Sinj: Održan samostanski kapitul

Samostanski okružni kapitul održan je u samostanu Gospe Sinjske u srijedu, 12. veljače 2014. godine. Na kapitulu su sudjelovala 23-ica fratara.

Kapitul je započeo u 16 sati, razmatranjem gvardijana fra Petra Klapeža o ulozi redovništva u Crkvi i svijetu s osvrtom na nagovor pape Franje kojeg je izrekao u Vatikanu na Dan posvećenog života, 2. veljače 2014. godine. Nakon čitanja zapisnika s kapitula koji je održan 11. prosinca 2013., gvardijan fra Petar  izvjestio je  prisutnu braću o tijeku pripreme za „300. godišnjicu čudesne pobjede pod Sinjem, 1715. - 2015.“  U poticajnom govoru braći, gvardijan je naglasio kako ovaj veliki  jubilej sve obvezuje te traži zajedništvo i žrtvu za opće dobro Crkve, Nadbiskupije i Provincije a osobito Samostana Gospe Sinjske koji se može ponositi s tristoljetnom vjerskom i kulturnom baštinom pod zaštitom Majke od Milosti - Čudotvorne Gospe Sinjske.


Potom je o. gvardijan predstavio braći prijedloge oko proslave 300. godišnjice čudesne pobjede pod Sinjem koje je donio zajedno s diskretorijem Samostana. Poslije svakog prijedloga uslijedila je rasprava i prijedlozi braće. U raspravi je stavljen naglasak na otvorenje proslave, organizaciju i pokroviteljstvo te moto i logo proslave koji će simbolizirati ovu obljetnicu. U svibnju 2015. održat će se simpozij koji će obraditi povijesne, demografske i sociološke teme, povijest  Alke i štovanje Gospe u Cetinskoj krajini. Ususret proslavi Velike Gospe 2015. godine, predložen je liturgijski odbor koji će voditi organizaciju proslave. Izneseni su prijedlozi za liturgijska, vjerska i kulturna događanja u Svetištu kroz 2014., 2015. i 2016. godinu s posebnim naglaskom na hodočašća i druga vjerska zbivanja. Gvardijan je izvjestio braću o materijalnim zahvatima koje se namjerava poduzeti u Svetištu i Župi. Nakon čitanja dopisa završio je službeni dio rasprave. U  18. 30 sati u samostanskoj kapeli slavljena je sveta misa. Kapitul je završio u 19 sati bratskim druženjem u samostanskoj blagovaonici. 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas833
Ovaj mjesecOvaj mjesec5543
UkupnoUkupno7620421

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55