nam lijepi proljetni dan te ispunivši radošću srca onih koji ga traže u jednostavnosti.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1504
Ovaj mjesecOvaj mjesec3849
UkupnoUkupno7618727

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 94