Sinj: Recital Dječjeg zbora 'Tata za 5'

Maleni iz dječjeg zbora Čudotvorne Gospe Sinjske s dvojicom mladih framaša, a uz ravnanje fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić izveli su povodom Dana očeva recital Ankice Svirač Tata za 5. Izvedbi je nazočila i sama gospođa Svirač sa suprugom s kojim je nedavno proslavila 50 godina braka. Po završetku se toplim riječima obratila prisutnima, a djeca su joj poklonila sliku sv. Josipa.


Igrokazom Tata za 5 mali su Sinjani podsjetili svoju publiku na Dan očeva, spomendan svetog Josipa te na biblijsku parabolu iz Lukina Evanđelja. Misao koja spaja ove tri teme jest očinstvo – važnost uloge oca, posebice danas kada je društvo u krizi odgoja, a obitelj ugrožena. Najbolji primjer oca, uz svetog Josipa koji je hrabro rekao Bogu: DA, jest Otac Nebeski čiji su očinska ljubav i milosrđe ponajbolje izraženi u paraboli o izgubljenom sinu. Tata za 5 iz ovoga igrokaza nasljeduje sliku milosrdnog oca koji prašta bez razmišljanja.

Radnja počinje na satu vjeronauka što prati jednostavna, ali uvjerljiva kulisa. Obilježava se Dan očeva i djeca uz pomoć vjeroučitelja izrađuju prigodni pano – slike svetog Josipa uz parole: Tata, volim te! Čuvaj našu obitelj! Ove infantilne poruke izražavaju suštinu iskrena odnosa djeteta prema ocu – on je zaštitnik obitelji koji ima djetetovu bezrezervnu ljubav. Učenici Josipi taj dan je imendan i na poklon je od oca dobila novi mobitel kojim se pred grupom pohvalila. Dok se djeca kao dio vjeronaučnog susreta klanjaju u Svetohraništu, djevojčica Maja, koja je odglumila da je bolesna krade Josipi mobitel iz torbe. Njezina suučenica, koja ju je prijateljski čuvala negoduje i odbija sudjelovati u krađi te se, kad se vjeroučitelj vraća, pretvara se da gleda pano, kako bi zaštitila prijateljicu Maju. Josipa, vidjevši da mobitel nije gdje ga je ostavila, optužuje njih dvije. Kad se mobitel pronađe kod Maje, vjeroučitelj poziva Majina oca u školu. Otac zabrinut ubrzo stiže, no njegova reakcija iznevjerila je prisutne. On nježnim razgovorom objašnjava Maji da je pogriješila, ispričava se svima i oprašta Maji. Maja je ganuta, kao i ostala djeca, radosno se ispričava Josipi nakon čega se njih dvije izmire. I djevojčica koja je prikrivala Maju ispričava se svima i žali za svojim postupkom. Učenici su sretni jer su na ovome satu mnogo naučili, ne samo o svetom Josipu, nego i o očinstvu, prijateljstvu, praštanju i ljubavi.

Gospođa Ankica Svirač ispričala je kako svake godine rado dolazi u Svetište Gospe Sinjske. S brojnom je publikom podijelila svjedočanstvo kako je ovaj igrokaz napisala u bolnici u kojoj je, iz tog razloga, možda i trebala biti. Priča Tata za 5 svidjela se brojnoj publici, što su pokazali ne samo dugim završnim pljeskom, nego i višestrukim pljeskanjem simpatičnim izvođačima tijekom izvedbe. Ipak, stariji iz publike zasigurno su na poseban način bili dirnuti ovom porukom. Djeca bezuvjetno vjeruju očevima, kao što vjeruju Bogu. Stariji kao da ponekad zaboravljaju kako je Božje milosrđe beskrajno – ova priča govori o praštanju i pružanju druge prilike, što je jedno od najljepših obilježja katoličanstva.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas921
Ovaj mjesecOvaj mjesec5631
UkupnoUkupno7620509

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38