Proslava Stepinčeva u HKŽ München

Hrvatski vjernici glavnog bavarskog grada proslavili su u nedjelju 9. veljače blagdan hrvatskog blaženika i zaštitnika svoje župe Alojzija Stepinca. Proteklog tjedna je u periodu od 6. do 8. veljače održana duhovna obnova koju je predvodio dr. fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.  Duhovna obnova koja se održala pod blaženikovim geslom "U tebe se, Gospodine, uzdam" privukla je veliki broj vjernika u kapelu bl. Alojzija Stepinca u Schwanthalerstr. 96.

U nedjelju je održano misno slavlje u crkvi St. Michael u samom središtu Münchena. Svečano misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su nošene relikvije blagopokojnog kardinala koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali, ministranti, folkloraši HKŽ, članovi župnog vijeća, te fra Boris Čarić, voditelj HKŽ, đakon Mate Kutleša i fra Ante Akrap. Fra Boris Čarić  je u uvodnom govoru pozdravio sve nazočne vjernike ističući kako je blaženi Alojzije Stepinac svojim životom pokazao beskrajnu ljubav i odanost prema Bogu, Katoličkoj Crkvi i svom hrvatskom narodu. Neka nam njegov život bude primjer kako u današnje vrijeme trebamo živjeti svoju vjeru, istaknuo je voditelj HKŽ. Svečano misno slavlje je predvodio dr. fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Fra Ante je u propovijedi istaknuo kako se  bl. Alojzije  hrabro i odvažno svojim životom borio za očuvanje kršćanskih načela, neustrašivo svjedočeći vjeru svoga naroda. Neka nam i u današnjem vremenu koje nije jednostavno i koje zagovara neke druge vrijednosti, lik blaženog Stepinca bude primjer kako bismo i mi mogli stajati uspravno i svjedočiti Kristovu vjeru. Danas kada se sjećamo našeg blaženika, odlučimo se na žrtvu za druge u svjetlu Kristove ljubavi, jer takva žrtva daje istinski rod. Neka nam njegov primjer bude putokaz kako se možemo nesebično žrtvovati za svoju vjeru i svoj narod, budite sol zemlje i svjetlo svijeta. Nemojte biti sladunjavi kako biste se dodvorili drugima, trgnite se i budite orijentir i putokaz drugima, pokažite nadu i radost drugima, jer Gospodina ne možemo zadržati za sebe. I opraštajte jedni drugima kao što je i naš blaženik oprostio svojim progoniteljima- poručio je fra Ante. Uzvišenost i ljepotu ovom misnom slavlju podario je nastup mješovitog zbora HKŽ pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić. Članovi zbora su svojim impresivnim izvođenjem skladbi na latinskom i hrvatskom jeziku dali poseban doprinos svečanom slavlju našeg blaženika.

Fotografije - Proslava Stepinčeva (1)

 

 

DUHOVNA OBNOVA – voditelj fra Ante Akrap


Prva večer: „Liječiti rane duše, liječiti rane srca“

Iščekujući proslavu Stepinčeva, u HKŽ München, započela je trodnevna duhovna obnova (od 6.-9. veljače) koju predvodi prof. dr. fra Ante Akrap pod poznatim blaženikovim geslom: „U tebe se, Gospodine, uzdam!“

Bilo je najavljeno da će uz, već navedenog voditelja, duhovnu obnovu predvoditi i prof. dr. fra Šimun Bilokapić. Nažalost, fra Šimun je na bolničkom liječenju i spriječen je biti među nama. Potaknut iznenadnom bolešću svog subrata, fra Ante je odlučio započeti duhovnu obnovu promišljajući o bolesti ali i vječnosti koja je stalno među nama prisutna iako rijetko o njoj razmišljamo. Tema prve večeri je „Liječiti rane duše, liječiti rane srca.“ Voditelj je istaknuo tri rane i bolesti duše: mlakost, pohlepu i žalost. Mlakost je osnovna prepreka promjeni na dobro koja se reflektira u dva simptoma: desakralizaciju i dekristijanizaciju. Ona je stvar navike i rutine, ne dozvoljava Bogu da nas raspali ognjem svoje ljubavi. Mlaki čovjek ne otvara Bogu vrata vlastite duše, izbacuje Boga i Božje iz svog života a time bježi od drugih ali i od sebe samoga.

Druga najveća bolest i pogibelj duše je pohlepa. Gomilanje propadljivoga udaljava nas od Boga i čovjeka, čovjeka čini nesposobnim da s drugim bilo što dijeli. Pohlepan čovjek zatvara se u sebe i u svoj egoistični svijet sve većih želja, potreba i traženja.

Žalost je treća bolest duše kod koje se fra Ante malo više zaustavio. Citirajući sv. Hilarija koji je rekao da je žalostan čovjek onaj koji misli samo na sebe, voditelj je htio naglasiti kako se često žalostimo zbog nepotrebnih, prolaznih i propadljivih stvari. Upozorio je da bi jedini uzrok žalosti trebao biti grijeh, odn. grijeh koji neminovno vodi u smrt. Zato bi pravi kršćanski stav bio izbacivanje žalosti da bi se u srcu nastanila radost. Prava radost srca i osmišljenje našeg života može biti u potpunosti jedino Bog. Čovjek ispunjen Bogom izlazi iz svoje sebičnosti i otvara se drugima, otvara se Bogu. Tad se događa susret, tj. dijeljenje sreće s drugima.

Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ante uz koncelebraciju naših svećenika iz Župe. U propovijedi se osvrnuo na današnje evanđelje u kojem Isus poziva apostole i šalje ih po dvojicu da propovijedaju Radosnu vijest. Naglasio je misionarsko poslanje ali i zajedništvo kao bitni i neizostavni aspekt svakog Kristova učenika. Nakon sv. Mise, voditelj je nastavio klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu citirajući mnoge biblijske i nadahnute tekstove „putujući“ kroz pet gora sa Isusom (Gora Kušnji, Gora Blaženstava, Gora Preobraženja, Maslinska gora i Kalvarija). Sve te gore sastavni su dio i našeg života.

Duhovnu obnovu, slaveći Boga, svojom pjesmom prate članovi župnog zbora s njihovom voditeljicom s. Nikolinom Bilić.

 


Druga večer: „Od strpljivosti do milosrđa“

Citirajući dobro nam poznate riječi krilatice „Strpljiv, spašen“ kao i stihove Gibonnijeve pjesme „Strpljive nebo voli“, fra Ante Akrap započeo je drugu večer duhovne obnove. Koristeći se mnogim zanimljivim pričama i crticama, voditelj je predočio situacije u životu na koje ljudi drugačije gledaju. Dakle, na isti događaj jedan će čovjek gledati pozitivno (optimistično) dok će drugi gledati negativno (pesimistično). Naglasio je kako je važna krepost nade koja osposobljava čovjeka da bude strpljiv prema Bogu (za kojeg mu se nekad čini da je prespor), prema bližnjemu (prihvaćajući njegove slabosti i mane) ali i prema samom sebi. To su tri dimenzije u kojima se očituje strpljivost. Od starozavjetnih otaca istaknuo je Joba kao primjera strpljivog čovjeka. Nakon što ga je zadesila teška patnja i muka, svi ga nagovaraju da prokune Boga jer ga je ostavio. No Job ne čini tako. On se svađa s Bogom, ljuti se na Boga, ali ostaje s njim. I onda kad je kapitulirao govoreći da mu je najbolje umrijeti, ne proklinje Boga već ostaje s njim.

Govoreći o novozavjetnim tekstovima, fra Ante je istaknuo prispodobe i poslanice koje ističu Božju strpljivost (prispodoba o vinogradarima i kukolju u žitu, Pavlova i Jakovljeva poslanica). No najveći izraz strpljivosti, ljubavi i milosrđa Bog nam daruje u svom sinu Isusu Kristu, u njegovu odnosu s ljudima i konačno u muci i smrti na križu.

U homiliji, u euharistijskom slavlju, tumačeći današnje evanđelje o smrti Ivana Krstitelja, istaknuo je dvije velike sile koje pokreću čovjeka: ponos i prkos. Upravo su to bile dominantne osobine Heroda koji daje pogubiti Ivana da bi održao svoju riječ koju je obećao pred svojim sustolnicima, bez obzira što ga je smatrao svetim i pravednim. Ivan, glas koji viče u pustinji, bio je preteča Isusova dolaska ali i Isusove smrti. Ivanov život i Ivanova smrt donose nam dvije poruke: da je Bog milosrdan i da želi, bez obzira na sve, čovjeka spasiti.

O Božjem milosrđu i strpljivosti, voditelj je nastavio razmatrati u klanjanju Presvetom i to u odnosu Boga, Jone i Ninivljana. Na Joninu propovijed Ninivljani se obraćaju i čine pokoru moleći Boga da im oprosti. Kad je Bog odlučio smilovati im se, Jona se ljuti i njegovo srce postaje tvrdokorno. Voditelj, koristeći riječi pape Franje, govori o Joninom sindromu (osuđivanje i odbacivanje) i Joninom znaku (milosrđe i ljubav). Pozvao nas je da iz svog života odbacimo Jonin sindrom i budemo sve više Božji znak, tj. da gradimo u svojoj sredini mostove ljubavi i milosrđa a ne da kopamo ponore mržnje i razdora.

 


Treća večer: „Vjera i praznovjerje“

Za kim hodam i koga slijedim? Ovo pitanje postavio je fra Ante Akrap, voditelj duhovne obnove u zadnjem danu trodnevnice Stepinčevu. Osvrćući se na današnju situaciju naglasio je kako postoje mnoga praznovjerja, pa čak i među vjernicima. Upozorio je na bitnu razliku između vjere i praznovjerja. Praznovjerje žrtvuje nas kao osobe a u vjeri se sam Bog žrtvuje za nas. Vjerovati znači živjeti rizično. Bog nas vodi u neizvjesnost. Upravo ta neizvjesnost i nesigurnost vjere odvela je mnoge na krivi put da vjeru traže tamo gdje će biti sigurna i sačuvana. Zbog toga mnogi skrenuše zavedeni mnogim krivim duhovnim vođama.

