Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju 22. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 150 redovnica iz 15 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina.


On je na početku pozdravio nadbiskupa i redovnice i rekao kako su se ponovno okupili na zajedničku pripravu jer se približio dan kada je Sin Božji "postao jedan od nas da bi se i mi mogli zvati djecom Božjom i baštinicima Neba". "Živimo u čudnom vremenu. Naša domovina je ušla u uniju zemalja s kojima dijeli zajedničke vjerske, kulturne i civilizacijske korijene. Ponadali smo se da će nam biti lakše, no naši predvodnici, umjesto da se zauzmu da svi imamo posla i kruha, ulažu sve snage da promjene svjetonazor hrvatskog društva. Uništavaju njegove moralne i kulturne vrijednosti i tradiciju, prirodan brak muža i žene, i ulogu roditelja". Lubina se osvrnuo i na poruke koje su vjernicima uputili Petrovi nasljednici. Rekao je kako je blaženi Ivan Pavao II. uveo Crkvu u novo tisućljeće i dao smjernice kako postati svjetlo svijeta i sol zemlje. Njegov nasljednik Benedikt XVI. trudio se svojim propovijedima Crkvu učiniti prihvatljivom i otvorenom suvremenom svijetu. Svojom evanđeoskom jednostavnošću papa Franjo „pokazuje primjer radosnog navjestitelja evanđelja i poziva nas da u svijetu u tome prednjačimo". "Da bismo to mogli evanđelje moramo najprije sami zaživjeti i u njemu se pronaći", zaključio je povjerenik za redovnice.

Nadbiskup je najprije pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a potom je s njima podijelio svoja razmišljanja o Božiću. "Polako starimo, skupljamo godine. S tim godinama trebali bi postajati sretniji i dublje uranjati u otajstvo spasenja koje nam je darovano. Koliko smo u tome uspješni? Čitav naš život je jedan advent, jedan hod ususret Gospodinu. Na početku, kad su četiri nedjelje pred nama, Božić nam se čini tako daleko, nestrpljivi smo. No kad dođe ovo vrijeme pred Božić, uvijek nam nedostaje barem dan-dva da se bolje pripremimo, da budemo dostojni Njegova dolaska", primijetio je nadbiskup i dodao kako imamo liturgijsku i građansku godinu te kako se važni događaji svake godine nanovo obilježavaju. Za primjer je uzeo rođendane. Kada netko slavi rođendan, svi bližnji koji se s njim raduju ne žele mu poručiti da on za njih postoji samo taj dan, već da ga se taj dan spominju na poseban način, ali da je prisutan u srcima i mislima svaki dan. "Ako to vrijedi za čovjeka, još bi više trebalo vrijediti za Boga. Ne smijemo Boga slaviti samo jedan dan već svaki dan, neprestano. Nažalost mi pored te punine Božje prisutnosti znamo ostati gladni", istaknuo je nadbiskup. U nastavku je razmatrao sedam darova Božića: mir, ljubav, radost, nadu, vjeru, povjerenje i istinu. "Želio bih da zapamtimo da je bit Božića u svijesti da smo obdareni od Boga, da nam je darovao samog sebe. To nam daje mogućnost da se i mi nanovo rodimo, ne kao malo bolji, nego kao potpuno novi", rekao je nadbiskup. "Ako hoćemo obnavljati Crkvu, vi ste u prvim redovima. Redovništvo je srce Crkve, a Crkva se obnavlja iznutra. Neka ovaj Božić bude obnova svakoga od nas da bi još više mogli biti na slavu Božju i na korist braći i sestrama", zaključio je nadbiskup.

Služavke Malog Isusa su, u ime svih redovničkih zajednica, nadbiskupu uputile riječi zahvale i uručile poklon, zaželjevši mu blagoslovljen Božić i Novu 2014. godinu.

Fotografije

Kristina Bitanga


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas639
Ovaj mjesecOvaj mjesec52368
UkupnoUkupno7519201

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51