Proslavljeno Silvestrovo u Labinu

U utorak, 31. prosinca 2013. godine, proslavu sv. Silvestra u Labinu predvodio je fra Petar Milanović trapo, gvardijan samostana u Splitu na Trsteniku i magistar bogoslova. „Slaveći sv. Silvestra na zadnji dan u godini do izražaja dolaze dvije riječi 'hvala' i 'oprosti', rekao je fra Petar i pozvao vjernike da za vrijeme euharistijskog slavlja zahvale Bogu i bližnjima na svim dobrima koja su primili kroz proteklu godinu i isto tako da zatraže oproštenje od Boga i bližnjih. „Bog je naš dobri Otac i mi smo, kao njegova djeca, pozvani živjeti dostojanstvo djece Božje“, završio je fra Petar uvodeći u slavlje.


Na početku propovijedi fra Petar je ukratko prikazao život i ulogu pape Silvestra koji je vodio Crkvu od progonstva u slobodu, od 'katakomba do slobode'. U vrijeme progonstva vjernici su imali različitih poteškoća i iskušenja, ali su ipak uspjeli sačuvati svoju vjeru pod vodstvom pape sv. Silvestra. Sloboda, koju su vjernici dobili Milanskim ediktom, osnažila je vjernike da svoju vjeru svjedoče riječju i životom. Sloboda je doprinijela da su se mogle graditi bazilike i javno štovati Boga. Na završetku propovijedi potakao je vjernike da poput prvih kršćana ustraju u vjernosti Bogu i Crkvi koju vodi papa bez obzira na poteškoće i različita 'progonstva'.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je župski zbor pod vodstvom župnika fra Ante Vugdelije, a uz pratnju Sare Veraja. Zbog kiše nije održana procesija oko crkve i groblja. Na završetku euharistijskog slavlja bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Župnik fra Ante Vugdelija zahvalio je predvoditelju slavlja fra Petru Milanoviću Trapi, članovima KUD-a Primorski Dolac i Labišnica i uredniku provincijske stranice fra Frani Doljaninu. Posebne riječi zahvale uputio je sviračicama koje redovito sviraju u crkvi: Sara Veraja, Katarina Drežančić, Vedrana Drnasin i Iva Džolić. Zahvalivši i svima koji su doprinijeli u organizaciji proslave župnik fra Ante Vugdelija pozvao je sve sudionike na prigodni program koji su pripremili kulturno umjetnička društva 'Primorski Dolac' i 'Labišnica', a zatim u prostorije stare škole na zajednički domjenak. Podsjetio je župljane da obavijesti mogu pročitati u listu „Labišnica“. Slavlje u crkvi završilo je pjesmom „Narodi nam se“:

'Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje

Na tom mladom ljetu svega obilja,

Na tom mladom ljetu veselimo se,

Mladoga Kralja mi molimo.'

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1925
Ovaj mjesecOvaj mjesec62923
UkupnoUkupno6748322

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95 

Administrator

franodoljanin@gmail.com