Franjevački svjetovni red grada Splita zajedno na djelu nove evangelizacije

Mjesna bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Splita: Gospa od zdravlja – Dobri (sestra Mara Ljubić, ministra), Sv. Frane – Obala (sestra Kata Marinović, ministra), Sveta Obitelj – Sukoišan (sestra Anka Kovačević, ministra), Gospa od Pojišana – Pojišan (sestra Dragica Buljubašić, ministra), Blagovijest – Trstenik (sestra Mira Maslov, ministra) upriličili su, na poticaj Mjesnog bratstva OFS-a “Blagovijest” (Trstenik), zajednički susret na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u subotu na blagdan Obraćenja sv. Pavla, 25. siječnja 2014. u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu.


Sestra Mira Maslov, mjesna ministra OFS-a “Blagovijest” kao domaćin pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo ovakvim susretom. Potom je predmolila “Molitvu za početak bratskih susreta” koja je zadana prema Obredniku OFS-a.

Nazočne je pozdravio i fra Stipe Nimac, asistent mjesnog bratstva OFS-a “Blagovijest”.

Svaka pojedina ministra ili predstavnik/-ica predstavili su svoje Bratstvo tako da smo imali obavijest i uvid o životu i radu svakoga pojedinoga Mjesnoga bratstva.

Glavna tema susreta bilo je predavanje “Franjevački svjetovni red (OFS) u službi ekumenizma” koje je održao fra Stipe Nimac. Svoje izlaganje fra Stipe je temeljio na biblijskom tekstu iz Ivanova evanđelja (Iv 17, 20-23) koji je pročitala sestra Mladenka Kovačević, dekretu o ekumenizmu II. Vatikanskog koncila “Unitatis redintegratio”, deklaraciji o odnosima Crkve prema nekršćanskim religijama “Nostra aetate”, enciklici o ekumenskom nastojanju Ivana Pavla II. “Ut unum sint” i franjevačkoj duhovnosti (“fraternitas”, “minoritas”, “vjernost evanđelju” i “Ne živjeti samo sebi već i drugima koristiti”). Posebno se usredotočio na dvije označnice franjevačke duhovnosti “fraternitas” i “vjernost evanđelju”), te na sadržaj “Asiške izjave” (svi sudionici imali su kopiju “Izjave”) iz 2002. koja je nastala kao plod povijesnoga molitvenoga susreta religija svijeta koji se ostvario 27. listopada 1986. na poziv pape Ivana Pavla II. u Franjinu gradu Asizu. Te sadržaje i iz njih bitne poruke, fra Stipe je konkretizirao i aktualizirao tezom kako nauk Katoličke Crkve vrlo jasno ističe teološku utemeljenost ekumenskih nastojanja, a to je – jedna i jedina Crkva koju je Krist htio, kao što je primjerice nedvojbeno jasno iz Ivanova evanđelja, onda treba očekivati da to bude i htjenje svakoga njegova autentičnoga nasljedovatelja. Pitanje jedinstva Crkve i ekumenizma kao nastojanja da se to jedinstvo usavrši i upotpuni nije rubno teološko pitanje, premda ga katkada tako tretiramo. To je pitanje učeništva i dosljednog nasljedovanja Isusa Krista, zaključio je fra Stipe i postavio pitanja: Koje mjesto i ulogu ima OFS uopće u Crkvi i u društvu? Konkretnije, koje mjesto i ulogu ima OFS grada Splita i svako naše pojedino Mjesno bratstvo OFS-a na osobnoj razini, na razini naših obitelji, župnih zajednica, samostanskih zajednica, poduzeća u kojem radimo, to jest na našim radnim mjestima i u sredinama u kojima živimo?

Nakon predavanja razvila se živa i sadržajna diskusija Na temelju zajedničkog susreta, predavanja i diskusije donijeli smo i nekoliko konkretnih zaključaka za djelovanje OFS-a na razini grada Splita kako bismo bili aktivnije uključeni u djelu nove evangelizacije:

Potreba zajedničkih susreta, uzajamnog poznavanja i pomaganja među mjesnim bratstvima OFS-a grada Splita,

Zajedničko evangeliziranje i služenje OFS-a na razini grada Splita;

Razvijanje dragovoljstva unutar i izvan Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita;

Zajednički susret i aktualizacija “Duha Asiza”  svake godine u listopadu, na razini grada Splita;

Zajednički susreti u prigodi proslave zaštitnika pojedinog Mjesnog bratstva OFS-a grada Splita;

Aktivno sudjelovanje svih Mjesnih bratstava u slavlju trajnih zavjeta i slavlju Primanja u OFS pojedinog Mjesnog bratstva OFS-a grada Splita;

Zajedničko sudjelovanje OFS-a grada Splita u događajima Crkve i društva grada Splita;

Razvijanje intenzivnije suradnje na nacionalnoj, područnoj i mjesnoj razini OFS-a;

Zajedničko sudjelovanje na obredu sprovoda prigodom preminuća pojedinih članova Mjesnih bratstva OFS-a grada Splita i izražavanje sućuti, u ime Mjesnoga bratstva, njihovim obiteljima.

