Ekumensko slavlje u Splitu

U okviru Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja pod geslom „Zar je Krist razdijeljen?" (1Kor 1,13), glavno ekumensko slavlje za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održano je u splitskoj katedrali sv. Dujma u utorak 21. siječnja.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Nakon uvodnih pozdrava nadbiskup je kazao: „Pridružujemo se večeras kršćanima koji širom svijeta mole na Gospodinovu nakanu - da budemo jedno. Zar je Krist razdijeljen? Odgovor je u samom pitanju. To pitanje izražava i čuđenje jer ono što je nemoguće - nažalost je stvarnost. Zato ćemo večeras moliti Gospodina da se jednog dana ostvari njegova nakana te da budemo ujedinjeni oko stola Gospodnjega“.

U homiliji nadbiskup se osvrnuo na Pavlovu poslanicu Korinćanima iz koje je uzeto ovogodišnje geslo. Objasnio je kako su među korintskim vjernicima postojale podjele te su se neki pozivali na Pavla, drugi na Apolona, treći na Kefu, a neki čak izravno na Krista. Sv. Pavao pak želi ih podsjetiti na pravi temelj njihove vjere, pa postavlja pitanje: „Zar je Krist razdijeljen?“. Time ih upozorava da je Božji poziv milosni dar te da je Krist jedan kao što je jedna njegova Crkva. Stoga ih sv. Pavao ne naziva kršćanima nego „onima koji zazivaju ime Gospodina našega Isusa Krista“ poručivši tako da je Krist temelj na kojemu se sve gradi, istaknuo je nadbiskup te nastavio: „Nažalost ova prva podijeljenost često se ponavljala kroz povijest, što je dovelo do brojnih raskola. Sukobi uopće nisu čudni jer je svaki čovjek u sebi podijeljen i ograničen. Različitih mišljenja uvijek će biti, ali se oni trebaju rješavati u duhu evanđelja i Isusa Krista i snazi Duha Svetoga. Podjele nas prate i danas i važno je kazati da one nisu od Boga već iza svih stoji potpis onoga koji sve razdvaja i cijepi, diabolosa, sotone.“

Govoreći o Evanđelju koje donosi Isusovu molitvu na Posljednjoj večeri da svi budu jedno, nadbiskup je pojasnio kako se to jedinstvo ostvaruje: „Isus ne govori o ljubavi prema neprijateljima, nego o ljubavi među svojim učenicima i svim kršćanima. To je bitna poruka i razlog zašto molitva za jedinstvo kršćana postaje, osim zajedničke, i naša osobna molitva. 'Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas'. Ovu ljubav Presvetog Trojstva Krist donosi nama i kaže: 'Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio'. To je povezanost koja nas može osposobiti za zajedništvo i jedinstvo.“ Nadbiskup je zaključio da jedinstvo nikad nećemo ostvariti u idealnom obliku, ali smo na tom putu pozvani rasti.

Na kraju slavlja okupljenima se obratio dr. Nediljko Ante Ančić, predstojnik Ureda za ekumenizam i dijalog Splitsko-makarske nadbiskupije koji je kazao da su svi raskoli plod ljudske sebičnosti i zloće te da je upravo zbog toga potrebno neprestano moliti da svi kršćani budu jedno u vjeri, ispovijedanju istih kršćanskih istina, u slavljenju istih sakramenata pod vodstvom svojih pastira i u kršćanskom svjedočenju. Istaknuo je da to jedinstvo poštuje raznolikost među ljudima, razlike jezika, kulture i duhovne tradicije. Zahvalio je svima koji su se okupili na molitvi, posebno predstavnicima makedonske pravoslavne općine sv. Nauma Ohridskoga. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao bogoslovski zbor.

Fotografije

Kristina Bitanga


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas826
Ovaj mjesecOvaj mjesec5536
UkupnoUkupno7620414

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54