Proslava Antićeva u Zagrebu

U svetištu Majke Božje Lurdske u Zagrebu svečano je proslavljena 49. obljetnica smrti sluge Božjega oca fra Ante Antića. Proslavi obljetnice prethodila je trodnevnica. I trodnevnica i sama obljetnice ove su se godine odvijale pod geslom: Otac fra Ante Antić apostol obitelji. Razlog zbog kojeg je izabrana ova tema jest Antićevo duhovno vodstva brojnih obitelji, s kojima se susretao, dopisivao i koje je i duhovno i materijalno pomagao. Ova tema izbrana je i iz dva povoda. Prvi je to što je u našem društvu prošle godine ova tema bila temom referenduma i pokazala se kao tema od sudbinske važnosti za naš narod i sve građane Crkve. Drugi je što je sv. Otac odlučio da se u Crkvi u ovoj godini posebno razmišlja i progovori o obitelji.


Prvi dan trodnevnice euharistijsko predslavio je i propovijedao o. fra Luka Livaja. On je pošavši od teme propovijedi: Sakrament braka križ i blagoslov i gesla »Nosite svoj križ obiteljskog života« (AP III/12, 6) progovorio o Antićevu nastojanju duhovno i moralno poduprijeti i pomoći obitelji koje su bile u krizi. Drugi dan trodnevnice euharistijsko slavlje predslavio je o. fra Leon Delaš. Tema njegove propovijedi bila je: Sakrament braka mjesto posvete, a geslo Antićev poziv jednoj obitelji »Čuvajte svetost svojega braka« (AP III/17,2). Treći dan trodnevnice euharistijsko slavlje predslavio je mnp. o. provincijal fra Joško Kodžoman. Tema njegove propovijedi bila je: Djeca Božji blagoslov svakoga braka, a geslo »Ljubite svoju djecu« ljubavlju samoga Boga«. (Ap III/17, 2). S predslaviteljima su svaku večer suslavili gvardijan o. fra Mate Matić i vicepostulator o. fra Josip Šimić. Sve tri večeri trodnevnice crkvu su ispunjali brojni štovatelji oca fra Ante Antića.

Na samu 49. obljetnicu euharistijsko slavlje predslavio je mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački. S njim je suslavilo 20 svećenika: mnp. o fra Željko Železnjak, provincijal franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, mnp. o. fra Nikola Barun, provincijal provincije franjevaca trećoredaca sv. Jeronima, mons. Zvonimir Sekelj, nadbiskupov delegat za grad Zagreb, o. dr. Jakov Mamić, karmelićanin, generalni vikar Vojnog ordinarijata, dekan trnjansko-maksimirskog dekanata preč. Josip Golubić, gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu o. fra Zdravko Lazić, gvardijan franjevačkog samostana hercegovačke provincije Uznesenja Marijina u Zagrebu-Dubravi o. dr. fra Blaženko Tomić, postulator kauze blaženog Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Augustina Kažotića, dominikanac o. dr. fr. Marijan Biškup, postulator kauze blaženog Ivana Merza i sluge Božjega Petra Barbarića isusovac pater dr. Božidar Nagy, postulator kauze sluge Božjega o. fra Alekse Benigara, dr. fra Ratko Radišić. Još su suslavili mons. Lovro Cindori, don Ante Rotim, don Stipe Dukić, gvardijan o. fra Mate Matić, župnik o. fra Nikica Ajdučić, o. fra Marko Prpa voditelj hrvatske katoličke župe u Ljubljani, o. fra Leon Delaš, o. fra Luka Livaja i vicepostulator o. dr. fra Josip Šimić. U velikom broju okupljenih štovatelja o. fra Ante Antića, koji su ispunili kriptu Majke Božje Lurdske, našao se i lijep broj njegove rodbine.

Tema propovijedi mons. Huzjaka bila je: Božja milost, blagoslov i temelj braka, a geslo ulomak iz Antićeva pisma jednoj obitelji: »Bog Vas dragi ispunio svojim posebnim milostima i darovima, da ispunite svoje dužnosti na veću slavu Božju, na posvećenje Vaše i Vašeg potomstva i na dobro Svete Crkve i Našeg naroda (…)« (AP III/16, 3). Mons. Huzjak je naglasio da nas Bog, i na ovom slavlju, dariva svojom milošću i drugim darovima, upravo onako kako je to o. fra Ante Antić želio mnogim obiteljima koje je vodio i upućivao ih da jedni drugima služe u svojim obiteljima, koje su na tom svetom mjestu uzdignute. dostojanstvo sakramenta. Polazeći od pisama obiteljima oca fra Ante, mons. Huzjak je naglasio da su bračni drugovi kao i njihova djeca pozvani na posvećenje. Propovijed je zaključio sljedećim riječima: »Možemo biti radosni vjesnici Krista Gospodina i milosti njegove, kao što je to bio sluga Božji otac Ante Antić. Neka Bog blagoslovi sve naše obitelji, neka čuva naš narod i crkvu svoju, da uvijek bude stup i svjedok istine evanđelja u svijetu u kojem živimo, u našem hrvatskom društvu, u našoj dragoj domovini, neka bude snaga koja će dizati svakoga čovjeka, svakoga od nas i učiniti nas nositeljima radosne vijesti čovjeku koji živi kraj nas. Amen.«

U trodnevnici su pjevali dječji zbor, zbor Frame M. B. Lurdske, župski mješoviti zbor, a na sam dan obljetnice zbor o. fra Ante Antić.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas884
Ovaj mjesecOvaj mjesec5594
UkupnoUkupno7620472

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41