Čvrljevo: Proslava Imena Isusova

U nedjelju, 19. siječnja 2014. u župi Čvrljevo proslavljeno je Ime Isusovo kojem je posvećena i župna crkva. Svečanu sv. misu predslavio je gvardijan samostana u Splitu na Trsteniku i magistar bogoslova fra Petar Milanović Trapo. U koncelebraciji su bili župnik fra Ante Jurić Talaja i  fra Josip Gotovac, ekonom Provincije. Svetkovina Imena Isusova u Čvrljevu je na prvu nedjelju poslije 14. siječnja, datuma na koji je ova svetkovina padala prije reforme liturgijskog kalendara. Misno slavlje započelo je u 11 sati procesijom oko župne crkve, a pjevanje na misi animirali su bogoslovi pod vodstvom fra Frane Bosnića.


Fra Petar je na početku propovijedi istakao važnost i specifičnost kršćanskog pozdrava 'Hvaljen Isus i Marija'. Naime, u ostalim evropskim narodima pozdravlja se samo sa 'Hvaljen Isus', dok je naš hrvatski narod uz Isusovo ime uvrstio i ime Blažene Djevice Marije. To je plod intenzivne pobožnosti prema Mariji. Zatim se osvrnuo na poticaje koje je papa Franjo uputio u katehezi o sakramentu krštenja. Papa, uz datum rođenja, veliku važnost pridaje i datumu krštenja. Krštenjem smo postali djeca Božja i dobili smo ime, Bog nam je Otac koji nas po imenu zove. Stoga je bitno znati datum krštenja jer smo tada rođeni za Nebo. Nadalje, fra Petar je naglasio kako Novi zavjet u imenu Isusovu vidi jedino ime po kojemu se možemo spasiti jer ime Isusovo nakon smrti otvara vrata vječnoga života. Zaključio je riječima: „Važno je da odrasli daju dobar primjer djeci, da se ne čuje psovka nego molitva, da se Ime Isusovo časti, ljubi i cijeni. Amen.“

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ante čestitao je svima okupljenima svetkovinu Imena Isusova i zahvalio propovjedniku fra Petru na poticajnim riječima. Slavlje se potom nastavilo za bratskim stolom u župnoj kući gdje je bogoslove i okolne župnike srdačno primio župnik fra Ante. Naime, fra Ante vjerno služi župi Čvrljevo koja je prostrana, ali nažalost podosta iseljena. Upravo ovakve svetkovine daju nadu da će ova lijepa mjesta, u kojima je nekoć bujao život, jednoga dana opet u punini zaživjeti.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas386
Ovaj mjesecOvaj mjesec9616
UkupnoUkupno7624494

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24