Stepinčevo u HKM London

U prigodi obilježavanje 54. obljetnice smrti blaženoga Alojzija kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, Hrvatska katolička misija u Londonu organizirala je  u nedjelju 16. veljače 2014. euharistijsko slavlje u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Londonu te seminar na temu blaženikova života i djela.


Euharistijsko je slavlje predslavio dr. don Tomislav Markić, biskupski vikar Zagrebačke nadbiskupije, a suslavili su dr. don Ivan Žižić i fra Ljubomir Šimunović,  voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu.

U prigodnoj propovijedi dr. Markić je između ostaloga naglaso kako je „kardinal Stepinac znao čitati znakove vremena, a svoje je široke i daleke poglede na život i svijet crpio iz dubine! I to dubine i duboke povezanosti s Bogom. Stepinčeva dubina počiva u dubokoj povezanosti s Bogom. Blaženi je Alojzije bio uronjen u Boga, tako duboko povezan s Njime da mu ništa, ama baš ništa nije bilo teško učiniti za Boga, pa bilo to i prihvatiti na sebe mučeništvo. Upravo je iz ukorijenjnosti u Bogu blaženi Alojzije mogao učiniti sve što je učinio. I dobro je učinio. U Tebe se, Gospodine, uzdam - riječi su njegova životnoga gesla. Te riječi i spremnost u uronjenosti u Boga tražiti i pomagati brata čovjeka neka budu poruka ovoga velikog blagdana.„

Gost predavač na seminaru o hrvatskom vitezu blaženome Alojziju Stepincu bio je Davor Zovko, kancelar švedskog namjesništva i vitez zapovjednik Svetog Groba Jeruzalemskog te vitez katoličkog reda Svetog Jurja. Veliku pomoć pri organiziranju seminara pružio je Sandro Baričević, vitez Svetog Groba Jeruzalemskog.

Prvo predavanje na hrvatskom jeziku bavilo se poviješću te humanitarnim radom suvremenih viteških redova pod okriljem Katoličke Crkve. Drugo se predavanje na engleskom jeziku bavilo životom i djelom te mučeništvom blaženog Stepinca, s posebnim naglaskom na manje poznate činjenice vezane uz njegovo imenovanje vitezom Svetog Groba Jeruzalemskog. Naime, za hrvatskoga nacionalnog hodočašća u Svetu Zemlju u srpnju 1937. godine latinski patrijarh Luigi Barlasina proglasio blaženoga Stepinca vitezom Svetoga Groba Jeruzalemskoga.

Seminaru su nazočili brojni članovi Hrvatske katoličke misije u Londonu te gosti predstavnici katoličkih viteških redova Svetoga Groba Jeruzalemskoga i Svetog Jurja iz namjesništava Engleske i Walesa.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas946
Ovaj mjesecOvaj mjesec5656
UkupnoUkupno7620534

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 128