Na kraju susreta sestra Mira Maslov, ministra zahvalila je svim sudionicima OFS-a grada Splita. Potom smo zajednički izmolili molitvu za pokojne članove Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita.

Susret je završio “Molitvom za završetak bratskih susreta” (Obrednik OFS-a) koju je predvodila sestra Mira Maslov, ministra.

Razišli smo se svojim kućama i obiteljima nakon blagoslova koji je podijelio fra Stipe Nimac, duhovni asistent.

Tekst: Mira Maslov, ministra i fra Stipe Nimac, duhovni asistent

Fotografije: fra Jerko Kolovrat


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

ASIŠKA IZJAVA

Mir u pravednosti

Povijesni molitveni susret religija svijeta ostvario se 27. listopada 1986. na poziv pape Ivana Pavla II. u Franjinu gradu Asizu. Na Drugom asiškom molitvenom susretu religija, u siječnju 2002. godine, predstavnici 12 svjetskih religija i 31 kršćanska zajednica potpisali su zajedničku Izjavu u deset točaka.

Okupljeni ovdje u Asizu, zajedno smo razmišljali o miru, Božjem daru i zajedničkom dobru cjelokupnog čovječanstva. Iako pripadamo različitim vjerskim tradicijama, potvrđujemo da je za izgradnju mira nužno ljubiti bližnjega poštujući pravilo: “Čini drugima ono što želiš da se tebi čini.”

U tom uvjerenju neumorno ćemo raditi na velikom radilištu mira. I zato čvrsto odlučujemo:

1. Obvezujemo se da ćemo promicati svoje čvrsto uvjerenje da se nasilje i terorizam protive izvornom religijskom duhu. Osuđujemo svako pribjegavanje nasilju i ratu u ime Boga i religije i obvezujemo se da ćemo sve činiti da se iskorijene uzroci terorizma.

2. Obvezujemo se da ćemo odgajati ljude za uzajamno uvažavanje i poštivanje kako bi se mogao ostvariti miran i solidaran suživot među pripadnicima različitih naroda, kultura i religija.

3. Obvezujemo se da ćemo promicati kulturu dijaloga kako bi raslo uzajamno razumijevanje i povjerenje među pojedincima i narodima jer su to pretpostavke istinskog mira.

4. Obvezujemo se da ćemo braniti pravo svake ljudske osobe da živi dostojnim životom u skladu sa svojim kulturalnim identitetom i pravo da slobodno formira vlastitu obitelj.

5. Obvezujemo se da ćemo njegovati iskren i strpljiv dijalog, ne da bismo otkrili kako nas dijele nesavladive prepreke, već naprotiv, kako bismo prepoznali da susret s drugom stvarnošću može pridonijeti boljem uzajamnom razumijevanju.

6. Obvezujemo se da ćemo uzajamno opraštati zablude i predrasude iz povijesti i sadašnjosti. Mi se želimo uzajamno podupirati u zajedničkom nastojanju da nadvladamo sebičnost i zloupotrebu, mrž­nju i nasilje, kako bismo iz povijesti naučili da mir bez pravde nije pravi mir.

7. Obvezujemo se da ćemo biti na strani onih koji trpe u bijedi i napuštenosti, postajući glasom onih čiji se glas ne čuje. Mi moramo konkretno raditi na prevladavanju takvih stanja, u uvjerenju da nitko sam ne može biti sretan.

8. Obvezujemo se da ćemo udružiti svoj krik s krikom onih koji se ne mire s nasiljem i zlom. Mi želimo svim svojim snagama pridonijeti da se čovječanstvu našega vremena dadne stvarna nada pravednosti i mira.

9. Obvezujemo se da ćemo ohrabrivati svaku inicijativu koja promiče prijateljstvo među narodima, uvjereni da tehnološki napredak, bez solidarnog dogovora među narodima, izlaže svijet sve većim pogibeljima razaranja i smrti.

10. Obvezujemo se da ćemo od odgovornih u narodima zahtijevati da poduzmu sve napore – na nacionalnoj i međunarodnoj razini – da se na temelju pravde izgradi i učvrsti svijet solidarnosti i mira.

Mi, pripadnici različitih religijskih tradicija, nećemo se umoriti u svjedočenju pred cijelim svijetom da se mir i pravednost ne mogu odvojiti jedno od drugoga te da su mir i pravednost jedini put kojim čovječanstvo može hoditi u budućnost ispunjenu nadom.

Mi smo uvjereni da se u jednom svijetu – sa sve otvorenijim granicama i sve kraćim udaljenostima, u kojemu su odnosi kroz gustu mrežu komunikacije sve lakši – sigurnost, sloboda i mir mogu zajamčiti ne kroz nasilje već samo kroz uzajamno povjerenje.

Neka Bog blagoslovi naše nakane i daruje svijetu pravdu i mir.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas970
Ovaj mjesecOvaj mjesec5680
UkupnoUkupno7620558

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48