Fra Ante je istaknuo krepost poniznosti koja, kako reče poznati njemački teolog, filozof i mističar Meister Eckhart, ne čini ljude malima već velikima. Ne možemo svi biti učitelji i naučavati, ali možemo i pozvani smo živjeti i svjedočiti svoju vjeru. Ta vjera nije magija nego život i nalazi se u glinenim i krhkim posudama našeg bića. Ipak u toj vjeri, kako to lijepo opisuje sv. Augustin, Bog ne diže svog uha s ljudskog srca.

Nakon duhovnog nagovora, tumačeći današnje evanđelje o Isusu i učenicima koji su se povukli u osamu, voditelj je naglasio važnost tišine koja je preduvjet čovjekova odnosa s Bogom i drugima. Jedino u tišini čovjek primjećuje svoje slabosti, promišlja o sebi, sluša otkucaje vlastitog srca ali i glas Božji u sebi, odn. savjest. U toj tišini čovjek odmara i moli a ta molitva nije ništa drugo nego, kako kaže sv. Toma Akvinski, kucanje na Božje srce. Najveći Božji dar čovjeku i odgovor na njegove molitve upravo je žrtva vlastitog Jedinorođenca i u svakoj euharistiji i našem zajedništvu s nama prisutna.

Nakon euharistijskog slavlja u klanjanju Presvetom, fra Ante je kao misao vodilju uzeo rečenicu: „Ja ljubim Njega i On ljubi mene.“ Tu misao je provukao kroz rečenice i događaje iz života sv. Pavla koji od monotonije svakodnevnice dolazi do smisla vlastitog poziva. Samo ljubav čini da čovjek progleda, ona je odnos. Isusova ljubav je otvorena i nepobjediva jer se okreće slabima i pokazuje nam put koji vodi dalje od egoizma.

Nakon klanjanja uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta i zahvala župnika fra Borisa Čarića najprije Bogu za sve milosti, zatim voditelju fra Anti Akrapu i zboru s voditeljicom s. Nikolinom Bilić koji je svojom pjesmom i sviranjem obogatio ovu trodnevnicu.

Fotografije - Duhovna obnova (2)

 


Narodno veselje povodom Stepinčeva

U čast svoga zaštitnika u nedjelju 09. veljače u dvorani Salesianum brojne skupine koje djeluju u okrilju HKŽ održale su bogati zabavni program za mnogobrojne posjetitelje tradicionalnog narodnog slavlja koje se održava u našoj župi od 2005. godine. Ovogodišnji prilog od narodnog slavlja namijenjen bit će darovan za izgradnju crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Raznovrsni zabavni program započeo je obraćanjem župnika HKŽ fra Borisa Čarića, koji je čitao ulomke iz tekstova bl. Alojzija Stepinca. Uz misli našeg blaženika koje nam poručuju kako je vrijedno žrtvovati život za narod i svoju vjeru, odlično su se uklopili nastupi dječjeg zbora "Hrvatski slavuji" koji su nam izveli 3 skladbe: Mi želimo uzdići Isusa, Bog je ljubav i Ne boj se. Mališani iz dječjeg zbora su uz glazbenu podršku sestre Nikoline Bilić i orkestra mladih predivnim glasovima još jednom pokazali kako uživaju pjevajući pjesme na jeziku svoga naroda. Nakon malenih pjevača na scenu su nastupili zbor mladih i orkestar mladih pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić, bez čijeg angažmana ne bi bio moguć bogati glazbeni život naše zajednice. Mladi pjevači su otpjevali dvije prekrasne skladbe: Šumi, šumi javore i Noćna muzika. Nakon pjevača na scenu su stupili plesači i folkloraši. Najprije su mališani od 4. do 7. godina, iz dječje folklorne skupine Bijeli golubovi, koje uvježbava Biljana Šibenik, nastupili izvodeći "Naše kolo malo". Svojim nastupom izazvali su brojne ovacije svojih roditelja, djedova, baka i ostalih posjetitelja. Nakon najmlađih folkloraša nastupili su plesači iz folklorne skupine Bijeli golubovi od 2. do 6. razreda, koje predvode Neda Jakić i Natali Mandić. Oni su otplesali kolo Moslavinu. Folklorna skupina B koju predvodi Slavica Tavra otplesala je kolo Bunjevac. Folklorna skupina fra Andrija Kačić Miošić pod vodstvom Josipe Ljubičić, Ivane Pušić i Floriana Grubišina otplesala je uz pjesme " U mliku" i "Dizala skuto".  Ujedno su mladi folkloraši otplesali i kolo Baranju. Nakon nastupa glazbenih i plesnih skupina nastupili su i članovi klape Croatia. Nakon nastupa naših skupina posjetiteljima su predstavljeni i kandidati za izbore župnog vijeća koje će se održati u našoj župi 16. veljače. U drugom dijelu programa za odlično raspoloženje posjetitelja pobrinuo se glazbeni band Novi ritam.

Fotografije: Narodno veselje (3) 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas944
Ovaj mjesecOvaj mjesec5654
UkupnoUkupno7620532

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 126