Šibenik: Proslava Imena Isusova

U župi Gospe van Grada u Šibeniku blagdan Imena Isusova slavi se prema starom katoličkom kalendaru: 14. siječnja, svečano završavajući božićno vrijeme u biskupiji šibenskoj. Župljani su se za blagdan pripremali trodnevnicom Presvetom Imenu Isusovu, moleći Pohvale Imenu Isusovu te slaveći svete mise koje su predvodili svećenici iz župe. Misna slavlja, na svetkovinu Presvetog Imena Isusova u župnoj crkvi Gospe van Grada, 14. siječnja 2014. godine, u 8 i 9:30, predvodili su fra Josip Klarić, pastoralni suradnik i fra Filip Milanović – Trapo, župnik, uz liturgijsko sudjelovanje štovatelja Imena Isusova.


U koncelebraciji četvorice svećenika, mons. Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije slavio je večernju misu u 18 sati. Pjevanje na misi animirao je župni zbor pod ravnanjem mo. Vlatke Nakić uz pratnju na orguljama s. Mirjane Pavić. Za ovo slavlje s. Antonija Šilović  uresila je crkvu prigodnim aranžmanima te pripremila liturgijsko posuđe i ruho. U propovijedi je mons. Marinko Mlakić vjernicima poručio: Isus Krist, Sin Božji, i kao takav pravi Bog, ponizio je sama sebe postavši čovjekom i u svemu sličan nama ljudima osim u grijehu da bi nas svoju ljudsku braću oslobodio od ropstva grijeha i zla i učinio nas djecom Božjom i baštinicima vječnoga života. On se radi nas i radi našega spasenja rodio, trpio i podnio tešku smrt na križu da bi nama darovao život. Sve je to učinio iz poslušnosti prema svom nebeskom Ocu.

»Zato Bog njega preuzvisi i darova mu Ime, Ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnikâ, zemnikâ i podzemnikâ« (Fil 2,10) i da svaki jezik prizna: »Isus Krist jest Gospodin – na slavu Boga Oca.« (Fil 2,11). Budimo i mi poslušni u ljubavi prema bližnjima, kao što je Isus bio poslušan svom Ocu, naglasio je generalni vikar biskupije.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Filip Milanović Trapo zahvalio je predvoditelju misnog slavlja mons. Marinku Mlakiću, braći svećenicima u koncelebraciji, župnom zboru, časnim sestrama te svim vjernicima koji su dolaskom na svetu misu proslavili blagdan Imena Isusova.

„Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus, jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.“ (Mt 1,20-21) Veliki zaljubljenik u Isusa Krista, sveti Franjo Asiški, bio je osjetljiv za sve što je bilo u vezi s Gospodinom, a naročito na ime Isusovo. Kad je izgovarao Isusovo ime, činio je to silnim žarom, a braću je opominjao: “Kad Njegovo Ime čujete, poklonite mu se sa strahom i poštovanjem licem do zemlje (Neh 8,6). Presveto Ime Isusovo u liturgijskim slavljima počelo se osobito štovati od XIV. stoljeća. Kao liturgijski spomen, ponajprije u franjevačkom redu, slavi se od 1530. Štovanje Presvetog Imena Isusova potaknuo je sveti Bernard iz Clairvauxa, a najveći promicatelji bili su sveti Bernardin Sijenski, sveti Ivan Kapistran i sveti Leonardo da Porto Maurizio. Blagdan Imena Isusova uvršten je 1721. u glavni kalendar Crkve, a reformom pape Pija X. slavi se 3. siječnja.

(Iz djela Vječnog Evanđelja sv. Bernardina Sijenskog, idem)

„O ime slavno, milosno ime, o ime ljubezno i kreposno. Ti zločine opraštaš, protivnike pobjeđuješ, slabe pridižeš, patnike u nevoljama jačaš i razveseljuješ. Ti se dika vjernima, Ti si učitelj propovijednicima, ti si snaga radnicima, ti si potpora malaksalima. Želje su prožete vatrenim žarom tvojim, upućene su molitve uslišane, u zanosu te duše promatraju i po tebi se svi proslavljaju radujući se nebeskoj slavi. Preslatki Isuse, njima nas pridruži svojim presvetim Imenom.“

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2125
Ovaj mjesecOvaj mjesec4470
UkupnoUkupno7619348

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74