Prelat Poll subrat Provincije

Dana 16. siječnja 2014 u Houverath-u, mjestu nedaleko od Erkelenz-a, fra Nedjeljko Šabić je uručio prelatu Arnold-u Poll-u povelju subrata Provincije Presvetog Otkupitelja. Odlukom Provincijskog definitorija (26-27. rujna 2011.), dugogodišnji predsjednik Kindermissionswerk-a u Aachenu, pridružen je provincijskoj zajednici zbog svog izuzetnog zauzimanja i pomoći Provinciji povjerenog pučanstva za vrijeme Domovinskog rata. Pri skromnom, ali svečanom činu uručenja, fra Nedjeljko je pročitao latinski tekst imenovanja. Vidljivo dirnut 88-godišnji prelat zahvalio je na imenovanju i pripadnosti franjevačkoj zajednici, kojoj je duhom blizu, iako je fizički, kako sam reče, neće moći posjetiti.

Razlog imenovanja je u povelji jasno predstavljen. Kao predsjednik katoličke humanitarne organizacije Kindermissionswerk-a, prelat Poll je podupirao provincijske zahvate pri obnovi ratom porušene crkvene infrastrukture. Gotovo u svih 39 projekata obnove, kako je naglasio fra Nediljko, Poll je  financijski sudjelovao sa svojom ustanovom. Mudro je iznalazio razloge sudjelovanja i pomoći. I onda kad je trebalo ponovno sagraditi  porušenu crkvu, kao onu u Kijevu, ili pak podignuti novi samostan kao onaj u Gračacu, što po sebi nisu izravni projekti Kindermissionswerk-a, Poll bi sa svojim suradnicima predstavljao te projekte kao okvire i uvjete za katehetski i pedagoški rad s djecom i mladima. Pod tim nazivom tražio je kod dobročinitelja širom Njemačke, pomoć za ratom pogođenu djecu u Hrvatskoj. Isto je tako predstavljao pomoć djeci s posebnim poteškoćama koji su u pred srpskom soldateskom morali napustiti svoj dom u Vrlici: duhovno oštećeni, a k tome i prognani.

Kratki životopis novog subrata

Novi subrat Provincije rođen je 14. rujna 1925. u Gey-u, današnji Hürtgenwald, u blizini Düren-a. Osnovno i gimnazijsko školovanje stjecao je u Broichweiden-u, Knechtsteden-u i Düren-u. S osamnaest godina, 1943., bio je prisilno zavojačen te je morao je na istočnu frontu. Četiri godine (1945.-1949.) proveo je u ruskom zarobljeništvu u Černigovu i Kijevu, izložen napornom radu i saslušanjima KGB-a. Po povratku 1950. polaže ispit zrelosti, te pohađa filozofski i bogoslovski studij u Bonn-u i u München-u. 1956. zaređen je svećenika Aachenske biskupije. Obnašao je službe kapelana u Hinsbeck-u te župnika u Houverath-u. Dugogodišnji je regionalni dekan u Heinsberg-u i promicatelj misijske djelatnosti u biskupiji Aachen. Od 1980. do 2000. bio je predsjednikom Kindermissionswerk-a , Papinskog djela sv. Djetinjstva. Tu vjersko-humanitarnu udrugu, koja se zalaže za dobrobit djece širom svijeta, podigao je na zavidnu visinu. Veliki uspjeh postiže s akcijom Sternsinger ili Dreikönigssingen, nespretno prevedeno na hrvatski «Pjevači betlehemske zvijezde», ili «Zvjezdani pjevači». Svoje životno geslo «Slava Božja je živi čovjek» pretočio je u moto sternsingerskog pokreta: «Pomoći djeci da bi danas i sutra mogli živjeti». Nakon što je napustio upravu Kindermissionswerk-a, osnovao je Fundaciju  Arnold Poll i udrugu «Kinder in die Mitte». Iako u poodmakloj dobi, vrši pastoralnu službu u Hoverath-u, gdje i sada živi. Skroman i drag čovjek, provincijski subrat svoj dugi životni put proživljuje «za Boga i za djecu».


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1688
Ovaj mjesecOvaj mjesec6398
UkupnoUkupno7621276

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50